Én journaliststudent har sluttet så langt

Én av 93 studenter som møtte til første dag på journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus og hørte instituttleders velkomsttale, har sluttet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om journalistutdanningen har gått høyt den siste uka både i aviser og sosiale medier.  Førsteårsstudent Vilde Gotschalksen på journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus gikk sist fredag ut i Aftenposten og skrev om sitt første møte med utdanningen til «et døende yrke».

I innlegget, som også ble gjengitt i Khrono, skrev hun også at hun oppfattet at velkomsttalen til instituttleder Steen Steensen var egnet til å skremme bort «journalistspirer» og at talen ikke var spennende og motiverende, men ødeleggende.

Uenig i Khronos framstilling

I ettertid har Gotschalksen (bildet) sagt i kommentarer, blant annet på facebooksiden til Khrono, at hun er uenig i måten Khrono har fremstilt innlegget hennes på.

«De skriver jeg kritiserer journalistutdanningen, noe jeg absolutt ikke gjør. Jeg drøfter over utfordringene yrket står ovenfor, og hvordan det kjennes for studenter i valget om å begynne å studere det», skriver hun blant annet og understreker at «Jeg ønsket i hovedsak å stille spørsmål ved det å begynne på et studie i en “døende” bransje».

 

 

Les også: 

Nesten alle fortsetter

Nå er fasiten uansett at så godt som alle ved utdanningen fortsetter.  1.september er frist for innbetaling av semesteravgift og oppmelding i ulike emner på studiet. Erfaringsvis er det en del studenter som faller fra på dette tidspunktet og finner ut at de har valgt feil. De mister også retten til studieplass hvis de ikke betaler avgiften. 

1 av 93 sluttet

På journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus er det så langt bare én av årets 93 nye journaliststudenter som har falt fra og ikke har betalt semesteravgiften, ifølge instituttleder Steen Steensen. Ifølge tallene fra studieadministrasjonen var det 82 journaliststudenter og 11 fotojournaliststudenter som møtte opp første skoledag og dermed skulle hørt instituttlederens tale, men altså bare én som har valgt å ikke være med videre. 

— Dette er gode tall for oss, sier Steensen. 

Ifølge Tilstandsrapporten for høyere utdanning er det rundt 40 prosent av bachelor-tudentene som dropper ut av studiet sitt. De fleste i løpet av de to første semestrene. 

1 av 30 i Bodø

Khrono har også sjekket tidlig-frafall ved andre journalistutdanningene i landet per 2.september i år. Ved Nord universitet i Bodø er det også bare én journaliststudent som har trukket seg. 

Fakultetsdirektør Geir Tveide ved Nord universitet sier til Khrono at den ene studenten som trakk seg der, sluttet i samråd med universitetet. 

— Det er mye bedre at de finner ut tidlig at de har valgt feil, heller enn om et år eller to, sier Tveide. 

Ved Nord universitet har de nå 29 aktive journaliststudenter.

Samtlige utdanninger overbooker og tilbyr studieplass til flere enn de faktisk har plass til fordi man regner med en del frafall. Ved Nord universitet sendte de i år ut tilbud til 58 studenter, 31 takket ja til plass og 30 av dem møtte faktisk opp første skoledag. 

— Vi har obligatorisk oppmøte den første studieuka, så dette er sikre tall, sier Tveide, som etter semesterregistreringen sitter igjen med 29 studenter, nøyaktig halvparten av de som fikk tilbud. 

Stavanger og Volda vet ikke

Ved journalistutdanningene ved Universitetet i Stavanger og Høgskulen i Volda har de ikke samme oversikt. Fredag 2.september visste de ikke hvor mange som hadde unnlatt å semesterregistrere seg. 

Ved studieadministrasjonen ved UiS var det registrert 40 studenter på journalistikk.  Universitetet sendte ut 103 tilbud om plass, 51 takket ja og så langt har altså 40 møtt opp. De vet foreløpig ikke hvor mange av disse som har betalt semesteravgiften og faktisk vil fortsette. 

I Volda kan nytilsatt dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn opplyse at 67 hadde takket ja til studiplass i år og 55 møtte opp. Noen av de som ikke møtte har fått utsatt oppstart på grunn av militærtjeneste. Ifølge studieadministrasjonen ved Høgskulen i Volda har ikke alle de 55 betalt semesteravgiften ennå, men de kan ikke si hvor mange dette gjelder. Men sannsynligvis blir det noen som dropper ut fra Volda med det første.

Ber Gotschalksen fortsette

Rotevatn (bildet) i Volda var også en av fire forfattere av et innlegg i Aftenposten 1.september under overskriften Journalistikken er ikke i ferd med å dø.  Forfatterne henvendte seg direkte til førsteårsstudenten ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som hadde startet debatten: 

«Kjære Vilde Gotschalksen: Du gikk nedslått fra første dag på journaliststudiet. La oss oppløfte deg: Journalistikken ligger nemlig slett ikke på dødsleiet». Ingeborg Volan i  Online News Association, Geir Terje Ruud i Oslo Media House og Chul Christian Aamodt i EnerWE sammen med Rotevatn avslutter innlegget med: 

«Så Vilde: Fortsett på studiet. Hev blikket. Bli kreativ og finn ut hvordan kjernedisiplinene til journalistikken kan finne nye veier til et publikum.

Du har rett når du skriver at det vil være ulogisk å bli et samfunn uten viktige og korrekte medier.

Velkommen til verdens mest spennende yrke!»

Det er dette jeg vil

Og for ordens skyld: Den ene studenten ved Høgskolen i Oslo og Akershus som har sluttet på journalistutdanningen nå er ikke Vilde Gotschalksen: 

— Jeg er med videre. Det er dette jeg vil, sier hun på chat fra New York til Khrono. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS