NSO-leder Marianne Andenæs er bekymret over at kunnskapsministeren ikke vil bevare gratisprinsippet. Foto: Øyvind Aukrust

Isaksen provoserer med skolepengeprat

I den muntlige spørretime denne uka nevnte kunnskapsministeren skolepenger ved tre anledninger. Det får leder av Norsk studentorganisasjon, Marianne Andenæs, til å se rødt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi trodde Høyre hadde sendt forslaget om skolepenger i makuleringsmaskinen for godt. Et dårlig forslag blir ikke bedre av at du fremmer det flere ganger, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Marianne Andenæs.

Under onsdagens muntlige spørretime fikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen spørsmål om internasjonale studenter i Norge. I sine svar på ulike spørsmål sa statsråden at det ikke er et ønske å fremme forslag om skolepenger for internasjonale studenter igjen i denne stortingsperioden, fordi de ikke har flertall:

— Stortinget var veldig tydelig, det var bare regjeringspartiene som var for forslaget. Så det er ikke noe poeng å fremme det igjen i denne perioden. Så på den måten er det dødt og begravet i denne perioden, sa han og fortsatte:

— I forbindelse med Høyres programarbeid, som jeg også leder, er det en diskusjon om dette skal stå i Høyres program også i neste periode. Men den diskusjonen blir i alle fall ikke avsluttet i denne spørretimen.

Overrasket

Et dårlig forslag blir ikke bedre av at du fremmer det flere ganger.

Marianne Andenæs

Stortinget var veldig tydelig, det var bare regjerings-
partiene som var for forslaget. Så det er ikke noe poeng å fremme det igjen i denne
perioden.

Torbjørn Røe Isaksen

Stortinget har forsvart gratisprinsippet begge gangene regjeringen har løftet skolepenger for Stortinget.

— Til tross for massiv enighet om at regjeringens angrep på gratisprinsippet var en dårlig idé sier nå Kunnskapsministeren at Høyre nå igjen vurderer å fremme dette i sitt nye utkast til stortingsprogram, sier NSO-leder Andenæs til Khrono.

Hun er overrasket over at debatten kommer på nytt, og at Isaksen som leder av Høyres programkomité sier at han vil endre programforslaget han selv la frem tidligere i år.

I forslaget fra Høyres partiprogramkomité står det under kapittelet «Bedre kvalitet på studiene og en enklere studenthverdag» at «Gratisprinsippet skal videreføres».

Bekymret

NSO ser med undring på at Røe Isaksen og Høyre, et av partiene som fikk lovfestet gratisprinsippet i høyere utdanning, vurderer å gå bort fra sitt egen forslag:

— Vi blir bekymret når kunnskapsministeren ikke ønsker å bevare gratisprinsippet. Vi er stolte av at Norge står fast på at utdanning ikke er en vare, men et velferdsgode alle skal ha lik tilgang til. Forslaget Stortinget stemte ned i 2014 var et forslag som ville svekket internasjonaliseringen og kvaliteten ved norske høyere utdanningsinstitusjoner, og det var en samlet sektor som sa nei til skolepenger.

Må ta Stortinget på alvor

Venstres Sveinung Rotevatn spurte Isaksen i spørretimen om ikke det var dobbeltmoralsk at Norge, som er så avhengig av at våre studenter kan studere i utlandet, stadig problematiserer internasjonale studenters rettigheter her hjemme. Det avviste kunnskapsministeren.

NSO mener at regjeringen her må lytte til Stortingets bekymringer og ta de på alvor, sier Marianne Andenæs og fortsetter:

— Et stortingsprogram for neste periode bør inneholde nye løsninger, ikke resirkulering av dårlige ideer. Vi håper Høyre, og alle andre partier, fokuserer på hvordan vi kan styrke vårt utdanningstilbud gjennom bedre kvalitet og mer internasjonalisering fremfor å angripe viktige prinsipper som ligger til grunn for at vi har et utdanningssystem hvor evne, talent og innsats er viktigere enn økonomisk bakgrunn.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS