Rektor på NTNU, Gunnar Bovim, mener styrevervet hos Oslo Universitetssykehus vil gi NTNU en tydeligere stemme i Oslo. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

NTNU med tydeligere rektorstemme i Oslo

Gunnar Bovim overtar som styreleder for Oslo Universitetssykehus, noe styret hans ønsker. Selv mener han at det gir NTNU en tydeligere stemme i Oslo. NTNU-rektorens nye verv skaper reaksjoner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17. november ble det kjent at rektor Gunnar Bovim, rektor ved NTNU, blir ny styreleder for Oslo Universitetssykehus. Bovim er nylig ansatt for en ny periode som rektor, og dette nye vervet skaper reaksjoner. 

— Jeg tror ikke det er noen ulempe for NTNU at dets rektor får en tydeligere stemme i Oslo-området. Det åpner noen nye politiske arenaer, sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, til Universitetsavisa.

Honoraret for styrevervet er på 250.000 kroner.

Neppe noen begrunnelse

Ikke alle mener som Bovim at dette er en like god idé. Torbjørn Rundmo, professor i samfunnspsykologi ved NTNU, lurer i kommentarfeltet under samme sak i UA på om NTNU er i ferd med å bli et konsern, og om rektor bli konserndirektør:

Jeg tror ikke det er noen ulempe for NTNU at dets rektor får en tydeligere stemme i Oslo-området. Det åpner noen nye politiske
arenaer.

Gunnar Bovim

«Det er jo en ny praksis at rektorer ved NTNU tar på seg tunge styreverv i offentlig forvaltning. Og hvordan er det kommet inn i arbeidsavtalen at dette er ønskelig? Hvem er det som har hatt et slikt ønske? Ikke minst er det viktig for offentligheten å vite begrunnelsen for dette.»

Rundmo mener videre at Bovims henvisning til at styreleder ved NTNU, Svein Richard Brandtzæg, mente han måtte hente impulser utenfra, ikke er en god nok begrunnelse. At rektoren skal ta på seg styreverv er en del av den nye statlige lederlønnsavtalen hans. 

«At rektor av styreleder Brandtzæg er blitt ‘bedt om’ å skaffe seg erfaring som styreleder kan neppe sies å være noen begrunnelse», skriver Rundmo.

Det var på spørsmål fra Universitetsavisa om rektor Bovim har for lite å gjøre, og om hvorfor Bovim med fulle dager og «en fantastisk og lærerik jobb» tok på seg mer arbeid, at begrunnelsen kom opp:

— I samtaler med NTNUs styreleder, Svein Richard Brandtzæg, er jeg blitt bedt om å hente impulser utenfra, for eksempel styreoppdrag. I arbeidsavtalen for min nye rektorperiode står det at det er ønskelig at jeg påtar meg styreoppdrag. Jeg tror det er lurt å lære andre store organisasjoner å kjenne, se om det fins enda bedre måter å gjøre ting på enn hva vi praktiserer ved NTNU. Så det er ikke for å få mer å gjøre at jeg svarte ja på denne forespørselen da den kom, svarte Bovim til Universitetsavisa.

Han mener imidlertid at han ikke kunne tatt på seg vervet i fjor, men at det er mindre intesivt arbeid på NTNU det kommende året. 

— Jeg har sagt det slik: Om det brenner ved Oslo Universitetssykehus og det brenner ved NTNU, er det NTNU jeg konsentrerer meg om, sier han til UA.

Universitetskulturen ikke til å kjenne igjen

«Er NTNU i ferd med å bli et konsern og rektorstillingen en konserndirektørstilling? Fra jeg ble ansatt ved NTNU og frem til nå, er universitetskulturen nesten ikke til å kjenne igjen. Utviklingen har vært og er fortsatt som et ustoppelig tog som ‘knaser seg fremover’ og ødelegger alt et fritt og demokratisk universitet burde representere.» skriver NTNU-professor Rundmo.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS