Styreleder Vigdis Moe Skarstein og rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet må få til en offensiv opprykksplan for ansatte ved det nye universitetet. Her er de to på kontaktkonferanse tidligere i år.

Omfattende planer om opprykk for over 100 tilsatte

Over 100 ansatte ved Nord universitet må kvalifisere seg til opprykk de neste årene hvis universitetet skal komme på nivå med de andre nye universitetene. Prislappen er over 300 millioner kroner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved fusjonen som skapte Nord universitet sank andelen med såkalt førstekompetanse for det nye universitetet til 53 prosent. Målet er at de skal opp på 70 prosent før 2020.

Førstekompetanse inkluderer stillingene professor, førsteamanuensis, førstelektor og dosent.  

Drøfter budsjett og strategi

Til styremøtet for Nord universitet i januar ble det fremmet en budsjettsak som ble omgjort til en orienteringssak i møtet.

Deretter la styret opp til en ekstraordinær budsjettprosess. På møtet onsdag 17. februar skal de drøfte strategi og budsjett og først i mars vedtar de budsjettet for 2016.

Vi kommer til å prioritere ned veien gjennom
førstelektor
til dosent.

Bjørn Olsen

Rektor for Nord universitet, Bjørn Olsen forklarer:

— Vi er tre enheter som fusjonerte fra 1. januar 2016, og har kommet inn i 2016 med tre ulike budsjetter. Det er derfor vi må bruke litt tid på å sy sammen disse tre budsjettene til et enhetlig godt budsjett for det nye universitet. 

Et viktig element i strategi- og budsjett-drøftingene blir universitetets faglige kompetanse og arbeidet med å få den opp.

Skal fra 53 til 70 prosent innen 2020

Etter fusjonen har andelen med førstekompetanse sunket betraktelig for det gamle Universitet i Nordland. Nord universitet har 53 prosent førstekompetanse, og rektor Bjørn Olsen understreker at de skal opp på 70 prosent innen 2020.

Nord universitet vil de første årene ha en betydelig lavere andel førstekompetente enn Universitetet i Nordland hadde før fusjonstidspunktet og sammenlignbare institusjoner. 

Nord universitet havner rett etter fusjonen på nivå med Høgskolen i Sørøst-Norge  og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Årsaken er at både Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna kom inn i universitetet med en meget lav andel førstekompetente medarbeidere.

Her ser du oversikten (interaktiv grafikk, før pilen over søylene):

Må løfte rundt 100 medarbeidere

— Helt konkret betyr det at vi må ha vel 100 flere ansatte med doktorgrad eller professorkompetanse. Vi ønsker også at hovedregelen skal være at vi løfter egne ansatte, eller rekrutterer inn førsteamanuenser eller professorer. Og vi kommer til å prioritere ned veien gjennom førstelektor/dosent, sier Olsen.

— Hvorfor det?

— Det er fordi vi vurderer det slik at flere professorer og førsteamanuenser vil veie tyngre i søknadsprosesser og dermed få størst ringvirkninger, også økonomisk, forklarer Bjørn Olsen, men legger raskt til:

— Når det er sagt, vi skal ikke stoppe den andre førstestillingsveien, men jeg vil at vi skal gå en ekstra runde før man vurderer den løsningen. Men vi skal levere utdanning i et marked og det kan hende førstelektor/dosent er den beste løsningen innenfor enkelte fagområder, sier han. 

Trenger 322 millioner

I styrepapirer i høst lanserte fusjonspartnerne at de trengte en milliard utenfor rammen for å oppgradere hele universitetet. Den faglige behovet fram til 2020 ville beløpe seg til over 322 millioner kroner.

— Tror du at dere får det nødvendige gjennomslaget og får økt basisbevilgning slik dere sier dere trenger?

— Vi fikk både flere stipendiatstillinger og studieplasser i høst. Dette er et betydelig løft som vil vil bedre vår forskerstatus og øke våre inntekter. Vi har tro på at vi blir prioritert, samtidig som vi må omprioritere og jobbe hardt selv for å oppnå den ønskede utviklingen, sier Olsen.

Får NOKUT-besøk i mars/april

I månedsskiftet mars/april kommer NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) på besøk til Bodø. Det var i et brev i november at NOKUTvarslet at de vil starte en dialog med det nye universitet, og besøksdato er satt til månedsskiftet mars/april.

— Vi gleder oss til å få besøk og skal sørge for at de får den informasjonen de trenger og ønsker seg, understreker Olsen, og legger til:

— Vi har en god dialog med NOKUT og ser fram til et godt samarbeid.

— Bare innledende gransking

I sitt brev fra november beskriver NOKUT situasjonen for Nord som følger:

Se også: NOKUTs brev om tilsyn på Nord universitet

«Vår kartlegging gir indikasjoner på at det nye fusjonerte Nord universitet vil ha utfordringer med å være på nivå med sammenliknbare universiteter innenfor disse områdene, slik det er fastsatt i forskriftene. Forskerutdanning, stillingskompetanse og vitenskapelig produksjon er områder som i særlig grad skiller universitetene fra høyskolene.»

Og videre:

«Samtidig som NOKUT utvider kartleggingen, vil vi etterspørre om det foreligger klare og realistiske planer ved det nye universitetet for å styrke områder som i dagens situasjon fremstår som sårbare.»

NOKUT presiserer avslutningsvis i brevet at de bare er i en innledende fase av en tilsynsprosess og at de ikke har besluttet å igangsette revidering av universitetsstatusen til Nord. En slik revidering vil eventuelt bli iverksatt på et senere tidspunkt, skriver NOKUT.

Universitetsstyret skal diskutere saken i møte 17.februar, men budsjettet blir ikke vedatt før i styremøtet i mars. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS