Aldri har flere kvinner tatt doktorgrad

Helt ferske tall viser at det var 53 prosent kvinner blant de som tok doktorgrad i 2015. Universitet i Oslo har flest doktorander og aldri har det vært flere med utenlansk statsborgerskap blant doktorandene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) som 15. mars presenterer tall for norske doktorgrader.

Tallene viser at det ble gjennomført 1436 doktorgradsdisputaser i Norge i 2015. Antallet var omtrent det samme som i 2014, da det ble holdt 1448 disputaser, men en god del lavere enn i 2013, som er det foreløpige toppåret med 1524 doktorgrader.

Se også:

Toppår for kvinner

756 av doktorandene var kvinner, og det er det høyeste antallet som er registrert noen gang, skriver NIFU. Menn avla 680 doktorgrader, eller 124 grader færre enn for to år siden.

Utviklingen bringer andelen kvinner opp i 53 prosent i 2015.

Flere samfunnsvitere

NIFU har også sett på fagsammensetningen i doktorgradene, og trekker fram en stor økning i samfunnsvitenskap. De hadde 23 prosent av alle gradene, men fremdeles er det medisin og helsefag som er de største fagområdene, 30 prosent av doktorgradene ble avlagt i disse fagene.

Antallet samfunnsvitenskapelige grader økte med 15 prosent fra 2014, og det har aldri noe tidligere år blitt avlagt så mange grader innenfor dette fagområdet.

Teknologi hadde også en mindre økning i antall grader fra 2014, mens det i de øvrige fagområder ble avlagt færre grader sammenlignet med foregående år.

Flest kvinner i helse og samfunn

Kvinner er spesielt sterkt representert blant doktorandene innenfor de to største fagområdene, med 65 prosent i medisin og helsefag og 62 prosent i samfunnsvitenskap.

De er også i flertall i humaniora og landbruksfag, mens teknologi og matematikk/ naturvitenskap fortsatt domineres av menn.

Her sto kvinner for henholdsvis 29 og 37 prosent av gradene som ble avlagt i 2015.

37 prosent utenlandske statsborgere

534 personer med utenlandsk statsborgerskap tok doktorgraden i Norge i 2015. Det var noen færre enn i toppåret 2013, men likevel en økning på 6 prosent fra 2014. Dette bringer andelen utenlandske statsborgere opp i 37 prosent, som er det høyeste som er målt noe år.

Blant utlendingene er mer enn 90 nasjonaliteter representert. De fem nasjonene som hadde flest doktorander i 2015 var Kina, Tyskland, Iran, India og Italia.

Universitetene med 93 prosent av gradene

Universitetene dominerer 93 prosent av doktorgradene i 2015 ble avlagt ved universiteter og 7 prosent ved høgskoler.

Universitetet i Oslo er den klart største institusjonen, fulgt av NTNU.

58 prosent av gradene ble tatt ved ett av disse to lærestedene.

Sammenlignet med 2014 var det størst økning i antall grader ved universitetene i Bergen og Stavanger, skriver NIFU.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS