Lars Gule er ikke sikker på at Høgskolen i Oslo og Akershus har tung nok kompetanse på høyreekstremisme til å huse et senteret på fagområdet. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Vil at senter for høyreekstremisme forvalter pengene

I januar fikk Forskningsrådet i oppdrag å utrede et forskningssenter for høyreekstremisme. I mai fulgte det 5 millioner med oppdraget. Lars Gule stiller spørsmål ved rådets rolle.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar i 2015 gjorde regjeringa det klart at de ønsker en sterkere satsning på forskning om høyreekstremisme, og derfor vil opprette et nasjonalt forskningssenter.

I det reviderte nasjonalbudsjettet satte de av 5 millioner til dette senteret i år, med lovnader om 10 millioner påfølgende år.

— Vi er opptatte av å finne gode tiltak for å forebygge terrorisme og spredning av høyreekstremisme. Derfor vil vi styrke forskningen på dette området. Forskningen bør sees i sammenheng med annen relevant forskning på for eksempel ekstremisme, radikalisering, terrorisme og hatkriminalitet, sier statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet (KD). 

Krever at senteret disponerer midler

I det reviderte nasjonalbudsjettet gjorde regjeringa det klart at det er Norges Forskningsråd som skal disponere midlene og opprette det nye senteret.

Det bør være et senter med minimalt med byråkrati, med noen få ansatte forskere. 

Lars Gule

— Forskningsrådet har høy kompetanse på å håndtere forskningsmidler. En av hovedoppgavene til Forskningsrådet er å lyse ut forskningsmidler, behandle søknader og tildele midler. En slik behandlingsmåte gir ulike forskningsmiljøer mulighet til å konkurrere om midlene, sier Haugstad i KD.

Førsteamanuensis Lars Gule ved HiOA er skeptisk til at det er Forskningsrådet som skal få tildelt midlene.

— Det at det er Forskningsrådet som skal disponere disse midlene, gjør meg litt urolig. Hva innebærer det? Om det skal opprettes et senter, bør senteret disponere pengene, sier han.

Ifølge avdelingsdirektør Eivind Hovden i Forskningsrådet er det ingen grunn til panikk.

— Når vi mottar bevilgningen, vil vi bevilge pengene videre til senteret. Forskningsrådet vil på vanlig måte følge opp prosjektene og påse at midlene anvendes i tråd med intensjonen bak bevilgningen, men de som får tildelt midlene vil ha betydelig frihet innenfor disse rammene, sier han.

Seminar om høyreekstremisme

Forskningsrådet har også invitert til en konferanse om forskning knyttet til ekstremisme og terrorisme. De skriver at formålet med konferansen er å få innspill til hvilken forskning man trenger for å forebygge ekstremisme og hindre terrorisme, og de stiller følgende spørsmål:

«Hva  gir grobunn for radikalisering? Hva er årsaken til fremveksten av ekstremisme i Norge og Europa? Hvordan påvirker eller endrer ekstremisme samfunnet?»

Forskningsrådet skriver at de vil se den nye satsingen rettet mot høyrekstremisme i sammenheng med Forskningsrådets bredere initiativ for å løfte forskning om ekstremisme og terrorisme.

— HiOA-miljøet kanskje ikke tungt nok

Førsteamanuensisen og ekstremismeeksperten Gule har store visjoner for hva han mener et slikt senter bør være.

— Det bør være et senter med minimalt med byråkrati, med noen få ansatte forskere. Utover disse bør senteret knytte til seg forskere fra ikke bare hele landet, men hele verden, som kan bidra med forskning på området, sier han, og legger til at aktuelle steder for opprettelsen av et slikt senter er Holocaust-senteret, Universitetet i Oslo (UiO) eller HiOA.

— Jeg tenker ikke at det nødvendigvis er naturlig at et senter på høyreekstremisme legges hit til HiOA. Det kan hende vi ikke har tunge nok forskningsmiljøer til det, sier Lars Gule, men legger til at det ikke er noe i veien for at senteret legges hit, kun at det ikke er selvsagt.

— Jeg tror det beste er om senteret tilknyttes en etablert institusjon med forskningserfaring og -kompetanse. At det skulle være helt selvstendig er ikke hensiktsmessig, sier han.

Avventer Stortinget

Selv om regjeringa uttrykte ønske om å opprette et slikt senter allerede i januar, har Forskningsrådet foreløpig ikke begynt prosessen med å opprette senteret.

— Vi er ikke kommet så langt i prosessen med dette senteret. Nå avventer vi behandling av revidert budsjett i Stortinget 19. juni. Etter Stortingsvedtaket vil departementet utvikle et tildelingsbrev til Forskningsrådet. Brevet vil nok være noe mer konkret med tanke på hva et slikt senter skal være. Etter at vi har fått dette vil vi invitere forskningsmiljøene til å komme med innspill, før vi lyser ut midlene til et slikt senter, sier Hovden.

Trolig vil dermed prosessen med å opprette høyreekstremismesenteret være i gang først til høsten. Hovden har tro på at det er mye interesse blant forskningsmiljøene for senteret.

— Det er snakk om betydelige midler, og dette er en fin mulighet til å styrke forskningsinnsatsen på høyreekstremismeområdet. Mer kunnskap og forskning på dette temaet er politisk etterspurt, sier han.

Khrono har stilt spørsmål til HiOAs forskningsledelse i sakens forbindelse, men har så langt ikke fått svar.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS