Frykt for jordras og store nedbørsmengder på Svalbard det neste døgnet gjorde at studentene ble evakuert fra studentboligene sine mandag. Foto: Eva Therese Jenssen, UNIS

86 studenter er blitt evakuert på Svalbard

86 studenter ble evakuert fra boligene sine i Nybyen på Svalbard mandag. Fare for jordras er grunnen. 142 studentboliger ligger i rasutsatte områder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er økende vindstyrke, plussgrader og pøsregn på Svalbard. Meteorlogisk institutt har sendt ut et såkalt OBS-varsel. Man frykter både storm, jordras og oversvømmelse. Det kan komme opp mot 100 millimeter nedbør enkelte steder på Spitsbergen. Nedbørsrekorden så langt er ifølge NRK 45 millimeter. 

— Vinden vil være på det sterkeste og nedbørintensiteten på det største fra 15.00 mandag ettermiddag og frem til midnatt, sier vakthavende meteorolog, Trond Lien, ved Værvaslinga for Nord-Norge til Nordlys.

19. desember i fjor gikk det et skred på Svalbard som førte til at 10 hus ble flyttet mange titalls meter og to personer omkom.

Informasjonssjef ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), Eva Therese Jenssen, opplyser til Khrono at 86 studenter er evakuert fra boligene sine. 

Udramatisk evakuering

Når vi får beskjed fra sysselmannen om at de skal evakueres for å være føre vár, så gjør vi det. 

 

Eva Therese Jenssen

— Alt gikk helt fint og udramatisk for seg, sier hun.  

— Når vi får beskjed fra sysselmannen om at de skal evakueres for å være føre vár, så gjør vi det, sier hun. Alle de 86 studentene har fått alternative steder å bo. 

Khrono har tidligere skrevet om studentboligene på Svalbard. Etter at nye skredsoner ble vurdert på Svalbard ble alle de 142 studentboligene i Nybyen liggende i et rasutsatt område.

Studenter i rasfarlig område

Området der studentboligene ligger er så i faresonen at det ikke vil bli tillatt å bygge nye boliger der. Informasjonssjef Jenssen bekrefter at de som nå er evakuert bor alle sammen i Nybyen. 

Det er Norges arktiske studentsamskipnad som eier og drifter studentboligene i Longyearbyen på vegne av Universitetsenteret på Svalbard (UNIS). 

Les også: Flytter ikke studentboliger på Svalbard bort fra skredsonen

(Foto: Karen Setten)

Regn og fire pluss

Khrono snakket med informasjonssjefen ved Universitetssenteret på Svalbard ved 16-tiden mandag. Da kunne hun opplyse at det var fire plussgrader og et voldsomt regnvær der. 

— I Oslo er det snø og fire minus, på Svalbard er det regn og pluss fire. Dette er vel ikke vanlig hos dere?

— Dette er slett ikke vanlig novembervær på Svalbard. Vi begynner faktisk å bli litt værsjuke her, det har vært en grusom høst. Vi liker jo kulde og snø, ikke regn og mildvær, sier Eva Therese Jenssen (bildet over). 

Ellen Appelbom, campusansvarlig, ved Norges arktiske studentsamskipnad i Tromsø, sier til Khrono at de samarbeider fint med Unis og følger utviklinga nøye. 

Vurderer å evakuere flere

Sysselmannen på Svalbard vil løpende vurdere om andre områder i Longyearbyen skal evakueres og om flere veier skal stenges.

— Vi ber folk om ikke å bevege seg i terrenget. Løse gjenstander bør sikres, sier sysselmann Kjerstin Askholt til Nordlys.

Ny vurdering av evakueringssituasjonen gjøres tirsdag formiddag.

— Vi følger situasjonen og utviklingen løpende. Dette er ikke et vær vi er vant med på Svalbard, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK Dagsrevyen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS