null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tidligere NTNU-student antatt kidnappet i Syria

En tidligere student ved NTNU i Trondheim er antatt kidnappet i Syria.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmannen er lagt ut for «salg» på magasinet Dabiqs hjemmesider, sammen med en kinesisk statsborger som skal ha blitt tatt til fange samtidig.

Dekan ved SVT-fakultetet, Marit Reitan, bekrefter overfor Universitetsavisa sent onsdag kveld at den ifangetatte nordmannen har tatt emner i statsvitenskap på bachelor- og masternivå. Mannen er i førtiårene. Om han fullførte bachelorgraden, vites foreløpig ikke. Hans studierett ved NTNU gikk ut denne sommeren, da han ikke har betalt semesteravgiften.

Studerte på NTNU i 2011

På nordmannens facebookside står det at han studerte ved NTNU i 2011.

Reitan bekrefter at man har undersøkt så nøye man kan på den korte tida man har hatt til rådighet hvilken tilknytning han måtte ha med universitetet for tida, men ikke funnet noen.

— Vi har ingen grunn til å anta at nordmannens reise til Syria har noen kopling til hans aktiviteter som student ved NTNU, sier Reitan.

Gule om kidnappingen

Forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og ekspert på ytterligående ekstremisme, Lars Gule (bildet over), sier til VG at den kidnappede nordmannen har vært holdt fanget av flere ulike grupperinger i Syria.

Gule sier videre til VG at han tror nordmannen har vært en handelsvare mellom ulike grupperinger i Syria.

VG skriver at Gule mener IS nå går ut med kidnappingen fordi de ikke kommer noen vei i forhandlingene med norske myndigheter.

Videre går det fram av VG sin sak at Gule mener mannens Facebook-meldinger tyder på at han ikke har hatt noen støttespillere da han kom seg inn i Syria, og derfor var et enkelt mål for kidnapperne.

«I finally made it»

Den 24. januar skrev nordmannen at han var fremme i Idlib, Syria. Han fortsatte med: «Going to Hama tomorrow. I finally made it.» I tida forut for dette delte han en rekke ISIS-, Syria- og Islam-relaterte artikler og bilder.

Dette skriver nordmannen på sin facebookb-side i januar. Det er den siste oppdateringen hva angår hans bevegelser der. Den antatte kidnappingen antas å ha skjedd i løpet av samme måned.

Det var statsminister Erna Solberg som opplyste om kidnappingen på en pressekonferanse sent onsdag kveld.

— Norske myndigheter ble i slutten av januar gjort kjent med en mulig kidnapping. Nordmannen skal ha blitt kidnappet inne i Syria i slutten av januar. Han skal ha blitt holdt fanget av ulike grupperinger. Vi har i dag tro på at han holdes fanget av IS, sa Solberg.

Hun sa også at det har vært fremsatt krav om løsepenger. Å gå inn på noe slikt er imidlertid er helt uaktuelt, slo statsministeren fast.

«To whom it may concern»

Universitetsavisa har lest propagandamagasinet med bildene av den norske og kinesiske fangen. Under overskriften «Norwegian prisoner for sale» skriver de:

«To whom it may concern of the crusaders, pagans, and their allies, as well as what are referred to as human ”rights” organizations: This Norwegian prisoner was abandoned by his government, which did not do its utmost to purchase his freedom.»

Tidsbegrenset tilbud

Videre skriver de «Whoever would like to pay the ransom for his release and transfer can contact the following telegram number (…)».

Nederst på plakaten presiseres det at tilbudet om å kjøpe fri nordmannen er tidsbegrenset. Nøyaktig samme tekst følger den identiske plakaten med den kinesiske mannen.

ISIS spesifiserer også personlige detaljer om nordmannen i plakaten.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS