koronatiltak

Vurderer påbud om munnbind medio august

Påbud om munnbind i større forsamlinger er under vurdering og frist er 14.august. Helsemyndighetene har laget plakater for riktig bruk.

Oslo 20200731. Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sist uke gikk debatten om man skal påby bruk av munnbind i forelesningssaler ved landets høgskoler og universiteter når studiene starter opp igjen i høst.

Fakta

Munnbind og ansiktsmaske

  • Munnbind: Medisinske munnbind produsert for bruk i helsetjenesten, og som innfrir gjeldende standarder.
  • Ansiktsmaske: Hjemmelagde eller fabrikkproduserte ansiktsmasker av tekstiler eller annet materiell. Det er ikke knyttet standarder eller annet lovverk til produksjon av maskene, og filtreringsevnen (beskyttelsesgraden) er ukjent.

Kilde: Folkehelseinstituttet

regjeringens pressekonferanse rett før helga ble spørsmålet om påbud om munnbind tatt opp. Denne diskusjonen har blomstret opp den siste tiden etter at det har kommet flere lokale smitteutbrudd av covid-19.

Lege og rektor vil ha påbud

Tidligere overlege ved Ullevål sykehus, Gunnar Halse, mener bruk av munnbind, uansett om de er hjemmelagde eller profesjonelle kirurgiske munnbind, burde bli påbudt i auditorier og undervisningsrom ved norske universiteter.

Rektor ved OsloMet, Curt Rice, fulgte i forrige uke opp forslaget og sa seg enig.

Folkehelseinstituttets Line Vold, opplyste under myndighetenes pressekonferansen at FHI per nå ikke anbefaler et påbud om munnbind. De skal vurdere om man skal innføre påbud om munnbind/ansiktsmaske i enkelte sammenhenger. FHI har fått frist til 14.august for å komme med sin anbefaling.

— Munnbind kan ved en eventuell oppblomstring bli aktuelt å anbefale i Norge, for eksempel i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand. I midten av august skal vi sende våre råd til departementet, sa Vold.

Folkehelseinstituttet skiller mellom kirurgiske munnbind, og hjemmelagde ansiktsmasker. Inntil videre har instituttet publisert to plakater om hvordan man kan bruke begge deler riktig, og understreker at dette må komme i tillegg til - ikke istedenfor - de vanlige hygienereglene om å vaske hender og holde avstand.

NTNU vurderer innkjøp

Ifølge Universitetsavisa sier NTNUs rektor Anne Borg at universitetet vurderer å kjøpe inn munnbind for å ha beredskap.

— Jeg har bedt økonomi- og eiendomsdirektøren om å se på innkjøp av et begrenset antall munnbind, slik at vi har en viss beredskap om smittevernreglene skulle endres med hensyn til bruk av munnbind, sier hun til Universitetsavisa.

Leder ved Studenttinget ved NTNU, Åste Solheim Hagerup, er opptatt av at studentene skal slippe å betale for munnbind.

— Det eneste vi i Studenttinget er opptatt av er at ansvaret for å bruke munnbind ikke faller ene og alene på studenten. Det koster å kjøpe inn munnbind, og studentene skal slippe å betale for det. Det er helt grunnleggende at NTNU skal stå for innkjøp av munnbind, om det skulle bli påbudt, sier hun til Universitetsavisa.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo sier til Uniforum at enn så lenge ser ledelsen ved UiO at ulempene er større enn fordelene ved et påbud om munnbind.

Island innfører påbud

Flere land har innført påbud om munnbind. Blant de første i Norden er Island, som 31.juli kom med nye koronarestriksjoner. Blant annet kan det ikke samles mer enn 100 personer, mot 500 tidligere, og man må holde minst to meter avstand. Bedrifter og arbeidsplasser kan holde åpent så lenge de klarer å overholde disse kriteriene. Bakgrunnen er økt smitte på Island.

Hvis det ikke er mulig å holde avstand på to meter, har islandske myndigheter innført påbud om bruk av munnbind. Dette gjelder for eksempel på offentlig transport og ved en- til en-kontakt som på frisørsalonger og massasjesteder.

I Danmark oppfordrer helsemyndighetene folk til å ta med seg munnbind når de reiser kollektivt og bruke dem dersom det blir trangt om plassen på busser, tog og metro, ifølge NTB.

Powered by Labrador CMS