Påtroppende studentleder, Therese Eia Lerøen, mener regjeringen bør øke studiestøtten for å redusere frafallet i høyere utdanning. Foto: NSO/Skjalg Bøhmer Vold

Yngre studenter fullfører graden oftest

Det er de yngste studentene som med størst sannsynlighet fullfører en grad, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har tatt for seg gjennomføringen av høyere utdanning blant norske studenter. Tallene deres viser at kun to av tre studenter som begynte på en grad i 2006, hadde fullført en grad åtte år senere. 

Samtidig viser tallene at blant studentene som begynte på en grad før de fylte 25 år, var det 73 prosent, eller nesten tre av fire, som hadde fått fullført en grad i løpet av åtte år. 

De eldste dropper ut

For studentene som var eldre enn 25 år da de startet, var gjennomføringsprosenten langt lavere. Kun 38 prosent av studentene som begynte på studier, hadde fullført en grad åtte år senere. 

For den samme studentguppen som startet ti år tidligere, gjennomførte 51 prosent av studentene over 25 år. Det vil si at blant de eldre studentene er det 13 prosentpoeng færre som fullfører en grad nå enn for ti år siden. 

Dette viser at studentene ikke har tid til å faktisk være studenter. Du fullfører ikke studiene ved å være på jobb.

Therese Eia Lerøen

Tidligere har det kommet fram at langt færre enn det igjen fullfører studiene på planlagt tid. Kun rundt halvparten av landets studenter fullfører bachelorstudiene på planlagt tid. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har tidligere uttalt at han nå går til kamp mot frafallet i høyere utdanning. 

— Det er altfor dårlig. Det er åpenbart et tap for den enkelte og for samfunnet, sier Torbjørn Røe Isaksen til Khrono ved en tidligere anledning. 

Les også: Seks av ti bruker for lang tid

Kvinner fullfører

Den samme undersøkelsen til SSB viser at kvinner fullfører oftere enn menn. Mens 57 prosent av mennene fullfører, fullfører 67 prosent av kvinnene. 

For studentene som startet etter at de var 25 år, fullførte kun 35 prosent av mennene og 41 prosent av kvinnene. 

Khrono fortalte tidligere denne uken at det er elektronikk-ingeniørene på HiOA som selv mener de bruker mest tid på studiene. Likevel viser tallene til SSB at en av fem ingeniørstudenter dropper ut. 

Tid og penger

Påtroppende leder av Norsk studentorganisasjon (NSO),Therese Eia Lerøen, ser med bekymring på tallene SSB i dag presenterer.

— Tallene er ikke overraskende, men svært bekymringsverdige. Vi vet at 94% av studentene er avhengig av deltidsjobb eller støtte hjemmefra for å klare seg. Dette viser at studentene ikke har tid til å faktisk være studenter. Du fullfører ikke studiene ved å være på jobb, sier Eia Lerøen.

Hun mener frafallet i høyere utdanning kan reduserer gjennom å øke studiestøtten, og kritiserer statsråd Torbjørn Røe Isaksen for manglende vilje til å øke studiestøtten til studentene. 

— Regjeringen gir studentene vekslepenger i økning i studiestøtten. Kunnskapsministeren må vise at han satser på kunnskap og øke studiestøtten til 135.000,- som i dag tilsvarer 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Universiteter og høyskoler må også ta sin del av ansvaret. Studentene fortjener bedre oppfølging og veiledning, avslutter Eia Lerøen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS