Knut Almås Anfinset, leder i Studentparlamentet ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, synes studentene har vært lite inkludert i fusjonsprosessen mellom samskipnadene i vest. Foto: Kristoffer Skarstein, Røynda

— Vi føler oss overkjørt

Samskipnaden og studenter i Sogn og Fjordane er misfornøyde med den nyfusjonerte Studentsamskipnaden Vestlandet. Statssekretær Bjørn Haugstad forteller om tett dialog hele veien.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går ble det klart at Studentsamskipnaden i Bergen, Studentsamskipnaden Stord/Haugesund og Studentsamskipnaden i Sogn og Fjordane blir fusjonert til Studentsamskipnaden i vest med virkning fra 1. januar 2017. 

Fusjonen mellom de tre samskipnadene ble besluttet av Kunnskapsdepartementet, tross store protester fra Sogn og Fjordane. 

— Overkjørt

Knut Almås Anfinset, leder i Studentparlamentet ved Høgskulen i Sogn og Fjordane, synes studentene har vært lite inkludert i fusjonsprosessen.

— Jeg føler at de har overkjørt oss. Foruten studentrepresentantene i samskipnaden, har ikke departementet spurt oss om hva vi mener. Det er skuffende, sier Anfinset.

Fredag 2. september, tre dager før prosessens siste møte, der samskipnaden i Sogn og Fjordane og samskipnaden i Bergen skulle komme til enighet om en plattform å fusjonere på, skrev Anfinset et brev og en pressemelding til departementet der han uttrykte sin mening.

Les også: Vedtok sammenslåing i vest tross protester

Tett dialog hele veien

Bjørn Haugstad (bildet under), statssekretær i Kunnskapsdepartementet, forteller til Khrono at fusjonsprosessen har foregått med en tett dialog med Studentsamskipnaden i Sogndal. 

— Vi har vært i en tett dialog med studentsamskipnaden hele veien. I begynnelsen av september hadde departementet ett møte med studentsamskipnadene og prosesslederen. Studentsamskipnadene hadde da ikke klart å komme til enighet om hvordan studentvelferden for den nye høyskolen best kunne organiseres, og ønsket da at vi skulle avgjøre saken, sier Haugstad. 

Alt overføres til Bergen

— Hvilke forsikringer har dere gitt Sogndal, der deres bekymring blant annet ligger på lokaldemokratiet?

— Jeg legger til grunn at studentsamskipnadene selv finner frem til de beste løsningene for hvordan sammenslåingen kan gjennomføres. Det er en klar forutsetning at sammenslåingen ikke svekker studentvelferden på noen av studiestedene, sier han.

Statssekretæren forteller at den nye studentsamskipnaden rent praktisk gjennomføres ved at rettigheter, eiendeler og forpliktelser som i dag knyttes til Studentsamskipnaden i Sogn og Fjordane og Studentsamskipnaden Stord/Haugesund, overføres til Studentsamskipnaden i Bergen.

Hvordan den nye samskipnaden blir organisatorisk er opp til det nye styret.

— Det er det nye styret som skal beslutte hvordan studentsamskipnaden skal organiseres, sier statssekretær Bjørn Haugstad. 

Redd for representasjonen

Studentlederen Anfinset mener blant annet at de har en velfungerende samskipnad fra før og at det derfor ikke var nødvendig for dem å være en del av fusjonen. Han er redde for at studentene i Sogndal ikke blir hørt i den nye samskipnaden.

— Det vil uansett bli studentflertall i samskipnadsstyret, men det er ikke sikkert at vår region blir representert. Det er heller ikke sikkert at alle saker som er viktig her er viktige i Bergen, og motsatt, sier han. 

Les også: Studentene i Sogndal bekymret for studentvelferden

Biter tennene sammen

Styreleder Tollak Mikal Kaldheim, styreleder i Studentsamskipnaden i Sogn og Fjordane, sier at styret har tatt innover seg utfallet av fusjonen, selv om utfallet ikke var ønsket. 

— Vi var i utgangspunktet ikke enig i avtalen, men vi får gjøre det beste ut av det. Samarbeidsklimaet har stort sett har vært bra, på tross av uenighetene i forhandlingene, og jeg er glad det kom en avgjørelse slik at vi kan komme videre med arbeidet, sier Kaldheim til Khrono.

Han forteller at uenighetene har vært tydelige mellom styrene, men er glad for at Kunnskapsdepartementet tok avgjørelse på navnet. 

— Jeg tror det er symbolsk viktig for å skape en helhetlig organisasjon, selv om vi er uenig, sier han. 

Nå venter et intensivt arbeid om å organisere den nye studentsamskipnaden fram til 1. januar. Spørsmålet er fortsatt på om regionen får en representant i det nye styret. 

— Det er på ingen måte automatikk i det, men vi får håpe vi kan finne noen gode kandidater, sier han og forteller at Høgskolen i Sogn og Fjordane og Høgskolen i Haugesund/Stord mest trolig er sikret en observatørplass hver som han håper kan bidra til at regionene blir hørt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS