Politiet gjør seg klar til å sprenge og uskadeliggjøre en bombelignende tilstand på Universitetet i Oslo. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix) Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Faren over ved Universitetet i Oslo

Faren er over ved Universitetet i Oslo. Skytingen mot NOKAS-vekter etterforskes som drapsforsøk og den bombelignende gjenstanden som ble funnet så ut som en bombe, men inneholdt ikke reelt sprengstoff.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stabssjef Johan Fredriksen i politiet understreket på pressekonferanse i dag at faren er over og at «Oslo er en trygg by».  Sperringene på universitetsområdet på Blindern blir nå gradvis tatt ned etter at politiet har gjort seg ferdige med undersøkelsene av en bombelignende gjenstand som ble funnet utenfor fysikkbygningen.

Fredriksen bekreftet det som er kommet fram tidligere: 

— Elementene i gjenstanden er blitt undersøkt. Det hele var laget og konstruert som en bombe, men det viser seg at det ikke var rent sprengstoff i den. 

Bevisst etterlignet en bombe

Gjenstanden er det man på fagspråket kaller en «hoax », en bevisst etterligning av en virkelig gjenstand. 

Den er bevisst laget for å se ut som en bombe. Den er egna til å skape frykt.

Tor Jøkling

Vi føler oss ikke trygge. Tidligere har det vært knivstikking her, nå er en av våre skutt. Det er skremmende.

NOKAS-vekter ved UiO

Politiets tipstelefon:

22 66 96 00

— Den er bevisst laget for å se ut som en bombe. Den er egna til å skape frykt, sa operasjonsleder Tor Jøkling ved Oslo Politidistrikt til Dagbladet tidligere i dag.

— Intensjonen om hva dette var tenkt brukt til vet vi ikke, men det skal vi undersøke, sa politiet på pressekonferansen. 

De to gjerningsmennene som skjøt mot en NOKAS-vekter i natt er fortsatt på frifot. Politiet ønsker ikke å karakterisere hendelsen med «terror»-begrepet. 

— Men vi ser på dette som en alvorlig og skarp hendelse, sa Fredriksen og denne hendelsen etterforskes som drapsforsøk.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Kripos er koblet inn i saken, og det har også vært opprettet en forbudssone mot fly og droner over området. 

Men gradvis utover dagen går det meste tilbake til normalen på Blindern. Sperringene som blir opprettholdt vil være der på grunn av teknisk etterforskning. 

Skudd mot vekter

Det var rett før klokken 0300 i natt at en vekter ble beskutt etter at han prøvde å få kontakt med to personer på universitetsområdet på Blindern. En av disse snudde seg og skjøt fire-fem skudd mot vekteren, melder NRK. Det skal være et lettkalibret våpen av samme type som blir brukt i konkurranseskyting som er blitt brukt. Politiet bekrefter at det er et lettkalibret våpen, men vil ikke gå i flere detaljer.

(Foto: Ola Sæther, Uniforum)

Sendte folk hjem

I tillegg til byggene for fysikk, kjemi og astrofysikk var også Helga Engs Hus evakuert, og ansatte og studenter som hørte hjemme der ble sendt hjem.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe sa i en melding på universitetets hjemmeside at hun er glad for at de så langt har fått opplyst at vekteren ikke er alvorlig skadet. 

– Vi har innkalt beredskapledelsen, og for øvrig avventer vi politiets etterforskning, sa hun.

Ansatte som skal på jobb i de avsperrede bygg; fysikk, kjemi og astrofysikk, bes om å ikke møte på jobb i dag, da byggene er avsperret. Også Helga Engs hus er nå avsperret, het det i meldingen fra UiO på tidlig formiddag.

NOKAS-vekter skutt

NOKAS-vekteren skal ha blitt truffet i brystregionen, men hadde sikkerhetsvest på seg, og er dermed bare blitt lettere fysisk skadd. Han varslet selv politiet og har status som vitne.

Det var i forbindelse med åstedsundersøkelse etter skuddepisoden at politiet fant det de betegnet som en «bombelignende gjenstand» i nærheten av åstedet. Politiet vet ennå ikke om de to sakene har noen sammenheng. 

— Det er snakk om en gjenstand vi fant i forbindelse med en åstedsundersøkelse. Denne ga oss grunnlag for å undersøke om dette var et sprenglegeme, noe som bombegruppa nå jobber med, sa innsatsleder Torgeir Brenden til Aftenposten

Utrygge vektere

Tre vektere ble kalt inn for å jobbe på Blindern onsdag morgen. De kjenner kollegaen som ble skutt på universitetsplassen.

– Vi føler oss ikke trygge. Tidligere har det vært knivstikking her, nå er en av våre skutt. Det er skremmende, sier en av dem til Dagbladet.

I november i fjor ble en Nokas-vekter truet av minst to gjerningsmenn utstyrt med elektrosjokkpistol, kniv og tau. Vekteren fikk våpenet satt mot nakken, men klarte å avverge knivstikking før han mistet bevisstheten. Også Høgskolen i Oslo og Akershus har vektere fra NOKAS på campus døgnet rundt.

Området sperret av

Politiet har sperret av et større område rundt fysikkbygningen og t-banestajsonen ved Universitetet i Oslo. En jakke skal ha blitt funnet ved t-banestasjonen, ifølge VG. 

Politiet har ifølge TV2-Nyhetskanalen sikret seg videobilder og funn på åstedet. Ifølge nyhetskanalen har det blitt funnet en svart jakke på t-banestasjonen. Vitner skal ha forklar at en av gjerningspersonene som skjøt mot vekteren hadde på seg en rød caps, svart jakke og grå sko. Personen skal være cirka 175 cm høy, lys i huden og snakket engelsk. Begge gjerningspersonene er fortsatt på frifot. 

Ifølge innsatsleder Torgeir Brenden ved Oslopolitiet, intervjuet direkte på TV2 Nyhetskanalen, utelukker man ikke at det kan være en sammenheng mellom skuddramaet og funnene av de såkalte bombelignende gjenstandene.   

Utsatt eksamen

Flere studenter skulle hatt eksamen i dag, blant annet i det evakuerte Helga Engs Hus. Ifølge ulike medier har studentene fått tilbud om å utsette eksamen på grunn av situasjonen, men skal også ha fått tilbud om å gjennomføre eksamen i et annet bygg. 

Politiet oppfordrer alle som var på universitetsområdet på Blindern i natt til å kontakte politiet, selv om de ikke så eller hørte noe mistenkelig.

Politiets tipstelefon: 22 66 96 00

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS