Start å lese tidlig, skaff deg en oversikt over pensum, og lær deg selv å kjenne, er de heteste tipsene dersom du vil gjøre det bra på skolen dette semesteret. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Hvordan bli en A-student

Marius Bakke Skotnes er en av studentene som har klart å få bare A-er et helt semester. Han sier noe av det smarteste man kan gjøre er å begynne å jobbe tidlig.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Semesterstart er i full sving, og midt oppi fadderuker, rebusløp, bar-til-bar, gjensyn med medstudenter og studiestartfester er det fort gjort å glemme hva som venter i horisonten: Eksamen på slutten av året.

Men dersom du ønsker å komme deg gjennom høsten med glitrende karakterer, bør du kanskje begynne å planlegge mot eksamen allerede nå. Det mener i alle fall jusstudent Marius Bakke Skotnes, som for et år siden fullførte høstsemesteret med bare A-er.

Prioriter effektivitet

— Dersom du ønsker å få gode karakterer tror jeg du bør lære deg selv å kjenne, sier Skotnes.

I fjor høst studerte han formuerett og Japans historie, og fikk A på begge eksamenene.

Dersom du ønsker å få gode karakterer tror jeg du bør lære deg selv å kjenne

Marius Bakke Skottnes

Vi er alle forskjellig, og du bør gjøre deg opp noen tanker om hva som motiverer deg til å ha lyst til å lese.

Kari Jussie Lønning

Han tar for tiden en mastergrad i juss på Universitetet i Oslo.

— Det første du bør gjøre er å sjekke hva slags pensum du har, og beregne hvor mye du må jobbe for å komme deg gjennom alt. Husk å sette av tid til repetisjon.

Skotnes understreker allikevel at det er svakheter ved planlegging.

— Den største svakheten med å planlegge lesingen din er at det er ikke sikkert planen går i oppfyllelse. Derfor er det viktig med fleksibilitet, og å forandre planen underveis.

Når du lager en plan mener Skotnes det er viktig at du er klar over hva slags type student du er, og hva slags læring som fungerer best for deg.

— Jeg, for eksempel, blir veldig trøtt av å være på forelesninger, så jeg foretrekker å heller bruke den tiden på å lese effektivt for meg selv, fortsetter han.

— Dette betyr ikke at jeg oppfordrer alle til ikke å være på forelesning. Noen tror jeg får mye ut av det, men du bør tenke over om du er en av dem.

Les også: Her er eksamen der 3 av 4 strøk

Skotnes sier han tror mange studenter prioriterer hvor lenge de leser heller enn hvor effektivt de leser, og han understreker at det viktigste er at du finner metoder som gjør at du selv lærer på en god måte.

— Jeg tror god studieteknikk handler om å kunne gjenkjenne og prioritere det som virker mot det som ikke virker. Får du mye ut av seminar og kollokviegrupper bør du gå på disse - får du mye ut av forelesning bør du være der.

Leste på morgenen og kvelden

Gjennom Skotnes’ A-semester i fjor fikk mye av hverdagen på å legge tilrette for studiet, men han understreker viktigheten av å ta seg pauser til andre ting.

— Jeg er en av dem som ikke klarer å sitte åtte timer sammenhengende og bare lese pensum. I fjor begynte jeg typisk å lese rundt åtte-halv ni på morgenen, og da jobbet jeg som regel til klokken fire eller fem, sier han, og legger til:

— Deretter dro jeg som regel og trente før jeg lagde middag, og så leste jeg igjen på kvelden så lenge jeg klarte.

Les også: Her er hjelpen for deg som har strøket på eksamen

Han påpeker at den strukturerte hverdagen ikke alltid var like enkel å forholde seg til.

— Av og til fungerte det bra, men hvis jeg var trøtt og ukonsentrert en dag ble det vanskelig. Da tror jeg rett og slett du må tenke at dette må du ta igjen når du har krefter til det.

Få deg en oversikt

Leder for Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus sin Helsetjeneste (SiO Helse), Kari Jussie Lønning, sier de har flere samtaler med studenter som har problemer med å strukturere studiehverdagen sin. Hun sier det særlig er to ting studenter bør begynne å tenke på tidlig i semesteret om de vil stille sterkt forberedt til eksamen.

— Det første du bør gjøre er å avklare forventningene som stilles til deg i de enkelte fag. Snakk med studiestedet eller en underviser og finn ut hva slags krav som stilles.

Lønning sier at viktige spørsmål man bør stille er hva som kreves og forventes til eventuelle oppgaveinnleveringer, og til eksamen. Da kan man legge opp lesingen etter det. Man bør også finne ut hva man bør fokusere på i pensum.

— Om man ikke er klar over kravene som stilles i faget er det lett å bli overveldet tett opp mot eksamen, og mange vil nok føle seg litt handlingslammet, sier hun videre.

Du bør også tenke over hva dette faget betyr for deg, og hva du vil sitte igjen med, mener Lønning.

— Dette er spørsmål du bør få avklart tidlig i semesteret, slik at du er best mulig mentalt forberedt på eksamenen som kommer.

Skaff deg en kalender

Det andre tiltaket du bør gjøre om du vil stille godt forberedt, er ifølge Lønning å sette deg ned og planlegge semesteret.

— Se når eksamen er og legg det inn i kalenderen med en gang. Og utifra dette bør du planlegge lesingen. Se hvor mye du har å lese, og sett deg en plan for når du bør ha lest ferdig, og når du bør begynne å repetere.

Lønning understreker viktigheten av å ha en kalender, men at det også er viktig å huske at lesing ikke er alt.

— Husk også å sette av tid til å jobbe, trene og hyggelige ting. Det er viktig å lage en realistisk plan for hvor mye du klarer å lese, og det er viktig å prioritere noen hyggelige avbrekk, sier hun, og legger til:

— Vi er alle forskjellig, og du bør gjøre deg opp noen tanker om hva som motiverer deg til å ha lyst til å lese. Se på lesinga som en arbeidsøkt, og tenk over hvordan du vil komme deg gjennom den.

Rådene til A-en

I tillegg til en strukturert hverdag og god planlegging, har Skotnes andre triks i ermet når han forbereder seg til eksamen.

— Et smart triks kan være å se på tidligere eksamener, og øve seg på å svare på disse. Dette kan være god trening, men det er allikevel ikke lurt å bli ekspert på akkurat de eksamenene, fordi oppgavene man får er aldri like. Se heller på strukturen av eksamenen, og vær forberedt på den.

Skotnes har også flere tips til nye studenter som skal planlegge studiehverdagen sin for første gang.

— Det smarteste man kan gjøre er å begynne tidlig. I starten kan det virke som man har god tid, men den tiden forsvinner fort. Man bør også få en oversikt over pensum rakst, og bli klar over hva som er enkelt og hva som er vanskelig. Se også hva som blir tatt opp på forelesning og seminar, og still deg selv spørsmålet: hva er det viktigste i pensum?

Skotnes understreker også viktigheten av å gå på seminar og kollokviegrupper.

— Dette funker bra for meg, men jeg har også erfart at det beste er å lese godt til dem først.

Les også: Røe Isaksen sier nei til rask evaluering av matteeksamen

Våren 2016 var ikke Skotnes like heldig med karakterene, men fullførte allikevel semesteret med B i snitt. Han sier han ser klare forskjeller i måten han studerte på høsten og våren.

— Først og fremst drev jeg en del med frivillig arbeid på våren. Selv om jeg ikke kan spekulere i om jeg hadde gjort det bedre hvis jeg ikke jobbet frivillig, ser jeg at man får igjen for hardt arbeid. Har man mye å gjøre på siden kan det nok få utover eksamen.

Men selv om Skotnes fullførte høstsemesteret med bare A-er, var det aldri planen.

— B er en veldig god karakter, og det å få A-er er ikke et mål i seg selv for meg. Jeg ville bare ha god kontroll over faget. A-ene var bare en bieffekt, avslutter han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS