Statssekretær Bjørn Haugstad besøkte Høgskolen i Oslo og Akershus og rektor Curt Rice ved semesterstart. Da sa han at det høst sannsynlig vil bli to nye profesjonsuniversiteter på Østlandet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Høgskolene går for å bli vurdert etter gamle regler

Nye regler for å bli universitet trer i kraft tidligst 1. april 2016. Det kan bety at de store høgskolene på Østlandet blir vurdert etter gamle og ikke nye strengere regler hvis de er raske med søknadene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolene i Buskerud, Vestfold og Telemark signaliserte allerede da de gikk for fusjon at de ville sende en søknad om å bli universitet så raskt som mulig.

I utgangspunktet poengterte de, som fra 1.januar 2016 blir Høgskolen i Sørøst-Norge, at en forutsetning for å fusjonere var at de ble universitet. Og departementet har gått langt i å gi dem rett i at det blir de, bare søknaden blir levert.

Hos NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har de vært mer skeptiske til disse forhåndssignalene fra departementet og statssekretær Bjørn Haugstad.

Les også: Reagerer på politisk forskuttering

HiOA setter opp farten

Vi vil gjerne ha med en vurdering av hva en søknad fra Høgskolen i Oslo og Akershus betyr for oss.

Ingvild Marheim Larsen

Jeg synes vi skal ta et hint fra våre gode kollegaer ved kommende Høgskolen i Sørøst-Norge, og levere en søknad i det mulighets-rommet som åpner seg frem mot 2017.

Curt Rice

I forrige uke ble det klart at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) også ønsker å få fortgang på sitt arbeid med søknad om å bli universitet.

Les også: Vil levere søknad om å bli universitet allerede til våren

De nye reglene for å bli universitet er strengere, kanskje særlig knyttet til kravet om gjennomstrømning på doktorgradsprogrammene.

Rektor Curt Rice fortalte på sitt første styremøte at hans mål er å ha klar søknaden allerede til våren og at styret endelig godkjenner en søknad på møtet sitt i mars neste år.

I et blogginnlegg, som også er publisert i Khrono, skriver Rice at Kunnskapsdepartementet, som var tilstede på HiOAs styreseminar 31.august, hadde signalisert at det også fort kan bli 2017 før de nye reglene trer i kraft. 

Les også: Når får vi kalle oss for universitet?

«Jeg synes ikke vi skal vente på det. Jeg synes vi skal ta et hint fra våre gode kollegaer ved kommende Høgskolen i Sørøst-Norge, og levere en søknad i det mulighetsrommet som åpner seg frem mot 2017», skriver Rice.

Les også:

Uvisst med overgangen

Tilsynsdirektør i NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), Øystein Lund, opplyser til Khrono at i den grad det er satt en dato for når de nye reglene for å bli universitet vil tre i kraft, er 1. april den tidligste datoen det har vært snakk om, med tanke på at ny forskrift skal være på plass og iverksettes.

— Så er det jo alltid også en del overgangsordninger i denne type saker, legger Lund til.

Statssekretær Bjørn Haugstad bekrefter at 1. april er en mulig dato for nye universitetsregler.

— Vi jobber på etter signalene fra Stortinget og så raskt det lar seg gjøre med en slik prosess det her er snakk om, sier Haugstad til Khrono.

Men han tar forbehold om hvilke regler universitetssøknadene skal behandles etter.

— Regjeringen varslet i stortingsmeldingen om struktur at vi vil oppheve «fryspolitikken» for omdanning fra høgskole til universitet, samtidig som vi foreslo strengere kriterier for omdanning. Et flertall på Stortinget sluttet seg eksplisitt til at kriteriene skjerpes, sier Haugstad. 

— Det er derfor ikke grunnlag for å si at det er de gamle reglene som gjelder, simpelthen fordi vi ikke har avgjort hvordan overgangen blir mellom gamle og nye regler, presiserer statssekretæren.

Ferdig til jul i Buskerud, Vestfold og Telemark? 

Høgskolene i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark har som arbeidsplan at universitetssøknaden skal være ferdig skrevet før 1. januar, men prosjektleder Ingvild Marheim Larsen (bildet under) sier at endelig tidspunkt for å sende inn søknaden vil bli vurdert underveis.

(Foto: Høgskolen Buskerud/Vestfold)

Hun leder universitets- og fusjonsprosjektet for de to høgskolene, og er i permisjon fra jobben som fagdirektør i universitets- og høgskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet. Prosjektet består av åtte delprosjekter, der universitetsakkreditering er ett av dem.

— Vi kommer til å jobbe raskt med søknaden i høst, men det er mulig at vi ikke leverer den før utpå nyåret. Det viktige for oss er at vi får levert den før forskriften med de nye kriteriene for å bli akkreditert som universitet trer i kraft, slik at vi blir vurdert etter gjeldende kriterier, sier Marheim Larsen.

Overgangsordninger

Kunnskapsdepartementet har signalisert at alle institusjonene vil få en overgangsperiode etter at den nye forskriften er innført, for å få mulighet til å sikre at master- og doktorgradsprogrammene innfrir nye krav. I forskriften vil det komme nye, skjerpede krav, blant annet til hvor mange som tar doktorgrad på institusjonen.

Marheim Larsen sier at det kan være en fordel å vente til utpå nyåret med å levere søknaden fordi de da kan få med tall over resultatene fra 2015, som publiseres i Database for høgre utdannng (DBH).

— Dessuten vil vi gjerne ha med en vurdering av hva en søknad fra Høgskolen i Oslo og Akershus betyr for oss, sier hun.

Møte med NOKUT

Hun forteller at arbeidet med universitetssøknaden er i full gang, og at et møte med NOKUT i forrige uke var viktig for å komme videre i arbeidet.

— Vi gikk gjennom gangen i arbeidet med søknaden, hvordan dialogen med NOKUT skal være underveis, og vi har nå begynt å gå inn i NOKUTs veileder for å finne ut hva vi trenger av dokumentasjon og hva vi eventuelt mangler, sier hun.

Hun sier at en kompliserende faktor er at universitetsprosjektet samtidig er et fusjonsprosjekt.

— Dette er nytt for NOKUT også, de har ikke hatt søknader om universitetsakkreditering fra institusjoner som er i prosess for sammenslåing før, sier hun.

— Bare positivt med flere søknader

— Søknaden sendes fra den nye Høgskolen i Sørøst-Norge, som etableres 1. januar 2016. Fram til da er det to høgskoler. Det gjør at vår søknad må bli noe annerledes enn den som vil komme fra HiOA. Vi har for eksempel to kvalitetssikringssystemer, som hver for seg er på plass, men det skal være ett fra 1. januar 2016 som vi må kunne dokumentere er tatt i bruk,  sier hun.

Marheim Larsen sier at hun ikke tror det er noen ulempe for høgskolene i Buskerud/Vestfold og Telemark at HiOA nå kommer etter og vil levere universitetssøknad samtidig.

— Nei, det tror jeg bare er positivt. Det er jo ikke slik at universitetsstatus er noe knapt gode, sier hun.

Hvem blir først?

I tidligere intervju med Khrono har statssekretær Bjørn Haugstad sagt at han regner med at de fusjonerte høgskolene i Buskerud/Vestfold og Telemark blir universitet før HiOA. 

— Et sammenslått Buskerud/Vestfold og Telemark kommer til å bli universitet. De tilfredsstiller kravene, sa han til Khrono i mars i år, mens han den gangen mente at HiOA hadde en noe lengre vei å gå.

Les også: HiOA blir ikke først ut som nytt universitet på Østlandet

Men de siste offisielle signalene som kom fra Haugstad da han besøkte HiOA ved semesterstart i august år var at det «snart» var HiOAs tur også: 

— Vi vil snart få to universiteter i Oslo, og det vil være plass til begge, sa han da og oppfordret Universitetet i Oslo og HiOA til en bedre arbeidsdeling, mer samarbeid, men også fortsatt konkurranse. 

Les også: Universitetet i Oslo og høgskolen vil mingle mer

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS