Studentombud Anita Tøien Johansen under et tidligere styremøte ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Studentombudet har åpnet dørene igjen

Etter å ha stengt dørene på grunn av en usikker framtid for ordningen, tar nå studentombudet ved Høgskolen i Oslo og Akershus igjen imot nye henvendelser.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå nesten tre uker siden Khrono skrev om at studentombudet har stengt. Den toårige prøveordningen med studentombud utgår ved nyttår, og var på forrige møte i høgskolestyret oppe som diskusjonssak.

Styret var positive til studentombud, men sa nei til å gjøre vedtak om en permanent ordning da. Som resultat av et stort antall åpne saker, samt skriving av sluttrapport og en usikkerhet om ordningen skulle fortsette, valgte studentombud Anita Tøien Johansen å stenge dørene for nye henvendelser i forkant av høgskolestyremøtet.

Rektor Curt Rice forsikret høgskolestyret om at de skulle finne en god og midlertidig ordning for studentombudet selv om det sittende studentombudet slutter ved årsskiftet. Johansen var i ferd med å signere opp for en ny jobb, og engasjementet hennes går ut ved årsskiftet. 

Fortsatt usikker avslutning

Dørene til studentombudet på HiOA er igjen åpnet, men arbeidet som må gjøres før hun er ferdig er fortsatt stort, og en videreføring av funksjonen er fortsatt ikke på plass.

Det vanskelige er de sakene der studentene har varslet om noe, og det er viktig at studentene ikke står alene.

Anita Tøien Johansen

Jeg har god tro på at vi finner en midlertidig løsning før Johansen slutter.

Tore Hansen

— Jeg mottok 26 nye henvendelser i oktober, forteller studentombud Johansen når Khrono forstyrrer henne midt i skriving av overføringsdokumentasjon.

— Kapasiteten er ikke større enn før styremøtet, det eneste som er annerledes er at jeg ikke har samme press for å ferdigstille åpne saker, sier hun og legger til at hun vil forsøke å lukke så mange saker som mulig likevel.

— Det vanskelige er de sakene der studentene har varslet om noe, og det er viktig at studentene ikke står alene, sier hun.

Overføringsdokumentasjonen Johansen utarbeider har ukjent mottaker. Som en følge av fleksitid og ferie har hun 14 virkedager igjen før hun er ferdig på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Fungerende direktør for organisasjon og virksomhetsstyring, Tore Hansen (bildet), er likevel positiv:

— Jeg har god tro på at vi finner en midlertidig løsning før Johansen slutter.

— Hva er planen til høgskolen for å sikre tilbudet til studentene når Johansen er ferdig?

— Planen er kort og godt som styret har bedt oss om: Å legge fram et forslag til mandat for studentombud som permanent ordning. Imens jobber vi med å finne en midlertidig løsning. Det har vi god tro på at vi får til, svarer Hansen.

Uavhengighet et internasjonalt grunnprinsipp

I tillegg til om ordningen skal videreføres, og under hvilket mandat, diskuterte høgskolestyret studentombudets plassering i organisasjonen på forrige møte. Tore Hansen viser til sistnevnte som en del av arbeidet med mandatet, og noe som ikke er avgjort ennå.

Marianne Høva Rustberggard (t.h. på bildet over) er studentombud ved Universitetet i Oslo (UiO), og Norges første studentombud med snart fire år i funksjonen.

Hun vil ikke uttale seg spesifikt om organiseringen på HiOA, men viser til uavhengighet som et viktig grunnprinsipp for ordningen nasjonalt, så vel som internasjonalt, og nevner USA.

Uavhengig av administrasjonen

— På UiO er studentombudet plassert organisatorisk i enhet for internrevisjon og er uavhengig av administrasjonen. Hvordan andre innretter og plasserer ordningen har jeg ingen mening om. Det er valgt ulike løsninger rundt om kring, sier hun.

Rustberggard viser til the International Ombudsman Association, en paraplyorganisasjon for 900 ombud verden over, hvis første punkt i Standards of practice er uavhengighet i organisasjonen.

— Felles for de ordningene som per i dag er i Norge, er at alle i sitt mandat har en direkte adgang til styret. Det kan være en måte å sikre uavhengighet på, sier hun.

Etter snart fire år i ordningen så finner hun at uavhengighet i sin funksjon handler like mye om hvordan man opptrer som hvordan man er organisert.

(Vi gjør oppmerksom på at journalist Øystein Fimland satt som studentrepresentant i styret ved HiOA da prøveordning med studentombud ble vedtatt i 2014).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS