HiST-rektor vil ha enorm takhøyde

Rektor på Høgskolen i Sør-Trøndelag, Helge Klungland, mener ingen har grunn til å frykte at de mister jobben. Og ingen skal være redde for å si hva de mener.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektoren ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) skjønner at folk er urolige for arbeidsoppgavene sine. 

Universitetsavisa skrev tidligere denne uken at det er frykt og uro blant HiST-ansatte, men at svært få vil, eller får lov til å uttale seg.

Les også: Uro på Høgskolen i Sør-Trøndelag

Klungland sier HiST ikke har noen regler som tilsier at ansatte ikke skal kunne uttale seg kritisk mot ledelsen, fusjonen eller noe annet.

Har ikke svar på alle spørsmål ennå

 Jeg synes det er veldig dumt om ansatte føler at de ikke kan snakke åpent. 

Helge Klungland

— Vi skal ha en enorm takhøyde, og jeg trives godt med å jobbe med folk som har forskjellige meninger. Jeg synes det er veldig dumt om ansatte føler at de ikke kan snakke åpent. — Det er gjennom diskusjon vi blir klokere, sier Klungland.

Ifølge leder Sturla Søpstad i Norsk Tjenestemannslag ved NTNU får NTL tilbakemeldinger på at HiST-ansatte får lite informasjon om hva som skjer.

— Har dere vært gode nok til å informere ansatte om konsekvenser av fusjonen?

— Informasjon er et område der man aldri kan si at man er god nok. Jeg mener de ansatte er godt informert om hva som skjer, men det er viktige spørsmål vi ikke har svar på ennå. Mange lurer for eksempel på hvordan jobben deres ser ut om ett år. Jeg tror det er her mye av usikkerheten ligger, sier Klungland.

Spørsmålene som ennå forblir ubesvarte er konsekvensene av ny fakultetsstruktur, administrativ organisering og det Klungland kaller innplassering av ansatte. Sistnevnte handler om mulige nye arbeidsoppgaver, og avhenger av hvordan fakultetsstrukturen og den administrative organiseringen blir.

- Mange gleder seg til fusjonen

Slitasje på nøkkelpersoner har blitt identifisert som en av de største farene i fusjonsprosessen. Klungland sier han merker at nøkkelpersoner ved HiST har stor arbeidsbelastning, men at høgskolen har forsøkt å legge til rette for at ekstrabelastningen skal være håndterbar. Blant annet i form av å legge bort flere prosjekter.

— Engasjementet for å jobbe med fusjonen er stort. Jeg har ikke fått et eneste nei på forespørsler om å jobbe opp mot fusjonen, men jeg tror vi på høgskolene opplever en større press fra fusjonsarbeidet fordi vi har mindre ressurser å ta av enn NTNU.

I neste uke starter HiST en runde med allmøter der blant annet Klungland skal besøke administrasjonen og alle fakultetene for å lytte til de ansattes bekymringer og innspill. HiST-rektoren påpeker at selv om det er usikkerhet blant HiST-ansatte, er det også mange som gleder seg til fusjonen trer i kraft.

Håper de fleste opplever endringer

Hvor mange som får nye arbeidsoppgaver har ingen svaret på.

— Mange har fått endrede arbeidsoppgaver allerede. Blant annet i IT-avdelingen i forbindelse med nye datasystemer. Målet med fusjonen er at vi skal styrkes faglig. Det skal vi blant annet gjøre ved å jobbe mer på tvers av fag. For eksempel skal lærerutdanningen på HiST og NTNU jobbe tettere sammen i nye NTNU, og det vil bety endrede arbeidsoppgaver for noen ansatte.

— I hvor stor grad kan arbeidsoppgaver bli endret?

— Alle de faglig tilsatte skal fortsatt jobbe faglig. Det er i administrasjonen de største endringene kommer. Her må vi se på kompetansen til den enkelte ansatte, behovet til nye NTNU, og ikke minst hva den ansatte selv ønsker. Vi vil være interesserte i å bruke folk til det de kan best.

— Hva om den ansatte ikke ønsker å få endrede arbeidsoppgaver?

— Det er sikkert enkelte som ikke får drømmejobben umiddelbart, men mange vil oppleve en spennende arbeidshverdag med nye spennende kolleger.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS