APs Marianne Aasen spør Torbjørn Røe Isaksen om hva han vil gjøre med Cristin. Isaksen tar pappaperm i to uker fra i dag, og svaret vil derfor trolig drøye noe. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Krever svar om Cristin

Publisert

Spørsmål om databasen for forskning, CRIStin, havner på bordet til Isaksen. Marianne Aasen (Ap) vil vite hva ansvarlig statsråd vil gjøre med uttalt misnøye.

Stortingsrepresentant og medlem av utdanningskomiteen, Marianne Aasen, Ap, har sendt spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens.

Spørsmålet han har fått er:

– Mener statsråden at det er nødvendig med en evaluering av databasen  CRIStin, og hva er statsrådens syn på denne form for teknologisk infrastruktur? 

Trekker fram misnøye
Marianne Aasen har fått med seg at Universitets- og høyskolerådet (UH-rådet) ønsker en evaluering av  databasen.

– Det er omfattende misnøye blant institusjonene som bruker CRIStin, i følge leder av UH-rådet, professor Vidar L. Haanes. 

Aasen trekker også fram at datasystemet for registrering av forskningsresultater ennå ikke har blitt lasta inn på en ny  teknologisk plattform, slik det ble lovet da CRIStin ble lansert i 2010. 

I sin begrunnelse skriver Aasen blant annet:

«Utviklingen av informasjonsteknologi er en av driverne i økonomien og samfunnsutviklingen. Det gir store muligheter også for norske forskningsinstitusjoner. Skal norske miljøer klare å hevde seg også internasjonalt, må digital infrastruktur og nasjonale støttefunksjoner, som CRIStin er, være oppdatert og velfungerende.»

– Hemsko i internasjonal konkurranse?
Aasen peker på at et dårlig system vil hemme forskerne i sitt daglige virke, og kan være en hemsko i den internasjonale konkurransen forskerne kjenner på og blir oppfordret til å hevde seg i. 

– Derfor er det problematisk når flere peker på at dette systemet fortsatt har flere sentrale utfordringer, sier Aasen og trekker fram følgende uttalelse fra styreleder i CRIStin, Curt Rice:

«Det må være opp til eieren vår hvordan CRIStin skal styres». 

CRIStin

CRIStin er det nasjonale forskingsinformasjonssystemetCurrent Research Information System in Norway.Publikasjonsdatabasen Norsk vitskapsindeks (NVI) er ein del av CRIStin. Cristin blei etablert i desember 2010.

Formålet er å henta inn og stilla saman informasjon for forskingsinstitusjonane ut frå prinsippet om open tilgang for alle. CRIStin skal også dokumentera, presentera og gjera ope tilgjengeleg kvalitetssikra data om vitskapleg publisering i ein felles, nasjonal database, som grunnlag for finansieringssystema i universitets- og høgskulesektoren, instituttsektoren og dei regionale helseføretaka.

I dag er det 160 institusjonar innanfor universitets- og høgskulesektoren, instituttsektoren og i helsevesenet som brukar Cristin.

CRIStin er eit samarbeidstiltak lagt under Kunnskapsdepartementet.

Kjelde: Cristins nettsider

Powered by Labrador CMS