3.-kandidat Line Fjørstad i Trondheim MDG skriver at borgerlønn ikke kan løse alle utfordringer, men at det vil være et viktig bidrag til å sikre velferd og livskvalitet på en bærekraftig måte. Foto: Eline Hansen Næset

Studentene bør gå for borgerlønn

Studiestøtte. En framoverlent studentbevegelse med visjonene i orden burde gå inn for borgerlønn, skriver Line Fjørstad i Miljøpartiet De Grønne.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Borgerlønn er en grunninntekt som utbetales betingelsesløst til alle hver måned. Innføring av borgerlønn bryter både med prestasjonskrav for å få studiestipend og med aktivitetsplikt for å få sykepenger.

EUs justiskomité gikk så langt som å be alle EU-landene «seriøst vurdere borgerlønn».

Line Fjørstad

Likevel vil jeg hevde at borgerlønn er en naturlig forlengelse av den universelle velferdsstaten og et tillitsbasert samfunn.

Sju nobelprisvinnere i økonomi snakker om det. Teknologigründere som Tesla-sjef Elon Musk snakker om det. EUs justiskomité gikk så langt som å be alle EU-landene «seriøst vurdere borgerlønn». Dagens arbeidslinje - med en jungel av støtteordninger på sida - anerkjenner ikke at mange av oss i perioder har vansker med å stå i full jobb.

Derimot kan en ubyråkratisk ordning frigi energi til å finne jobb, bli frisk, skape noe, bidra frivillig eller pleie et familiemedlem. Miljøpartiet De Grønne vil utrede borgerlønn tilpasset norsk kontekst og gjennomføre pilotforsøk for å samle erfaringer om virkning og innretning.

Studentene bør gå for borgerlønn. Da vi foreslo dette for bystyret i Trondheim var det kun ett annet parti som stemte for, nemlig Pensjonistpartiet. De ser kanskje likheten med minste pensjonsnivå som er en garantert ytelse fra folketrygda.

En framoverlent studentbevegelse med visjonene i orden burde gå inn for borgerlønn. Det kan selvsagt ikke løse alle sosiale utfordringer, men innføring av borgerlønn vil være et viktig bidrag til å sikre velferd og livskvalitet på en bærekraftig måte.

Innlegget er først publisert i Universitetsavisa.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS