— Jeg vil tro mange miljøer og instituttledere gruer seg for å ansette folk, fordi de kan bli sittende med skjegget i postkassa, sier professor og senterleder Nils Chr. Stenseth. Foto: Ola Sæther

Vil ha de midlertidige ut av rettssalene

– Vi kan ikke ha det slik at det er domstolene og fagforeningene som styrer universitetene, sier senterleder Nils Chr. Stenseth. Han er skeptisk til at midlertidige ansatte går rettens vei for å få fast jobb.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det ligger i forskningens dynamiske natur at de fleste prosjekter er midlertidige, konstaterer Nils Chr. Stenseth, senterleder ved Senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES), overfor Uniforum.

— Så jeg er positiv til midlertidighet. Men det er ikke et mål i seg selv. Derfor må lover og regler gjennomgås, og vi må se på hvordan fagmiljøer kan bygges opp og ned uten at de ansatte ender opp som kasteballer, fortsetter han.

Les også: Dom fra lagmannsretten forvirrer

— Det fagstrategiske forsvinner

At midlertidige ansatte går rettens vei for å få fast jobb, er senterlederen skeptisk til.

— Vi kan ikke ha det slik at det er domstolene og fagforeningene som styrer universitetene. Da blir det fort mange tilfeldigheter, og det er ikke via tilfeldigheter at vi bygger opp sterke fagmiljø. I retten tror jeg tvert imot at diskusjonen om det fagstrategiske forsvinner, sier han.  

— Skjønner ikke domstolene hvor spesielle universitetene er?

— Jeg vil ikke være så arrogant at jeg sier det. Men jeg vil tro kunnskapen om hvordan man driver et forskningsmiljø i verdensklassen, ikke er så høy.

Ønsker dialog

Stenseth understreker at han ikke har noe imot fagforeninger:

— Fagforeninger verner den enkelte ansatte, og det er bra. Jeg er dessuten selv med i Forskerforbundet, men det er en balansegang her.

— Har Forskerforbundet noe alternativ til å støtte et medlem som med god grunn hevder seg ulovlig oppsagt?

— Jeg har ikke noe klart svar på det. Men det hadde vært nyttig om fagmiljøene kunne sette seg sammen med fagforeningene og diskutere hvordan man best tar vare både på fagene og de ansatte. Jeg skulle likt å få til en bedre dialog, og går gjerne inn i en diskusjon for å få til den grensedragningen.

Tar vare på talentene

CEES legges det ned stor innsats for å ta vare på senterets om lag 80 midlertidige ansatte, ifølge senterlederen. Både for de ansattes egen skyld, og for at senteret skal kunne beholde talentene så lenge som mulig.

— Vi følger med på når pengene går ut, og vi syr sammen lønninger slik at de midlertidige ansatte skal få lengre karriereløp. Slik kommer de i bedre posisjon både til å hente flere eksterne midler og til senere å få fast jobb.

— Du har tidligere beskrevet hvordan «fireårsregelen» gjør at dere ikke alltid får ansette dem dere helst vil ha?

— Jeg vil tro mange miljøer og instituttledere gruer seg for å ansette folk, fordi de kan bli sittende med skjegget i postkassa. Hos oss er vi nøye med å påse at de som jobber utover fireårsregelen, kun jobber på eksterne midler.

— Andre kan nedbemanne

På senteret jobber dyktige forskere fra både inn- og utland, og for å beholde dem, jobbes det hele tiden aktivt for å skaffe nye eksterne midler, forklarer Stenseth.

— Vi er faglig aktive, og det må ligge i bunn. Ved andre, mindre produktive steder på universitetet må det kunne nedbemannes, slår han fast.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS