null Foto: www.hisf.no

Sogn og Fjordane åpner for fusjoner

Høgskolen i Sogn og Fjordane er på gli for å gi opp selvstendighetslinjen. De ser både til høgskoler og universitetet i Bergen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dekan på Høgskolen i Sogn og Fjordane (HiSF) (bildet under) mener styret ikke forstår alvoret ved å insistere på alenegang. Nå åpner høyskolen for å relansere en idé som tidligere er lagt «død» – Vestlandsuniversitetet.

Og de mener Universitetet i Bergen (UiB) bør lede storfusjonen, melder NRK Sogn og Fjordane.

Har brukt jula til å tenke

Gjennom flere styrevedtak denne høsten, har HiSF stått på at regionale samfunnshensyn taler for at høyskolen ikke bør fusjonere med andre. To dager før julaften fikk høyskolen i fjordfylket et brev fra kunnskapsministeren, hvor ledelsen igjen ble bedt om å foreslå fusjonspartnere. 

Det virker som om jula har blitt brukt godt

Bjørn Haugstad

Nå, tre uker før Torbjørn Røe Isaksen stenger døren for innspill, åpner styreleder Heidi Katrin Osland for å diskutere en storfusjon med UiB og andre høyskoler på Vestlandet.

— Norge får en veldig liten del av EUs forskningsmidler, det er en realitet. Skal vi klare å få mer av disse midlene, så er det ikke nok å slå seg sammen med Høgskulen i Volda. Da må Universitetet i Bergen (UiB) ta ansvar for å være en motor sammen med de andre høyskolene på Vestlandet, sier hun til NRK

— Det virker som om jula har blitt brukt godt, kommenterer statssekretær Bjørn Haugstad, ifølge nettavisen På Høyden.

Stenger ikke døra i Bergen

Rektor på UiB, Dag Rune Olsen, stenger ikke døren helt, og lover å behandle en invitt i universitetstyret.

Den såkalte konsortiummodellen – Vestlandsuniversitetet – fra sist høst ble umiddelbart skutt ned av departementet. 

UiB har et styrevedtak på å gå alene, langs et «fullskala»-spor. 

Statsråden la turen til Kronstad og Høgskolen i Bergen for å hamre inn bestillingen fra departementet i slutten av november:

— Vi kommer ikke til å endre standpunkt på grunnlag av hva statsråden sa på Kronstad, sa rektor på Høgskolen i Sogn og Fjordane, Åse Løkeland.

HiB på bordet - igjen

Dekan ved avdeling for helsefag ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, Eva Marie Halvorsen, er redd for hva som kan skje med den relativt små lærestedet om styret og rektor står på sitt om fortsatt alenegang i et nytt og fusjonert universitets- og høyskolelandskap.

Styret forstår ikke alvoret i situasjonen. Dekanen mener at andre alternativer må på bordet før statsråden stenger døren for frivillige innspill til sengepartnere, ifølge bladet Firda. 

Høyskolen i Sogn og Fjordane har mottatt to invitter – en fra HiB og én fra Høgskulen i Volda. Sistnevnte vil ikke gjøre en samlet høyskole vesentlig større, og mangler faglige synergier på helse og ingeniørfag. Dermed gjenstår Bergen – som har egne avdelinger for begge fag.

Kan stå alene også?

Døren mot HiB er fortsatt åpen for Høgskolen i Sogn og Fjordane, men HiB-rektor Ole Gunnar Søgnen sier motivasjonen er fallende når de ikke mottar respons på de invitasjonene som ligger i styrevedtakene. 

Høyskolestyret ved HiB hadde et møte rett før jul, hvor det konkluderte med at det neppe har noen hensikt i å legge mer krefter i «løsninger som eventuelle partnere ikke ønsker». Dermed gjenstår det eneste andre fusjonsalternativet – Universitetet i Bergen.

— Men signaler fra politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet forteller oss at vi også er store nok til å stå alene, sier Søgnen.

Røe Isaksen forventer uansett en plan B innen 1. februar. Ole-Gunnar Søgnen reiser til Sogndal senere i måneden og opprettholder dialogen med UiB.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS