Arkitektstudenter ved NTNU føler seg underprioritert av ledelsen. Foto: Nicklas Knudsen

230 arkitektstudenter protesterer på NTNU

Arkitektstudentene ved NTNU opplever at de nedprioriteres til fordel for forskning, og har overlevert protestskriv til ledelsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag leverte arkitektstudentene et opprop til ledelsen med 230 underskrifter. De opplever at de nedprioriteres til fordel for forskning, skriver Arkitektnytt

En gruppe på seks studenter leverte et opprop til dekan Carl Fredrik Lutken Shetelig, som representerer ledelsen. Dette gjorde de på vegne av 230 av studenter.

«Driter i studentene»

«Vi må si det en gang til, med litt mer trykk denne gangen, selv om de det gjelder velger å ikke høre. Fakultetet for Arkitektur og Billedkunst på NTNU bryr seg ikke om studentene sine, og vi er lei. Vi er lei av dårlige kurs, dårlig tilrettelegging, dårlig planlegging, dårlig informasjon, dårlige ressurser. Men det driter vel NTNU i, skriver arkitektstudent Alice Lødemel i et innlegg i tidsskriftet A, under tittelen «NTNU driter i morgendagens arkitekter».

Dårlig struktur

Det er viktig med kritikk og vi har hatt et møte med studentene om dette.

Carl Fredrik Lutken Shetelig

Oppropet som ble overlevert til ledelsen tar utgangspunkt i ansettelsen av professor i arkitektonisk formgivning, materialer og konstruksjoner, og studentene skriver under på at:

«Fakultetet for arkitektur og billedkunst ved NTNU har ført en ansettelsesprosess der utdannelsen av arkitekter og sakkyndige vurderinger må vike til fordel for et spesifikt syn på forskning og ønsket om samarbeid med industrielle partnere. Studentene blir ikke hørt, og saken blir dermed et eksempel som viser hvordan fakultetets prioriteringer kommer fram i den dårlige strukturen mange kurs har blitt kritisert for».

Tenker for mye på forskning

Studentene mener de ikke er godt nok hørt i ansettelsessaken. De er kritiske til at ikke sakkyndige rapporter ble vektlagt ved ansettelsen, skriver nettstedet. De mener at ordlyden i stillingsutlysningen ikke er fulgt:

«Holdning til forskning og samarbeid blir brukt som grunnlag for innstillingen, noe som er i strid med de viktigste punktene i stillingsutlysningen, der evnen til å initiere og lede forskning kun utgjør en sjettedel av de viktigste kvalifikasjonskravene».

Dekan Carl Fredrik Lutken Shetelig ved Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU, sier det er sunt med kritikk og forteller at han har hatt møte med studentene. 

— Det er viktig med kritikk og vi har hatt et møte med studentene om dette. I tillegg skal ha et allmøte med alle studentene i slutten av november, sier Lutken Shetelig til Khrono.

Han sier at de har iverksatt strakstiltak ved å tilby masterstudentene kurs på vårsemestret om arkitekturprosjektering. Våren 2015 fikk fakultetet gjennomført en ekstern evaluering av hele det femårige studiet.

Endringer på gang

— Vi ser at arkitektutdanninga vår har mye å utvikle, og da har vi et langsiktig arbeid i gang, etter at vi fikk svaret på den eksterne evalueringa av masterutdanningen. Vi har en oppfølgingsprosess og et nytt rammeverk på gang, sier dekanen.

Der studentene mener prosjekterende arkitekter er nedprioritert til fordel for forskere, sier han at alle ansatte har vitenskapelig bakgrunn.

— Per i dag er det en helt ok balanse mellom hard core forskere, arkitekter som forsker og prosjekterende arkitekter. Men tematikken er viktig, og den diskusjonen må vi ta, sier han til Arkitektnytt. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS