Hva vil NTNU på Østlandet?

Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer har vært på seminar for der temaet var NTNUs rolle på Østlandet fra nyttår. Prorektor i Hedmark blogger om dette.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som de fleste nå vet vil Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim fusjonere med høgskolene i Gjøvik, Sør-Trøndelag og Ålesund fra 1. januar 2016. Fusjonen gjør NTNU til Norges største universitet med 38.000 studenter og 6.500 ansatte. En mastodont i norsk utdanning- og forskningssammenheng.

Høgskolen i Gjøvik blir NTNUs campus på Østlandet. Det blir spennende å se hvordan dette vil endre dynamikken innenfor høyere utdanning i vår region.

På møtet i Trondheim var det invitert bredt blant næringsliv, offentlig forvaltning og politikere både fra Oppland og Hedmark. Sammen med disse var også Høgskolen i Lillehammer (HiL) og Høgskolen i Hedmark (HiHe) invitert. Det fusjonerte NTNU er en organisasjon som framstår med stor selvtillit og både HiL-rektor Kathrine Skretting og undertegnede satte pris på å få være flue på veggen når de presenterte sine vyer. Seminarets fokus var da også på mulighetene for samarbeid innad i regionen, spesielt med det teknologitunge næringslivet på Gjøvik/Raufoss.

Vi fikk presentert tanker, prosjekter og ikke minst en organisasjon som jobber aktivt med innovasjon og kommersialisering av teknologi og forskning. Prorektor for nyskaping ved NTNU, Johan Hustad, hadde sammen med rektor Gunnar Bovim, en sentral rolle. Det ble da også poengtert flere ganger at Hustad er Norges (Nordens?) eneste med nettopp den tittelen.

Vi ble på sedvanlig sjarmerende trøndervis presentert for et tett og godt samarbeid mellom kommune, fylke og næringsliv i Trøndelag, blant annet av trondheimsordfører Rita Ottervik. Hele var seminaret var lagt opp for å skape entusiasme blant nye partnerne og potensielle samarbeidspartnere og det var gjennomgående stor stemning blant deltagerne. Hvis målsetningen med seminaret var å skape momentum for den videre framdriften i fusjonen var det særdeles vellykket.

Høgskolen i Gjøvik blir NTNUs campus på Østlandet. Det blir spennende å se hvordan dette vil endre dynamikken innenfor høyere utdanning i regionen.

Jørgen Klein

Tusenkronerspørsmålet for oss blir som følger: hva vil denne nært forestående inntredenen av Norges største universitet i vår region (vår egen bakgård som amerikanerne ville sagt) ha å si for vår virksomhet? Det er det selvfølgelig veldig vanskelig å si noe fast og bestemt om med mindre man besitter overnaturlige evner. Det gjør ikke undertegnede, men noen umiddelbare tanker er som følger:

  • Det var veldig mye fokus på teknologistudiene på seminaret. Det virker som det vil være hovedfokuset for NTNU på Østlandet på kort og mellomlang sikt.
  • På kort sikt vil nok også organisasjonsbygging og intern tilpassing kreve mye energi.
  • På lengre sikt er det vanskelig å si om NTNU kommer til å bruke de nye campusene til å rulle ut større deler av sin studieportefølje, som faglig sett dekker stort sett alle områder innen høyere utdanning. Som rektor Gunnar Bovim sa i sin åpningstale: NTNU i Gjøvik blir NTNUs innfallsport til østlandsregionen.
  •  For næringslivet i innlandet og spesielt rundt Raufoss-klynga vi det gi nye muligheter. NTNU har allerde knyttet kontakt med viktige industriaktører i denne regionen gjennom SFI Manufacturing.  
  •  Mulighetene for samarbeid om større FoU-prosjekter med NTNU gjennom campus Gjøvik vil være gode, her kan vi også høste frukter.

Vi ønsker Høgskolen i Gjøvik og NTNU lykke til med fusjonen!
Vi ser med spenning fram til den dynamikken det vil skape på Østlandet. Kanskje i form av nye allianser blant eksisterende institusjoner?

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS