Student-ras for den blå-blå regjeringen

Studentene snur ryggen til den blå-blå regjeringen. Oppslutningen blant studentene har sunket med 13 prosentpoeng siden våren 2013.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 32 prosent blå-blå oppslutning våren 2013 er det nå bare 19 prosent av studentene som velger seg ett av de to regjeringspartiene. Høyre har falt med 10 prosentpoeng siden studentmålingen foretatt før valget våren 2013. Fremskrittspartiet (Frp) har falt med tre prosentpoeng fra samme tidspunkt. 

Tallene er hentet fra undersøkelser utført av Sentio for Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO) oktober/november 2014, 2013 og april/mai 2013. Undersøkelsen er gjennomført av Sentio ved bruk av webpanel og utvalget består av 1000 studenter over 18 fra Norge. En av fem studenter svarer vet ikke på undersøkelsen.

Følger trenden ellers

Henrik Asheim er stortingsrepresentant for Høyre. Han sier at selvsagt er ikke Høyre fornøyd med resultatet fra denne målingen.

— Disse tallene er altfor dårlige, og vi tar svarene på det største alvor, sier Asheim.

I høst kom det første ordinære budsjettet til de blå, og her har de rett og slett ikke innfridd.

Anders Kvernmo Langset

— Hva tror du at årsaken til at studentene snur ryggen til dere nå er?

— Jeg tror faktisk ikke dette handler om vår utdanningspolitikk. Både Høyre og Arbeiderpartiet har tradisjonelt mindre oppslutning blant studenter. Når trenden ellers er at oppslutningen faller tror jeg dette handler mer om at studenter ikke er så forskjellig fra andre velgere, sier Asheim.

Han legger til at han oppriktig tror at studentene har sett at regjeringen har en arbeidsom og målbevisst kunnskapsminister i Torbjørn Røe Isaksen.

— Likevel skal vi få mer fart på boligbyggingen, vi skal komme lenger i realisering av bedret utdanningskvalitet og vi skal få gjort mer med studiestøtten, sier Asheim.

Tror studentene er skuffet

Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset, følger ikke argumentasjonen til Asheim helt. 

— Det virker som studentene er skuffet over regjeringen. I høst kom det første ordinære budsjettet til de blå, og her har de rett og slett ikke innfridd, sier Langset, og legger til:

— Vi fikk en økning på 1 prosent over prisjustering av studiestøtte, og rundt 200 flere studentboliger. At regjeringen i tillegg vil innføre skolepenger viser at de ikke har hørt på studentene eller sektoren forøvrig. Det blir de straffet for i denne undersøkelsen, mener han.

Grønn overraskelse

En helt annen side av denne undersøkelsen er at Miljøpartiet de Grønne (MdG) går voldsomt fram. Våren 2013 hadde MdG fem prosent oppslutning. Dette var vokst til 13 prosent høsten 2013 og til 16 prosent høsten 2014.

— Dette er svært oppsiktsvekkende tall for et parti som ellers har rundt tre prosents oppslutning, sier Høyres Asheim.

— At De grønne går sånn fram, tyder også på at studentene prioriterer miljø og klima i større grad enn regjeringen har gjort, sier NSO-leder Langset.

Til Universitas sier stortingsrepresentant for det Miljøpartiet de grønne, Rasmus Hansson at det lukter svidd av en sånn måling, og han legger til:

— Vi kaprer de som skal styre Norge i morgen. Det bør blinke noen kraftige varsellamper for de andre partiene som ikke skjønner hva bærekraftig politikk faktisk krever.

— Må levere bedre

For å få bedre oppslutning blant studentene er NSO-leder Langset ikke i tvil om hva Høyre og Frp må gjøre.

— De bør innfri sine egne lovnader, og virkelig få det taktskiftet i studentboligbyggingen Erna Solberg har snakket om. Det bør også gi en studiefinansiering det går an å leve på, og selvsagt beholde gratisprinsippet i norsk høyere utdanning, sier Langset og legger til:

— Dette er kvalitetsfremmende tiltak som både er viktig for studentene og samtidig vil bidra til bedre kvalitet på utdanningen, og slik på sikt også kompetansen studentene sitter igjen med. Det er denne kompetansen vi skal leve av i framtiden.

Tror det handler om generell trend

Kristian Tonning Riise er leder for Unge Høyre. I likhet med Asheim er han ikke fornøyd med sitt eget partis oppslutning på studentmålingen, men heller ikke han tror det er utdanningspolitikken som er årsaken til tendensen.

— Det mest overraskende med målingen er jo Miljøpartiet de grønnes høye oppslutning blant studentene, og de har ihvertfall ikke markert seg på dette området, sier Riise og legger til:

— Jeg tror trenden blant studentene følger tendensen blant folk ellers. Jeg synes vi har kommet uheldig ut når det gjelder miljøprofilen i forslag til statsbudsjett som er omtalt blant annet, og dette har nok gitt mer utslag, mener han.

— Men skolepenger er ikke populært?

— Nei, og det er det ikke i Unge Høyre heller. Vi har et klart landsmøtevedtak mot skolepenger og vi har rådet regjeringen til å droppe dette forslaget, sier Riise.

I tillegg til de grønnes økte oppslutning synes Riise også det er interessant å se Arbeiderpartiets stagnasjon blant studentene.

— På andre målinger har  de hatt en voldsom vekst, det er verdt å merke seg at denne effekten uteblir blant studentene, mener Riise.

Partibarometer blant studentene (alle tall i prosent)

PartiHøst 2014 (nov)Høst 2013 (nov)Vår 2013 (mai)
Ap232117
Frp598
H141924
KrF342
Rødt243
Sp322
SV566
V896
MdG16135
Andre121
Vet ikke191225

Kilde: Tallene er hentet fra undersøkelser utført av Sentio for Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO) oktober/november 2014, 2013 og april/mai 2013. Undersøkelsen er gjennomført av Sentio ved bruk av webpanel og utvalget består av 1000 studenter over 18 fra Norge. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS