Rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø ønsker velkommen til fusjonssamtaler, men vet ennå ikke hvem, eller hvor mange som kommer.

Flere fusjoner i nord

Universitetet i Tromsø ønsker fusjon med Høgskolen i Narvik. Men Narvik har ennå ikke bestemt seg. Styret i Harstad har vedtatt å snakke med Tromsø, mens høgskoleledelsen i Harstad helst ville snakke med Bodø.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer stadig nye utspill og fusjonsplaner i strukturdebatten i Nord-Norge. Vedtaket som ble gjort i universitetsstyret ved UiT torsdag vil være Det arktiske universitets anbefaling til Kunnskapsdepartementet om framtidig utdanningsstruktur i Nord-Norge.

—Styret har hatt en grundig diskusjon og har gitt gode innspill til det svaret vi skal gi. Styret ser muligheter for å utvikle den teknologiske utdanningen og forskningen i landsdelen enda bedre gjennom et tettere samarbeid med Høgskolen i Narvik. Vi ser dette som et ledd i arbeidet med å skape internasjonal kvalitet med regional forankring, sier rektor Anne Husebekk ifølge en artikkel på UiTs hjemmeside. 

Stor debatt

Alle universiteter og høgskoler har frist til 1.november med å melde inn til departementet om hvilken plass de ser seg i når det gjelder framtidig struktur i høyere utdanningsnorge. Det skapte stor debatt tidligere i høst da et brev fra Kunnskapsdepartementet til Universitetet i Tromsø varslet at departementet ønsket å legge ned alle høgskoler i landsdelen raskt, og også eventuelt bare gå videre med ett universitet. Departementet har avklart at de fortsatt ønsker to universiteter i nord, ett i Tromsø og ett i Bodø, men resten av strukturen er fortsatt uavklart.

Les også:

Et ledd i arbeidet med å skape internasjonal kvalitet med regional for-ankring

Anne Husebekk

Harstad-ledelsen nedstemt

UiT ønsker også fusjonssamtaler med andre institusjoner i nord velkommen.  Høgskolen i Harstad (HiH) vedtok onsdag, med knappest mulig flertall, å innlede slike samtaler med Universitetet i Tromsø. Høgskolstyret stemte ned høgskoleledelsen forslag om å innlede fusjonssamtaler med Universitetet i Nordland, så rektor og styreleder Bodil Olsvik led nederlag. Alle de eksterne representantene i styret, en av de tilsatte og en studentrepresentant stemte for Tromsø og dermed ble stemmetallet 6-5 og ledelsens forslag falt.

— Sammen har HiH og UiT funnet potensiale for å utvikle og styrke den faglige kvaliteten innenfor helse- og sosialfag, økonomifag og beredskap. Dette vedtaket gir et klart mandat for å styrke utdanning og forskning i Nord-Norge på disse viktige områdene, sa Husebekk til NRK Nordnytt onsdag dag saken fra Høgskolen i Harstad ble kjent..

Les også: Knapt flertall for Tromsø 

Venter på Nesna, Narvik og Bodø

—  Styret er positive til vedtaket i Harstad, og ser med forventning fram til innspillene fra Narvik, Nesna og Bodø. Vi håper og tror at institusjonenes egne ønsker vil veie tungt når det endelige kartet skal tegnes, påpeker rektor i Tromsø, Anne Husebekk. 

Det er nok av «forviklingar» og nye og gamle konstellasjoner i strukturdebatten i høyere utdanning. 

Høgskolen i Narvik har ifølge UiTs hjemmeside bedt Kunnskapsdepartementet om utsettelse til 12. desember med å flagge sin beslutning. Narvik-rektor Arne Erik Holdø, har tidligere signalisert at han ser samarbeid med NTNU i Trondheim eller Høgskolen i Ålesund som et godt alternativ til fusjon og samarbeid med ett av universitetene i Nord-Norge. 

Les også: Kanskje kan Narvik og NTNU bli sant?

Høgskolen i Nesna skal gjøre sitt styrevedtak 24. oktober, mens Universitetet i Nordland har varslet at de vil ta sin beslutning 29. oktober. 

Kunnskapsdepartementet vil legge fram sin strukturmelding i løpet av våren 2015.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS