At 300 ansatte opplever ugrei oppførsel, som seksuell trakassering og mobbing, er totalt uakseptabelt, skriver Nina Sandberg, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ap vil ha statsråden på banen mot seksuell trakassering

Trakassering. Arbeiderpartiet forventer at statsråden tar sin del av ansvaret, og ikke bare skyver problemet over på utdannings-institusjonene, skriver Aps Nina Sandberg, om kartleggingen av seksuell trakassering og mobbing i høyere utdanning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kom en ny rapport om trakassering ved universiteter og høgskoler. Tallene er nedslående: At 300 ansatte opplever ugrei oppførsel, som seksuell trakassering og mobbing, er totalt uakseptabelt. Det er 300 for mange.

Nybø må våkne opp fra dvalen og komme på banen.

Nina Sandberg

Her kreves det både en omfattende kulturendring og konkrete, politiske tiltak. Iselin Nybø, minister for høyere utdanning og forskning, sier at rapporten «viser med all tydelighet hvor viktig det er at universiteter og høgskoler må gjøre enda mer for å bekjempe trakassering». Den samme meldingen bør statsråden stille til seg selv og egen regjering. Nybø må våkne opp fra dvalen og komme på banen.

Arbeidsplassen vår er av våre sterkeste fellesskap, og vi bruker mye av livet vårt der. Når folk gjør sitt jobb beste på jobb hver dag fortjener de en regjering som gjør sitt beste for at de skal være trygge, og som bruker virkemidlene de har tilgjengelig for at alle ansatte i universitets- og høgskolesektoren skal ha det bra på jobben. Vi er enige med styreleder i Universitets- og høgskolerådet, Dag Rune Olsen, når han sier at «Én person som rapporterer om mobbing eller trakassering på jobb er én for mye

Det er derfor veldig bra at utdanningsinstitusjonene selv har tatt initiativ til denne undersøkelsen, og at de nå vil jobbe mot det vi må kunne kalle en klar ukultur. Men disse sakene er så vanskelige og komplekse at vi trenger flere løsninger – på flere nivåer.

Arbeiderpartiet har alltid jobbet for at alle arbeidstakere skal være trygge på jobb. Vi mener at forebygging og oppfølging av seksuell trakassering skal tas inn i arbeidsmiljølovens bestemmelse om helse, miljø og sikkerhet (HMS) og i forskrift, og at arbeidet mot seksuell trakassering pålegges å prioriteres høyt i HMS-arbeid ellers, gjennom blant annet bedre opplæring av verneombud.

Og vi vil stille større krav om rapportering av likestillingsarbeid. Vi har også foreslått å sette ned et offentlig utvalg og gjennomføre en nasjonal omfangsundersøkelse som kartlegger seksuell trakassering i arbeidslivet, undersøker hvilke faktorer som påvirker faren for trakassering, og foreslår tiltak som minsker denne risikoen. Tallene fra universitets- og høgskolesektoren demonstrerer problemet, og jeg mener at akademia også må omfattes av en slik omfangsundersøkelse.

Dessverre stemmer høyreregjeringen ned forslagene i Stortinget. At statsråd Nybø til NTB bare peker på hvor viktig det er at universiteter og høgskoler må gjøre enda mer, uten å si noe om hvilket ansvar regjeringen selv mener den har, eller hvilke tiltak den vil sette i verk, sier sitt.

Nå har vi fått rapporten på bordet og det er et politisk ansvar å sørge for at den ikke blir lagt i glemmeskuffen. Iselin Nybø har det overordnede ansvaret for tryggheten til de ansatte i utdannings- og forskningsinstitusjonene våre, og det må statsråden ta på alvor.

Vi står opp for et trygt og stabilt arbeidsliv for alle ansatte på universiteter og høgskoler. Arbeiderpartiet forventer at statsråden tar sin del av ansvaret, og ikke bare skyver problemet over på utdanningsinstitusjonene selv.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS