Gir 175 millioner til fusjoner

PublisertOnsdag, 7. oktober 2015 - 10:17-OppdatertOnsdag, 7. oktober 2015 - 12:54
Finansminister Siv Jensen på vei inn på stortinget for å presentere årets stasbudsjett. Finanstalen startet 10.00.
Statsbudsjettet. Regjeringen legger på 100 millioner i potten for fusjonsarbeid blant universiteter og høgskoler, og bevilger totalt 175 millioner i 2016.

Universiteter og høgskoler som er i fusjonsprosesser får litt mer å rutte med til dette arbeidet i 2016 enn de har hatt i 2015.

175 millioner legger regjeringen på bordet, i 2015 bevilget den totalt 75 millioner.

Bare NTNU har beregnet at deres fusjon vil koste 250 millioner, Universitetet i Tromsø sier fusjonen lengst nord har en prislapp på rundt 125 millioner. Universitetet i Nordland har foreløpig ikke lagt fram en «prislapp».

— Gode universiteter og høgskoler spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å utvikle den kunnskapen vi trenger for å lykkes i framtiden. Vi vet at sammenslåinger koster – derfor prioriterer vi universitetene og høgskolene i budsjettet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet.

— Penger på bordet er bra

Les også: Landets uh-rektorer venter seg gode finansløft fra Isaksen

— De 250 millionene er fordelt over 3 år. Det viktige her er at vi har fått penger på bordet, det er betydningsfullt. Så forventer vi naturligvis at dette følges opp i kommende budsjettår, sier fungerende rektor på NTNU, Kari Melby, til Universitetsavisa.

Satser også på stipendiater

Regjeringen satser blant annet på rekrutteringsstillinger og nye studieplasser i sin satsing for å omstille Norge, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

— Forskning og ansatte med høy kompetanse er en forutsetning for en vellykket omstilling, og derfor øker vi med 104 millioner kroner i 2016 til stipendiater. Dette gir 288 nye rekrutteringsstillinger, sier Røe Isaksen.

125 av disse følger opp Langtidsplanen for forsking og høyere utdanning. skriver departementet

Ifølge pressemeldingen blir realfag, teknologiske og maritime fag og sykepleie prioritert. I tillegg kommer 113 stillinger som er en del av sysselsettingspakken til regjeringa. Disse stillingene skal fases ut etter en periode.

(Siv Jensen gjør seg klar til å presentere budsjettet for Stortinget)

Til lærerutdanningen

Regjeringa foreslår 50 rekrutteringsstillinger til innføring av femårig lærerutdanning, der halvparten skal fases ut etter en periode.

Regjeringa foreslår i tillegg 38,3 millioner kroner til 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Det skal gi ingeniører og andre med realfagskompetanse en vei inn i læreryrket.

— Vi trenger flere realister inn i skolen og kommer til å prioritere søkere med teknologisk fagbakgrunn eller utdanning i matematikk, naturfag og teknologi fra områdene med økende arbeidsløshet, sier Røe Isaksen, ifølge pressemeldingen fra departementet.

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Internationalization. By ending the student quota scheme, the Norwegian government denies students a transformative experience, writes master’s student Henry Mutebe. 
Internasjonalt. Lederne for studieprogrammene må aktivt oppmuntre utveksling. Da vil flere studenter velge et utenlandsopphold. Engasjement i fagmiljøet er viktig også for å sikre kvaliteten, skriver Harald Nybølet. 
Kvalitet. Vi tror ikke at gode undervisere først og fremst motiveres av høyere lønn. Mye viktigere er den anerkjennelsen de får fra kolleger og studenter, skriver kunnskapsministeren. 

Karriere

Campus

Samfunn