Fra pressekonferansen der årets opptakstall ble presentert.

2016: Flere enn noen gang har fått et studietilbud

Aldri før har så mange fått tilbud om studieplass ved universiteter og høyskoler. 6 av 10 studenter som får tilbud om plass, er kvinner. Nedgangen for lærerstudenter er markant.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

13 prosent færre studenter til grunnskolelærer 1-7 som får tilbud, nedgangen for trinn 5-10 er mindre, her er nedgangen drøyt 3 prosent opplyser ansvarlig hos Samordna opptak, Geir Sverre Andersen.

Høsten 2016 er første år med krav om 4 i matematikk for de som har den enkleste matematikken fra videregående skole.

I snitt er nedgangen i tilbud til lærerutdanningen 3,9 prosent.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier han er positivt overrasket over tallene. 

— Vi så at i 2014 var det 28 prosents om ikke hadde 4 i matematikk. At det likevel er såpass liten nedgang i søkere og tilbud ser jeg som positivt. Det er også flott å se at 500 har valgt å bruke store deler av sommeren sin på å få realisert drømmen om å bli lærer sier Isaksen, og henspeiler på forkurset som blir avviklet hos alle lærerutdannerne i Norge.

Flere tilbud ved hovedopptaket

Samordna opptak (SO) har sendt ut 91.173 tilbud om studieplass ved universiteter og høyskoler. Det er sendt ut 2789 flere tilbud i år enn i fjor, det vil si en økning på 3,1 prosent. 6 av 10 kvalifiserte søkere har fått oppfylt sitt førstevalg.

— Jeg er glad for å se at så mange er kvalifisert for høyere utdanning og at så mange får oppfylt sitt førstevalg. Kunnskap, utdanning og forskning er nøkkelen for å få til den omstillingen Norge står midt oppe i, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

112.492 av 131.124 søkere er kvalifisert for opptak til minst ett studium i høyere utdanning.

Tallene fra årets hovedopptak ble presentert på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) tirsdag 19. juli.

Her kan du se sendingen fra presentasjonen:

Flest kvinner

Det er en klar overvekt av kvinner som ønsker høyere utdanning. 59,4 prosent av de som får tilbud om studieplass, er kvinner.

− Det er en trend at det er flest kvinner som ønsker høyere utdanning, det har vi sett over flere år. Samtidig ser vi at kvinner og menn velger veldig tradisjonelt, sier Røe Isaksen.

Det er langt flere kvinner som søker til lærer- helse- og sosialutdanningene, mens det er flest menn som søker seg til teknologifag. Til studier innenfor realfag og økonomi er det omtrent like mange kvinner som menn som får tilbud om opptak.

Rekordmange vil bli sykepleiere

Det er sendt ut om lag 16 500 tilbud i helse- og sosialfag det vil si 4 prosent flere enn i fjor. Søkertallene viser at det er rekordmange som ønsker å ta sykepleierutdanning, en økning på 20 prosent sammenlignet med i fjor.

− Jeg er fornøyd med at så mange ønsker å utdanne seg til yrker innenfor helse- og sosialfag. Dette er en sektor hvor det vil være stor etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft i årene framover, sier kunnskapsministeren.

Flere vil studere realfag

I alt har 4 300 fått tilbud om plass på realfagsstudier. Dette er en økning på rundt 5 prosent fra i fjor. Til bachelorstudiet i teknologi er det sendt ut tilbud til om lag 4 200, det vil si omtrent som i fjor. Til masterstudier i teknologi (sivilingeniør) er det en nedgang på 5 prosent og litt under 3 000 har fått tilbud til disse studiene.

− Det vil fortsatt være behov for teknologer og realfagskandidater i årene som kommer. Det er behov for å tenke nytt for å løse viktige samfunnsutfordringer, sier Røe Isaksen.

Ledige studieplasser

Søkere kan orientere seg om hvilke tilbud som finnes på nettportalen til Samordna opptak. Oversikten over «Ledige studieplasser» er tilgjengelig fra og med tirsdag 19. juli kl. 0900. Første anledning til å søke er på samme nettsted fra og med onsdag 20. juli klokken 09.00.

Det er fortsatt mange ledige studieplasser. Alle kvalifiserte kan søke på ledige plasser uavhengig av om de har søkt tidligere i år eller ikke. 

— Jeg oppfordrer søkere som ikke har fått et studietilbud, til å sjekke nettportalen til Samordna opptak. Der vil det også i år være mange spennende tilbud. Det gjelder å være tidlige ute ettersom det er førstemann til mølla som gjelder, sier Røe Isaksen.

Stadig økning innen helsefag

Årets opptak følger trenden med stadig flere søkere og høyere inntakskrav på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sine mange helse- og velferdsutdanninger. Sykepleiestudiene i Pilestredet og på Kjeller øker også i år, og studietilbudet i Sandvika er fortsatt veldig populært.

Årets opptak til studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus viser at nye studenter søker seg til utdanninger der de møter mennesker i alle livets faser.

– Studentene i år har valgt utfordrende karriereveier. Det står det respekt av, sier prorektor Nina Waaler, og legger til:

— HiOAs bredde innenfor helsefagene gjør at mange unge mennesker søker seg til oss for å utdanne seg til karrierer innen paramedics, farmasi og radiografi, vernepleie og fysioterapi, og det bare for å nevne noe, sier Waaler.

— Jeg har stor respekt for søkernes utfordrende karrierevalg som krever mye av dem. Vi skal gi dem undervisning og praksis av høy kvalitet og relevans, som stadig videreutvikles i samarbeid med arbeidslivet.

Kan søke ledige plasser

19. juli blir det lagt ut ei liste over ledige studieplasser. Du har da 24 timer på deg for å finne ut av om det er noen av disse du kunne tenke deg. Søkere som ikke har registrert seg før, kan også få gjort det.

Fra 20. juli kl. 09.00 kan man søke på ledige studieplasser.

Prosessen foregår etter prinsippet om «førstemann til mølla», er det mange som søker samme plass er det ikke sikkert alle får plass. Det kan også komme flere studietilbud etter denne datoen.

Lurer du på noe med? Sjekk denne siden hos Samordna opptak 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS