Ragnhild Moe Walderhaug pugger til eksamen i internasjonal økonomi ved UiO. Eksamen starter 09.00 på 18. mai. Foto: Fanny BU

Over 2000 studenter har eksamen morgenen etter nasjonaldagen

Eksamen. Flagg, bunad, champagnefrokost og feiring. Mens mange feirer nasjonaldagen som alle andre, sitter over 2000 studenter i eksamensinnspurten på nasjonaldagen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ragnhild Moe Walderhaug (20) sitter omringet av bøker og notater på et lite kollokvierom på Universitetet i Oslo (UiO). Hun er en av universitetets 546 studentene som har blitt fått sin eksamen lagt til 18. mai.

— Det første jeg tenkte var at det kom til å ødelegge 17. mai og at jeg ikke kunne delta i feiringen fordi jeg er nødt til å lese, sier Moe Walderhaug.

Hun går første året på en bachelor i internasjonale studier, og har skal opp i eksamen i emnet internasjonal økonomi (ECON1410). Moe Walderhaug er bekymret for at studenter lettere lar seg friste av feiring fremfor lesing.

— De fleste vil helle mot å feire med venner fremfor å pugge. Det er en større fristelse til å feire. Det kan ha innvirkning på eksamensresultatet, sier hun.

I tillegg har åtte andre emner fått fastlagt eksamen på UiO 18. mai. Dette berører medisin-, jus-, odontologi-, økonomi- og psykologistudenter.

Totalt har 2107 studenter kommet opp til eksamen 18. mai på landets ti universiteter. På fire av ti universiteter har studentene ikke eksmaen 18. mai, på de seks andre har de eksamen. NMBU har meldt opp flest studenter til eksamen på denne datoen med 692 studenter, fordelt på åtte emner.

Studentene ved Universitetet i Oslo tar seg en pause i eksamenslesinga for å nyte sola.

UiO vil ikke ha 18. mai som en eksamensfri dag

UiO har nest høyest antall studenter oppe til eksamen 18. mai. Totalt skal 546 studenter avlegge skriftlig eksamen denne datoen. Prorektor Gro Bjørnerud Mo mener det ikke er aktuelt å slutte å bruke 18. mai som en eksamensdag i fremtiden.

— Vi har et stort antall eksamener vi skal avvikle hvert semester, og vi trenger alle de hverdagene kalenderen inneholder, sier hun.

Bjørnerud Mo forteller at de allerede har begrenset tilgang til eksamenslokaler.

— Dersom vi ikke kan bruke alle hverdagene til å avvikle eksamen kan konsekvensen bli at vi må ta i bruk lørdager for å få alle eksamenene avviklet i tide, sier hun.

Mads Johansen Beldo, leder i Norsk studentorganisasjon NSO), mener det er fullt mulig å gjøre 18. mai til en eksamensfri dag.

— Det koster ikke mye for universitetene å unngå at studenter har eksamen 18. mai. Det handler om å legge godviljen til. Noen universiteter har allerede gått inn for å få 18. mai til en eksamensfri dag, sier han.

Beldo mener diskusjonen om hvorvidt 18. mai skal være en eksamensdato, ikke tilhører NSOs landsdekkende studentpolitikk. Han mener likevel at det er bra temaet er oppe til diskusjon.

Christoffer Melbye er medisin student på UiO.

— Det kan være en ekstra stressfaktor for studenter som kommer opp på denne datoen, sier han.

Studentene biter i det sure eplet

Christoffer Melbye (22) tilbringer dagene på lesesalen til Rikshospitalet. Han skal opp i skriftlig eksamen på medisinstudiet på UiO, og har også eksamen 18. mai.

— Det er kjipt å ha eksamen rett etter 17. mai. Jeg ønsker jo å bruke den dagen på andre ting enn å lese.

Melbye har allerede bestemt seg for at han skal feire 17. mai til tross for eksamen dagen etter. Full fest blir det likevel ikke.

— Jeg skal se barnetoget, spise mat og la boka ligge, sier han.

Ragnhild Moe Walderhaug (20) som skal opp i eksamen i internasjonal økonomi klarer heller ikke å holde seg til lesesalen på nasjonaldagen.

— Det blir champagnefrokost, men det blir en tidlig kveld. Eksamen starter jo kl. 09.00 dagen etter.

Moe Walderhaug prøver å se positivt på eksamensdatoen.

— De sier jo at man ikke skal studere så mye dagen før en eksamen, og at man heller skal ta seg litt fri, sier hun og smiler.

Utfordrende eksamenskabal

NMBU har 692 studenter, fordelt på åtte emner, oppmeldte til eksamen 18. mai. Det er flest i Norge, etterfulgt av UiO med 546 studenter, fordelt på ni emner.

NMBU vil beholde 18. mai som en eksamensdato.

— Vi trenger alle dagene som er til rådighet for å gjennomføre eksamen, også de inneklemte dagene, sier Solve Sæbø, prorektor for utdanning ved NMBU.

— For Universitet i Agder handler det om kapasitetsutfordringer, sier Linda Greftegreff Bø, seniorrådgiver og eksamensleder ved UiA.

På UiA skal 364 studenter, i fem forskjellige emner, opp til eksamen morgenen etter 17. mai. Selv om universitetet i utgangspunktet ønsker å jobbe for at 18. mai blir en eksamensfri dag, vil datoen stå som et alternativ der de ikke ser andre løsninger.

— Det er allerede utfordrende å få eksamenskabalen til å gå opp da det er mange studenter som skal eksamineres på få eksamenslokaler innenfor en kort tidsperiode. sier Greftegreff Bø.

Innklemt dag gir eksamensfri

Ved både OsloMet, UiS, USN og Nord universitet er det eksamensfri den 18. mai i år. Dette begrunnes ved at det er en inneklemt dag og at universitetene har valgt ikke å sette opp eksamener på inneklemte dager.

I fjor hadde riktignok alle universitetene studenter som var oppe til eksamen 18. mai, da dagen ikke var inneklemt. 70 studenter ved OsloMet, 489 studenter ved UiS, 1036 ved USN var meldt opp til eksamen i 2017 og 690 studenter ved Nord universitet.

OsloMet forteller at de ønsker å tilstrebe eksamensfri 18. mai.

UiB på sin side har bestemt seg for å gjøre 18. mai en eksamensfri dag fra og med neste år. I år skal 298 studenter opp i fire emner på universitetet, men det blir siste gang.

Viserektor Oddrun Samdal sa til StudVest, studentavisen i Bergen, at det fra neste år skal være slutt på eksamen 18. mai ved universitetet.

Fakta

Over 2000 studenter har eksamen 18. mai

Universiteter som avvikler eksamen 18. mai - Totalt 2107 oppmeldte studenter til eksamen 18. mai

  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU): 692 studenter. 8 emner.
  • Universitetet i Oslo (UIO): 546 studenter. 9 emner.
  • Universitetet i Agder (UIA): 364 studenter. 5 emner.
  • Universitetet i Bergen (UIB): 298 studenter. 4 emner.
  • Norges teknisk-vitenskapelige universitet (NTNU): 161 studenter. 3 emner.
  • UiT - Norges arktiske universitet (UiT): 46 studenter. 2 emner.

Universiteter med eksamensfri 18. mai

  • Universitetet i Sørøst-Norge (USN): Ingen i år. I fjor 1036 studenter. 27 emner.
  • Universitetet i Stavanger (UIS): Ingen i år. Fjoråret: 489 studenter. 7 emner.
  • Nord universitet: Ingen i år. Fjoråret: 690 studenter. 14 emner.
  • OsloMet: Ingen i år. Fjoråret: 70 studenter. 2 emner.

Universitetene har ikke eksamen 18. mai i år grunnet inneklemt dag.

Kilde: Universitetene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS