Får 388 nye rekrutterings-stillinger

Stortinget har bevilget penger til 388 nye rekrutteringsstillinger i 2016. Hoveddelen av stillingene er prioritert til realfag, teknologiske og maritime fag og helse- og omsorgsfag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre ble i forhandlingene om statsbudsjettet i november enige om å øke antallet stipendiatstillinger med 100 flere enn de 238 regjeringen opprinnelig foreslo.

Les også:

I tillegg til disse 338 rekrutteringsstillingene er det også satt av 50 slike stillinger til satsingen mot femårig lærerutdanning. Den endelige fordelingen av de siste 50 er varslet i januar.

Fordelingen av de 100 nye

— Jeg er glad for at regjeringen og samarbeidspartiene Kristelig Folkepartiet og Venstre har sørget for en svært positiv utvikling i antall rekrutteringsstillinger i denne stortingsperioden, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet.

Rekrutteringsstillinger er summen av stipendiatstillinger og postdoktorstillinger.

Fordeling av 94 nye rekrutteringsstillinger til statlige institusjoner

  • Universitet i Agder 17
  • Nord universitet 17
  • Universitet i Stavanger  17
  • Høgskolen i Oslo og Akershus 10
  • Høgskolen Sørøst-Norge 10
  • Universitet i Tromsø 8
  • NTNU i Trondheim 8
  • Høgskolen i Bergen 7

Fordeling av 6 nye rekrutteringsstillinger til private institusjoner:

  • BI 1, DMMH 1, VID 2 og NLA 2.

Fortsatt NTNU som får mest

Bortsett fra de 50 stillingene som skal til lærerutdanningene, og som blir fordelt i januar, ser fordelingen av rekrutteringsstillinger totalt sett ut som følger innen høyere utdanning. Etter fordelingen av de nye stillingene er det fremdeles NTNU som får flest stillinger:

 Nye/lang siktNye/midlert.Totalt
NTNU2816744
UiS2714153
UiA2511125
Nord23785
UiO1113930
UiT138354
UiB810558
HSø-No13493
HiOA13172
HiB8343
NMBU34162
HSH1218
BI2 32
NLA3 6
VID5 19
WH1 1
DMMH1  

Nye forkortelser: WH er Westerdals høyskole, VID er videnskapelig høyskole, NLA er NLA Høgskolen, DMMH Er Droning Mauds Minne Høgskole, H Sø-No er den nye Høgskolen Sørøst-Norge som realiseres fra 1. januar 2016. Kilde: «Blå bok», Kunnskapsdepartementet, statsbudsjettet 2016, side 37, og pressemelding fra departementet 22. desember 2015.

Hjelp til å bli universitet

Ifølge budsjettinnstillingen fra Kirke, utdannings- og forskningskomitéen ber Høyre, FrP, KrF og Venstre Kunnskapsdepartementet ta hensyn til at HiOA og HSN er i en prosess for å oppnå universitetsstatus.

(De fire samarbeidspartiene på Stortinget representert ved Iselin Nybø (V), Anders Tyvand (KrF), Bente Thorsen (Frp) og Kristin Vinje (H). Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.)

— Vi ser at de to institusjonene jobber hardt med å få universitetsstatus, og da vil disse stillingene bidra, sa stortingsrepresentant Kristin Vinje (H), til khrono da fordelingen var klar rett før jul.

— Etter at de fire partiene nå er ferdig forhandlet om statsbudsjettet, har et godt kunnskapsbudsjett blitt enda bedre, og flere rekrutteringsstillinger er et eksempel på dette, sier hun.

Irgens: HiOA har for få

Prorektor for forskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Morten Irgens, er glad for at HiOA får øremerket flere stipendiatstillinger.

— HiOA har fortsatt et urimelig lavt antall stipendiater, men vi er glade for at vi får disse 10, sier han.

Statsbudsjettet ble vedtatt i Stortinget 16. desember.

 

Økt hvert år

I en pressemelding sier de fire samarbeidspartiene at de har økt antall rekrutteringsstillinger i hvert budsjett siden regjeringen overtok i 2013, til sammen 683, hvorav 100 er midlertidige.

— Dette er en viktig målsetting i oppfølgingen av langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, og vi nærmer oss nå målet allerede etter to år i regjering, sier Bente Thorsen (Frp).

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS