Jørgen Kvalsvik (22) tok andreplassen i kategorien «natur og miljø», og Katinka Hustad (22) tok samme plassering i kategorien «nyhet». Foto: Karen Oline Setten

Fire priser til studenter på fotojournalistikk

En førstepremie, to andrepremier og en tredjepremie ble resultatet til studenter på fotojournalistikkutdanningen under fredagens konkurransen Årets Bilde.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld, 21. mars, ble årets bilder presentert i Oslo. Det var klart at tre studenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) var nominert og var med i kampen om de edleste prisene.

— Det er utrolig morsomt, sier Jørgen Kvalsvik etter premieutdelingen av Årets Bilde. Katinka Hustad er enig, og sier at dette betyr mye. Begge to fikk andrepremie i sine kategorier.

— Det er en stor anerkjennelse og bonus, og ja - veldig morsomt, smiler Hustad.

Jørgen Kvalsvik fikk andreplass i kategorien «natur og miljø», og Katinka Hustad fikk samme plassering i kategorien «nyhet».

Årets Bilde er en anerkjent utmerkelse som tildeles av Pressefotografenes Klubb (PK). Hvert år kan man sende inn bilde og video til forskjellige kategorier, blant annet nyhet, sport og portrett, og de nominerte får ikke på forhånd vite hvilket bilde de er nominert for. I år ble det sendt inn til sammen over 2600 bilder og over 90 videoer.

— Det var mange gode bidrag, og det er morsomt å se at også mine bilder er fine, sier Kvalsvik.

Takker HiOA

Katinka Hustad og Jørgen Kvalsvik sier at de ikke hadde fått noe pris hvis det ikke hadde vært for fotojournalistikkstudiet, og roser opplæringen de har fått.

— Det er et godt fagmiljø, sterkt sosialt miljø, vi hjelper hverandre i prosjekter og vi lager reportasjer sammen som fører til at vi lærer av hverandre, sier Katinka.

Jørgen er enig, og sier at man får inspirasjon av å jobbe med andre, og studiet er selve inngangsporten til fotojournalistikkmiljøet i Norge.

— Hvis jeg aldri hadde startet på fotojournalistikk, hadde jeg aldri fått dratt i praksis i Politiken, og aldri tatt bildene til andreplassen min fra Bulgaria, og dermed ikke stått her, sier Hustad.

Sender signaler innad i miljøet

22-åringene mener at prisutdelingen er en fin måte å samle miljøet på, og forteller at de ikke er fotojournalister bare for å få prisen.

— Jeg jobber ikke for å få denne prisen, men for at det er gøy og en bonus, sier Hustad og mener at det ikke nødvendigvis vil bety så mye for framtiden. 

Jørgen sier at det likevel betyr mye innad i miljøet.

— Internt sender man et signal over hva som er god fotojournalistikk som gir inspirasjon til å fortsette videre, og det er en fin måte å samle et miljø på, sier han.

Et fag i endring

— Fotojournalistikken har endret seg de siste årene, ved at man ikke tar like mye hendelsesbilder som før. Hva tenker dere om fremtiden til faget?

— Det handler fortsatt å vise verden og vise hva som er riktig, men nå er det heller slik at vi skal sette oss inn i verden og ta stilling til det vi ser, forteller Katinka.

Jørgen mener at det i større grad handler om det etiske.

— Bilder er en stor del av verden, og vi tenker ikke så mye over det, ettersom vi ser det hver dag, hele tiden. Nå har vi iPhonen i lomma som gjør at folk tar bildene selv, sier han og fortsetter:

— Det er viktig å være etisk bevisst, for et bilde skal nå ut til mange, og det er viktig å vite om bildet forteller sannheten.

Første og tredjeplass

Anton Ligaarden er på reportasjereise i Thailand, så Khrono har ikke lyktes i å få en kommentar fra han.

Han stakk av med seieren i Årets Video i kategorien videoreportasje med «But in the forest».

Juryen beskriver videoen som poetisk og stillferdig, med vakre, levende bilder, spennede utsnitt og god bruk av lyd. Ligaarden fikk også en tredjeplass i kategorien videodokumentar.

Hovedprisen «Årets Bilde» gikk til fotograf i Aftenposten, Paal Audestad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS