På Universitet i Bergen er hver fjerde ansatte på midlertidig kontrakt. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Øker antall ansatte på midlertidig kontrakt

Flere av universitetene i Norge øker sin bruk av midlertidige stillinger. Forskerforbundet er bekymret og ønsker gjennomgang av situasjonen flere steder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitet i Bergen (UiB) er det universitet som har flest midlertidige ansatte. I 2015 er det nøyaktig 1 av 4, 25 prosent, og det er en vekst på 1,6 prosentpoeng fra forrige år, skriver Forskerforum.

Dette viser ferske tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD).

Oslo nest verst

Av de andre universitetene er det Universitetet i Oslo som er nærmest UiB, med en midlertidig-andel på 23,5. Universitetet i Tromsø (UiT) har tidligere hatt en høy andel, men har minsket denne de siste årene.

Nå er 22 prosent av vitenskapelig ansatte ved UiT midlertidig ansatt, skriv På Høyden.

I fjor var andelen UiB-forskere med midlertidige stillinger 23,1. Det har i flere år vært et uttalt mål at tallet skal ned.

— Et tegn på at det er noe vi ikke har lykkes med, sier Steinar Vagstad i Forskerforbundet til Forskerforum.

Ufordrende å være midlertidig

Vagstad sier videre at det er flere problemer med høg midlertidighet: Man får ikke lån i banken uten fast stilling, og man er kanskje mindre frittalende enn man ellers ville vært.

— Det er ganske vesentlig for akademikere at du kan tenke og snakke som du vil. Det har voldsomt stor betydning. Hvis du vil at folk skal komme med uavhengige, frie tanker og uttrykk, er det ganske vesentlig at folk skal kunne si og tenke det de vil uten at de skal risikere jobben sin, sier Vagstad, som understreker at han ikke kjenner til saker med represalier fra ledelsen etter at noen uten fast stilling har ytret seg.

Rektor ønsker bedring

Også rektor Dag Rune Olsen sier at situasjonen ikke er som den burde være. Han sier han deler synspunkt med mange når han mener UiB må bli flinkere til å ansette i faste stillinger, også når forskningsprosjektene er tidsbegrenset eller eksternfinansierte. Men da må man også være villig til å nedbemanne når midlene blir borte, sier Olsen.

Det er Vagstad enig i.

— I stedet for å tilsette folk midlertidig, kunne de tilbudt dem fast jobb. Og hvis de ikke kalrer å skaffe finansiering i fremtiden, må de si dem opp når arbeidet bortfaller.

Bekymring i Stavanger

På ett år har andelen midlertidig ansatte forskere og undervisere ved Universitetet i Stavanger (UiS) gjort et kraftig hopp. Fra å ha 16,6 prosent midlertidig ansatte i ordinære vitenskapelige stillinger i 2014, har andelen steget til 20,3 prosent i 2015, ifølge tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datajeneste (NSD). Det er en økning på 3,7 prosentpoeng, skriver Forskerforum.

 

— Det er absolutt ikke bra, sier Åge Hultgren lokallagsleder i Forskerforbundet ved UiS. Forbundet organiserer 340 ansatte ved universitetet.

– ­­ Vi hadde en aksjon gående i 2005-2007, da vi ble universitet, hvor vi gikk gjennom hele organisasjonen. Da fikk vi mange over i faste stillinger. Siden har vi ikke hatt en slik gjennomgang, sier Åge Hultgren, som nå ønsker en ny gjennomgang.

– Ledelsen og organisasjonene må sammen gå igjennom alle stillingene på hvert fakultet for å se om det er muligheter til å gi dem fast tilsetting. Det hadde i hvert fall effekt da vi gjorde det rundt 2007, sier Hultgren.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS