Ellen Hagesæther deltar i sin åttende olympiade under sjakk-OL i Tromsø. FOTO: teamtromso.wordpress.com

Førsteamanuensis fra høgskolen i sjakk-OL

Ellen Hagesæther har spilt sjakk i 25 år og deltar i sin åttende olympiade. Hun sier at Norges førstelag for kvinner har gjort tidenes beste prestasjon.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ellen Hagesæther (bildet under) er førsteamanuensis på farmasiutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og er nå i Tromsø for å delta i sjakk-OL. Mesterskapet startet 1. august varer fram til 14. august. De har er nå halvveis ute i turneringen, og Hagesæther forteller at hun er godt fornøyd med innsatsen så langt.

(FOTO: teamtromso.wordpress.com)

— Det har gått som forventet ut i fra ratingtallene vi startet med, og det er jeg veldig fornøyd med, sier Ellen Hagesæther. Så langt har hun vunnet to ganger, en remis (uavgjort) og et tap.

Ratingtall forteller noe om styrken til hver enkelt deltaker. Hagesæther ligger på ca. 2200 i ratingprestasjon, der Magnus Carlsen har, for sammenligning, omtrent 2800.

Tidenes beste turnering

Siden Norge er vertsnasjon for lekene, har de lov til å ta med seg seks lag. Det er tre kvinnelag og tre åpne lag der guttene dominerer. Ellen Hagesæther er på førstelaget for kvinnene og sier at laget har gjort tidenes beste turning. 

— Jeg har spilt sjakk i 25 år, og vi har aldri gjort det så bra i et mesterskap før, sier hun.

Selv om de har gjort tidenes innsats tviler hun på seier.

— Vi kan allerede nå slå fast at vi ikke kommer til å vinne turneringen. Vi har hverken tapt eller vunnet noe særlig rating. Det var det som var målet, men man drømmer alltid om å gjøre det veldig godt. Vi er likevel veldig fornøyde, sier førsteamanuensisen.

Farmasi og sjakk

Ellen Hagesæther forteller at det er vanskelig å spille profesjonelt og jobbe fulltid samtidig.

— Sjakk er og blir en hobby. Den kommer i andre rekke. Det krever mye tid, noe som gjør at jeg kun spiller i feriene og trener noen ganger for meg selv etter jobb, sier hun.

Hagesæther forteller at hun startet med sjakk på barneskolen. Onkelen hennes startet sjakklubb på Hauge barneskole på Karmøy. Hun forteller at det var mange som startet, og de fleste sluttet etter hvert, imens hun har bare fortsatt med sporten.

— Jeg synes det er veldig gøy, og det syntes alle på den tiden. Jeg tror jeg har holdt ut fordi farmasimiljøet er veldig kvinnedominerende, imens sjakkmiljøet er veldig mannsdominert. Jeg har dermed fått en god blanding fra to forskjellige miljøer, sier hun

Hun legger til at det sosiale miljøet har også vært viktig, samtidig som man må tåle å tape.

Stort å spille på hjemmebane

Siden hun har spilt sjakk i 25 år har hun sett utviklingen i sporten og sier at hun aldri hadde trodd at sporten skulle skape så mye oppmerksomhet.

— Det har vært en fin reise for meg å sett alt som har skjedd med sporten. Magnus Carlsen har vært en stor inspirasjon og det er artig å se at sporten har fått mye oppmerksomhet, sier Hagesæther.

Hun forteller at det er stort å spille på hjemmebane og sier hun føler prestasjonspresset.

— Selv om jeg tror vi ikke vinner, har vi fortsatt en uke igjen. Mye kan skje, sier førsteamanuensisen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS