Tips til internasjonale studenter på karriereuka: Kos er viktig i den norske arbeidshverdagen.

Råd om å finne fram i norsk jobbjungel

Internasjonale studenter fikk råd om jobbsøking, skattekort og jobbintervjuer på karriereukas siste dag. Oppmøtet har variert fra null til over hundre.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kinesiske Hao Wu (bildet under) fikk sommerjobb hos Aker Solutions etter ett år i Norge. Torsdag fortalte hun hvordan hun fikk den, og ga jobbsøkerråd til andre internasjonale studenter.

— Det krever mot å flytte til et helt nytt sted. Jeg var bestemt på å få en jobb, men jeg kjente ingen her, forteller Wu. 

Hun jobbet i ti år som project pursuit manager for Amazon i hjemlandet, før hun flyttet til Norge. Nå går hun andre året på masterstudiet Innovation and Entrepeneurship ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun hørte mye positivt om kvaliteten på studier i Norge - og at man ikke betaler skolepenger her. 

Utvekslingsstudent fra Kenya, Eryc Kimathy (bildet under, t.v.), syntes hun holdt et inspirerende foredrag.

Jeg er klar til å søke jobb så snart jeg får arbeids-tillatelse.

Eryc Kimathy

— Jeg er klar for å søke jobb med en gang jeg får arbeidstillatelse, smiler pedagogikkstudenten.

Måtte avlyse foredrag

Karrieredagen for internasjonale studenter var det siste av karriereukas arrangementer. Koordinator for karriereuka, Beate Dessingthon (bildet under t.h.), er stort sett fornøyd, men skulle gjerne ha sett at flere studenter deltok.

— Vi måtte avlyse hele dagen på fysioterapi og to av foredragene på sykepleie, fordi det ikke var en eneste student der, sier hun.

Dessingthon mener at faglærere ved de forskjellige instituttene kunne ha lagt opp undervisningen slik at det var lettere for studenter å delta, siden arrangementene på karrieredagene stort sett har foregått i skoletiden.

— To av faglærerne på Institutt for medier og kommunikasjon (MOK) har vært veldig flinke til å fortelle studentene om karriereuka allerede første dagen, og lagt opp til deltakelse i timeplanen, forteller Dessingthon.

Hun tror det har en sammenheng med at fagdagen for medier og kommunikasjon hadde best oppmøte, da hun talte godt over 100 studenter. Koordinatoren er heller ikke negativ til tanken om å ha opplegget i karriereukene på kveldstid.

— Det burde testes ut. Nå var det lagt opp i skoletiden for at faglærere kunne inkludere det i annen undervisning, men det har ikke blitt slik på alle arrangementene.

Tidligere inn i planleggingen

Høgskolelektor Sidsel Byhring jobber med timeplanen til førsteårsstudenter på Institutt for fysioterapi. Hun visste ikke at karrieredagen var blitt avlyst før Khrono fortalte henne om det.

— Det var trist at det ble avlyst. Tredjeårsstudentene hadde noen hull i timeplanen og mulighet til å delta hvis de var interesserte, sier hun.

Byhring tror at karriereuka må prioriteres tidlig i planleggingen av timeplanen. Hun mener at det ikke har vært fokus på den tidlig nok i år.

— Jeg kan bare snakke for meg selv, men det har nok vært et dårlig samarbeid. Vi burde skyve undervisningen til side, så studenter får muligheten til å delta på karrieredagen, sier hun.

Når det gjelder de to forelesningene som ble avlyst under karrieredagen for sykepleie, tror studieleder ved Fakultetet for helsefag, Anne-Trine Woll, at det har sammenheng med trøbbel i rombooking-systemet.

— Vi legger opp høstsemesterets timeplan i løpet av våren, og da vi gikk ut i ferie i juni, var alt klart og i orden. Da vi kom tilbake i august så vi at det var store problemer i rombooking-systemet, og vi måtte jobbe to uker med å rette opp i det. Derfor kan det hende at noe av det vi tok hensyn til i juni, glapp i august, sier Woll.

Hun sier at fakultetet vanligvis har en god kommunikasjon og godt samarbeid med høgskolen sentralt, men at det i dette tilfellet har skjedd en glipp.

Det har ikke lykkes Khrono å komme i kontakt med fagansvarlige ved medier og kommunikasjon fredag.

— De trenger jobb

Torsdag var første gang det ble arrangert en egen karrieredag for internasjonale studenter. Etter at Wu har holdt karriereukas siste foredrag, mener seniorrådgiver ved karrieresenteret, Karl Norli (bildet under), at dagen for internasjonale studenter bør fortsette.

— Disse studentene trenger jobb. Studenter utenfor Europa har alltid hatt dårlig råd, men i det siste har vi også sett at flere fra for eksempel Spania og Hellas har større behov for en jobb ved siden av studier. Det kommer nok av at foreldrene ikke kan bidra med like mye pengestøtte som tidligere, sier han.

Norli holdt et foredrag under karrieredagen, og ga studentene en innføring i hvordan man setter opp en norsk CV, hvordan man kler seg for et jobbintervju og hvor viktig kontakter er for å skaffe seg jobb.

— Det var veldig nyttig, syntes den kenyanske utvekslingsstudenten Kimathy.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS