Torbjørn Røe Isaksen mener støtten til frie prosjekter er et historisk sterkt løft til fri forskning. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

2 milliarder til frie prosjekter

Forskningsrådet har delt ut 960 millioner til 132 av 1072 søknader på området fri prosjektstøtte. Etter jul skal enda en milliard fordeles. — Historisk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskningsrådet gir totalt 1,96 milliarder kroner til Fri prosjektstøtte fra 2016. 960 millioner kroner fordeles nå, mens 1 milliard fordeles til Toppforsk i slutten av januar, skriver forskningsrådet i en pressemelding.

I denne omgang er det innvilget til sammen 132 forskerprosjekter, unge forskertalenter og mobilitetsstipend i FRIPRO.

Se oversikt over de innvilgede søknadene her:

Toppforsk tildeles i januar

I tillegg til mfordelingen nevnt over skriver forskningsrådet at det vil bli bevilget 1 milliard kroner til den nye satsingen FRIPRO Toppforsk.

Rådets er for seg at dette vil gi ca. 40 prosjekter god og langsiktig finansiering. 

Toppforsk beskrives som et spleiselag mellom universitetene, forskningsinstitusjonene og Kunnskapsdepartementets midler via Forskningsrådet for å finansiere forskningsmiljøer som kan bli internasjonalt ledende. Universitetene og forskningsinstitusjonene er involvert i utvelgelsen av prosjekter som får tildeling, og endelig vedtak gjøres i slutten av januar 2016.

— Dette er et historisk sterkt løft til fri forskning. Det vil sikre god langsiktig finansiering til forskningsmiljøer som har potensial for å utvikle seg til å bli internasjonalt ledende innenfor sine felt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, ifølge pressemeldingen til Forskningsrådet.

Mange nye forskertalenter

47 unge forskertalenter får midler til sine prosjekter i år. Det betyr at ca. 16 prosent av søkerne får innvilget støtte. Årets tildeling er den tredje i satsingen på unge forskertalenter og til sammen 156 unge forskertalenter har dermed fått midler i FRIPRO.

— Denne satsingen er viktig for å gjøre en forskerkarriere attraktiv for våre mest lovende, unge talenter. Her legger vi grunnlaget for fremragende forskningsmiljøer i fremtiden, sier Isaksen.

Flere vil reise ut

I år deles det for andre gang ut mobilitetsstipend i FRIPRO, til sammen 14 stipender. Det var 90 søkere til mobilitetsstipend, og det er dobbelt så mange som i fjor. 

— Dette er en gledelig utvikling. Det er et mål at flere norske forskere skal ta et forskningsopphold ved en utenlandsk institusjon. Mobilitetsstipendet gir unge forskere den muligheten. Med to år ute og ett år hjemme vil ambisiøse forskere som er helt i starten av sin karriere få en svært verdifull internasjonal erfaring, sier divisjonsdirektør i Forskningsrådet Anders Hanneborg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS