Studenttinget NTNU har gjort første vedtak om ny organisering og resultatet er ikke populært, verken hos studentene ved de tidligere høgskeolene Gjøvik og Ålesund eller hos viserektor Marianne Synnes. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Viserektor ut mot student-vedtak

Sterke reaksjoner på at arbeidsutvalget til Studenttinget ved NTNU skal kuttes ned til 4 stillinger, samt ekskludere en fjerdedel av studentene fra å kunne stille til vervene. — Uforståelig, sier viserektor ved NTNU Ålesund, Marianne Synnes.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden fusjonen mellom NTNU og høgskolene i Ålesund, Sør-Trøndelag og Gjøvik har det øverste studentdemokratiet sin kjerne bestått av parlamentslederne fra de tre innfusjonerte høgskolene, i tillegg til det sittende arbeidsutvalget i Studenttinget i Trondheim.

Totalt ti tillitsvalgte, sju av dem på heltid, skal nå reduseres til fire. Det er imidlertid ikke et like stort kutt som det høres ut som.

På møte i Studenttinget denne uka ble det gjort førstegangsvedtak om ny organisering av studentdemokratiet. Vedtaket som må gjøres en gang til senere i høst for å bli gjeldende, innebærer en oppsplittelse mer enn et kutt.

— Vi har kuttet én heltidsstilling og de tre på deltid, sier leder av Studenttinget, Jone Trovåg til Khrono.

— Årsaken er at når vi fusjonerte så satt vi med alle stillingsressursene, og så har vi gjort en vurdering på at vi ikke trenger så mye arbeidskraft og vil heller prioritere driftsbudsjettet,

Jeg synes det er helt uforståelig. 

Marianne Synnes

Ifølge Trovåg tilsvarer kuttet cirka 600.000. Vedtaket ble fattet med 17 av 25 stemmer.

De siste to stillingene som siden fusjonen har vært tilknyttet Studenttinget vil gå tilbake til Gjøvik og Ålesund, til å lede de lokale Studentparlamentene der videre.

— Helt uforståelig

Marianne Synnes, viserektor på NTNU og tidligere rektor ved Høgskolen i Ålesund reagerer på vegne av studentene ved tidligere Høgskolen i Ålesund, og mener studentene nå går bort fra å være foregangsfigurer i fusjonen.

— Jeg synes det er helt uforståelig. I denne fusjonsprosessen har vi skrytt av studentene som har vært foregangsfigurer i å inkludere hverandre i råd og utvalg. Studentene i Ålesund opplever dette vedtaket som noe som går tvert imot, og at de ikke lenger har en sjanse til å bli valgt.

Studenttingsleder Trovåg er uenig:

— Man har sjanse til å bli valgt, men hovedpoenget er at man fortsatt vil være inkludert i prosessene, og de stedlige lederne vil være tilstede med tale- og forslagsrett på arbeidsutvalgets møter, sier han.

Jone Trovåg forklarer at det skal opprettes en ledergruppe som vil bli et slags kollegium for alle tillitsvalgte som sitter på heltid.

— Vi må selvsagt forsøke om dette er en måte gjøre det på, og så vil det vise seg om dette vil fungere. Dette er nytt territorium for oss på NTNU, og på landsbasis. Verken vi, Nord universitet eller UiT Norges arktiske universitet har forsøkt på samme måte, og kanskje lærer vi av hverandres tilnærming. Vi har tett samarbeid med dem og forsøker å lære av hverandre underveis, avslutter Trovåg.

(Fra et tidligere studenttingsmøte ved NTNU. Foto: Studenttinget)

Studentting bare for Trondheim

Gjermund Kvernmo Langset, stedlig leder for NTNU i Ålesund, er redd for at uten de stedlige lederne som en del av arbeidsutvalget vil Studenttinget bare blir for Trondheim.

— Studenttinget skal tale studentenes stemme, hvordan kan de forsvare det mandatet når det ikke vil være noen personer i to av studiebyene NTNU strekker over som kommer til å tale studenttingets sak, spør Langset i en pressemelding og fortsetter:

— Hvem skal fronte vedtak og politikk vedtatt av studenttinget opp mot ledelse, kommune, fylke og næringsliv i Gjøvik og Ålesund? Vi vil i praksis sitte igjen med tre uavhengige studentdemokratier uten et formelt samarbeid.

Forsøk på å rydde opp i det formelle

(Foto: Øyvind Aukrust)

Studenttingsleder Trovåg forklarer endringen med et forsøk på å rydde opp i hvem som velger hvem, og hvem man representerer.

— Nå har man lokale studentparlament i Ålesund og Gjøvik der de velger sine egne ledere. I år har vi hatt en midlertidig ordning der vi sa at alle som var ledere før fusjonen ble slått sammen til ett arbeidsutvalg. Nå blir det derimot slik at Studenttingets arbeidsutvalg vil være valgt av Studenttinget, forklarer han.

Ekskluderer en fjerdedel

Det er ikke bare mangelen på plasser til de geografisk fjerntliggende studiestedene i arbeidsutvalget som frustrerer de stedlige lederne.

Under debatten understreket nestleder i Studenttinget, Marte Øien, at perioden arbeidsutvalget velges for i praksis vil frata opp mot 9500 studenter fra de tidligere høgskolene muligheten til å sitte i arbeidsutvalget ved NTNUs øverste studentdemokratiske organ.

— De fleste følger studieåret fordi det er det studentene gjør, sier Langset. Han mener at svært mange studenter blir ekskludert fordi de følger studieprogrammer som ikke åpner for å hoppe av midt i studieåret.

Studenttingsleder Jone Trovåg er med på prinsippet:

— Hvorfor vil dere ha den vervsperioden?

— Det var en lang debatt, og alle var enige om at det er vanskelig for noen studenter å ta friår. Men et viktig prinsipp er at perioden skal ligge til det som er mest hensiktsmessig til arbeidet som skal gjøres. Rett og slett for å tilpasse seg NTNUs rutiner og drift.

Langset mener dette er veldig uheldig:

— Argumentet for den valgperioden er at prosessene på NTNU følger kalenderår. Men universitetet følger jo et årshjul, som går uansett, sier han og viser til at andre studentdemokratier, velferdsting og Norsk studentorganisasjon følger studieåret.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS