Professor og instituttleder på Universitetet i Oslo, Ola Erstad har fått et nytt og prestisjetungt verv blant europeiske forskere.

Erstad fikk toppverv i europeisk forskning

Denne uka ble det klart at instituttleder og professor på Universitetet i Oslo, Ola Erstad, har fått et lederverv i den prestisjetunge organisasjonen Science Europe.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av november ble det klart at Ola Erstad, leder for Institutt for pedagogikk på Universitetet i Oslo (UiO) har fått et lederverv i organisasjonen Science Europe.

Administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén trekker fram at Erstad med dette vervet får en viktig posisjon der han kan være med på å legge føringer både for norsk og europeisk forskning.

Science Europe er en organisasjon med sete i Brussel som har som medlemmer europeiske forskningsråd og store europeiske forskningsorganisasjoner som CNRS i Frankrike og Max Planck i Tyskland.

Blant de som sitter i styret for selve hovedorganisasjonen er Arvid Hallén, administrerende direktør for Forskningsrådet i Norge.

Ønsker én stemme

Å bli satt til å lede en gruppe med 30 så kompetente forskere fra hele Europa er stort rett og slett.

Ola Erstad

Hallén (bildet under) forklarer til Khrono at hovedoppgavene for Science Europe er å være en arena for samarbeid mellom forskningsråd og forskningsorganisasjoner, sikre forskningspolitisk læring på tvers av land og ikke minst være en stemme i den europeiske forskningspolitiske debatten, særlig rettet mot Europakommisjonens forskningssatsinger.

Han forteller også at de europeiske forskningsrådene var sentrale i prosessen som ledet fram til etableringen av ERC (det europeiske forskningsrådet) som en del av EUs rammeprogram for forskning.

Komite for ledende forskere

Science Europe har også etablert en Scientific Advisory Committee som nå har 30 medlemmer rekruttert fra ledende forskere i Europa.

— Denne komiteen skal sikre at SE’s innspill, aktiviteter og tiltak har god støtte fra vitenskapssamfunnet, og den skal også gi egne innspill om hva som er viktige faglige og forskningspolitiske spørsmål, sett fra fagmiljøene, forteller Hallén og fortsetter:

— Professor Ola Erstad er en av to norske medlemmer. Det er uttrykk for stor anerkjennelse å bli valg som leder av vitenskapskomiteen og det uttrykker tillit til det norske vitenskapelige miljøet. Det er nytt at det nå er etablert en bred, tverrfaglig komite, fra tidligere seks mer fagdisiplinbaserte komiteer. Jeg har stor tro på at denne komiteen kan spille en viktig rolle i utviklingen av Science Europe og ser fram til å samarbeide med Ola Erstad om dette.

Stor anerkjennelse

Professor Ola Erstad er instituttleder for Institutt for pedagogikk på Universitetet i Oslo (UiO).

— Dette er både en stor anerkjennelse, men også en kjempespennende oppgave og utfordring for meg, sier han i en første kommentar til Khrono.

Erstad forteller at dette også er stort fordi hans fagområdet, utdanningsvitenskap, tidligere har vært definert litt utenfor andre disipliner som eksempelvis medisin, matematikk, sosiologi og fysikk.

— Det er også svært spennende at man nå har samlet forskere fra alle fagområder i en tverrfaglig komite. Å bli satt til å lede en gruppe med 30 så kompetente forskere fra hele Europa er stort rett og slett, sier Erstad.

Store utfordringer

Erstad forteller at han er valgt for tre år, og at han dermed har litt tid på seg med tanke på hva han skal klare å få til.

— Hva blir de første sakene på dagsorden?

— Europeiske forskere har mange felles utfordringer. Impact, eller hvordan forskningen kan eller skal påvirke samfunnet og omgivelsene er blant de mest sentrale debattene, sier Erstad og legger til: 

— Grunnforskningen er under press, og forholdet mellom anvendt forskning og grunnforskning er en evig aktuell problemstilling, sier Erstad, som også trekker fram open access som et annet sentralt emne.

Har med seg viktig kunnskap

I pressemeldingen fra Science Europe heter det blant annet:

— Med sin erfaring og kompetanse er professor Ola Erstad en ideell leder som bringer med seg viktig kunnskap til debatten om emner som open science, open innovation og verdien og betydningen og kravene til forskningens påvirkning for og på sine omgivelser, sier leder for forskningsavdelingen i Science Europe, Bonnie Wolff-Boenisch.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS