Tommy Staahl Gabrielsen jobber med konkurransepolitikk ved BECCLE. Nå skal han lede utvalget som skal se på delingsøkonomien. Og kanskje får han prøve Über også?

Han skal lede Über-utvalget

Publisert

Tommy Staahl Gabrielsen gleder seg til å se på delingsøkonomien, både som utvalgsleder og i praksis.

Utvalget skal vurdere både muligheter og utfordringer ved delingsøkonomien, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding. 

Gabrielsen er professor i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Bergen, og ble i statsråd fredag utnevnt som leder for det nye delingsøkonomi-utvalget. Gabrielsen er også leder for Bergen Center for Competition Law and Economics (BECCLE)

– Hvilke oppgaver må løses av utvalget?

– Mandatet er ikke offentlig ennå, men det er klart at vi skal vurdere muligheter og utfordringer med den nye delingsøkonomien. Vi skal se på hvordan den slår inn på arbeidsmarkedet, gjennom frilansøkonomien.

Så skal vi se på hvordan delingsøkonomien slår ut i ulike produktmarkeder, som for eksempel taxi. Vil det her være behov for regulering, eller for å fjerne reguleringer?

Et tredje aspekt er hensynet til forbrukervern og beskyttelse.

– Skatt er viktig for Finansdepartementet. Vil dere se på det?

– De aktivitetene som skjer i delingsøkonomien er omfattet av skatt på vanlig måte. Men det kan være særlige utfordringer, for eksempel knyttet til fribeløpsgrenser. Finansdepartementet vil selv se på skattespørsmål, parallelt med vårt arbeid. Men utvalget står helt fritt til å undersøke det vi vil.

– Virker delingsøkonomien større enn den er på grunn av all medieomtalen?

– Den er i alle fall økende i omfang, og det dukker opp nye plattformer i nye markeder daglig. Det er umulig å si hvordan dette vil utvikle seg framover. Samtidig er ikke delingsøkonomien noe nytt. Det nye er omfanget, og måten dette skjer på gjennom digitale plattformer. Om delingsøkonomien er en flopp vet jeg ikke.

– Er den en trussel mot det bestående økonomiske systemet?

– Det er litt det vi skal finne ut av og se på. Er dette i hovedsak bra, eller er det en trussel på noen som helst måte? Og hva skjer med innovasjonen, som det er et stort fokus på? Noen frykter delingsøkonomien, og andre ser mulighetene. Det er det vi skal finne ut av.

– Hva vil det ha å si for arbeidsmarkedet?

– Det er nok noen som er bekymret for en utvikling der arbeidtakere i større grad blir frilansere , og ønsker å ha en fast tilknytning til en bedrift. Andre ønsker kanskje å jobbe i en veldig liten stillingsprosent, og ha stor fleksibilitet. Vi vet ikke hvor stort omfanget av frilansaktivitet i arbeidsmarkedet kommer til å bli. Det er nok mye større i USA enn i Norge, men det kan endre seg.

– Kan delingsøkonomien svekke rettighetene vi har som forbrukere?

– Vi har blitt bedt om å se på det. Når du handler med en bedrift har du en ganske stor sikkerhet. Men når du handler via en plattform, hvem skal du klage til når noe går galt?

– Kan den undergrave det norske trepartssamarbeidet mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og det offentlige ved at tjenesteyting blir deregulert?

– Det er en ting vi spesielt vil se på. Men vi har selvsagt ikke konkludert ennå. Det er en viktig underproblemstilling.

– Er delingsøkonomien i stor grad svart?

Det har jeg ingen formening om.

– Er du selv en del av delingsøkonomien?

– Jeg deler et stillas med en nabo, så på et eller annet nivå er det deling, humrer Gabrielsen.

– Men på en måte deltar vi alle i delingsøkonomien. Jeg har foreløpig ikke prøvd Über og airbnb, men det hadde vært spennende å se hvordan det virker. 

Powered by Labrador CMS