Rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit, sammen med sin ledelse da hun tiltrådte for snart fire år siden. Foto: NMBU

Utvider prosessen mot ny rektor på NMBU

Da NMBU forrige uke behandlet opplegget for å rekruttere ny rektor, endte styret opp med en omforent løsning alle parter sier seg godt fornøyd med.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne høsten skal NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) lyse ut og ansette rektor på universitetet. 1. august 2017 går den første rektorperioden til sittende rektor, Mari Sundli Tveit, ut.

På styremøtet på NMBU 20. oktober ble både utlysningsteksten og prosess for ansettelse diskutert.

Fortrinnsvis professorkompetanse

Styrevedtaket endte opp med at kravet til rektor skal være «fortrinnsvis professorkompetanse».

Vi tror dette blir en mye bedre løsning enn styreleders forslag til innstillings-utvalg.

Lena Marie Kjøbli

Det er et krav som ikke lå på bordet i første omgang, men som kom inn før møtet 20. oktober.

Styreleder Siri Hatlen uttalte til Khrono i forkant av møtet at det er viktig at rektor har erfaring fra undervisning, forskning og formidling på høyt nivå og at vedkommende har høy akademisk anseelse.

— Rektors vitenskapelige kompetanse kan defineres som kompetanse på førsteamanuensisnivå og/eller på professornivå. Det nye er altså en presisering av at «professorkompetanse er ønskelig», altså en sterkere formulering enn sist, sier hun.

Leder i Forskerforbundet på NMBU, Lena Marie Kjøbli, forteller at Forskerforbundet er glad for at man nå både krever doktorgrad og også har fått inn formuleringen «fortrinnsvis professorkompetanse» i utlysningsteksten.

Utvidet organisasjon rundt innstilling

Et annet punkt som var diskutert i forkant av styremøtet på NMBU, og som det også ble debatt om på styremøtet var hvordan organisasjonen skulle jobbe i tilsettingsprosessen og hvem som skal delta.

Styreleder hadde innstilt på å ha en styretung og mindre innstillingskomité, mens Forskerforbundet ønsket seg det de  kalte «HiOA-modellen» som innebærer en større og utvidet komité.

Styremøtet endte opp med en blanda løsning. NMBU skal ha et innstillingsutvalg som er styretungt og fungerer som et arbeidsutvalg for en større representativ referansgeruppe med inntil 15 medlemmer som skal være med å sjekke ut kandidater, men også delta i prosess for å finne fram til kandidatene som skal gå videre.

Forskerforbundet med egen «lete-og-finne»-komite

I tillegg ønsker styret at de som plenum får anledning til å være med på å intervjue finaleheatet av kandidater.

— Vi tror dette blir en mye bedre løsning enn styreleders forslag til innstillingsutvalg som hadde en overvekt av utvalgte styremedlemmer, sier Forskerforbundets leder Lena Marie Kjøbli til Khrono, i etterkant av møtet.

Forskerforbundet ved NMBU har i tillegg satt ned et eget professorutvalg som skal fungere som «lete-og-finne»-komite, siden det ikke ble nedsatt et slikt utvalg sentralt.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS