Nora Holand studerer til å bli ingeniør og har relevant sommerjobb på Multiconsult. Hun jobber med prosjekteringen av det nye Munchmuseet i Bjørvika. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Sommerjobb med ventilasjon

Nora Holand er ingeniørstudenten som skaffet seg prosjektørjobb innen faget sitt og forteller om en bratt læringskurve.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer har Nora Holand jobbet i rådgivningsfirmaet Multiconsult, som i utgangspunktet driver med alle mulige ingeniørtjenester. Holand jobber innenfor bygg og eiendom, og har i sommer jobbet med varme- og kjøleanleggene til det nye Munchmuseet.

— Det jeg egentlig gjør er å finne store aggregater som skal frakte vann i bygget til enten oppvarming eller avkjøling, forteller hun.

Holand er 24 år og begynner på siste år av sin bachelorutdanning på Institutt for bygg og energiteknikk på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Her har hun rettet seg spesielt inn mot temaområdene varme, ventilasjon og sanitær (VVS).

Det krever kanskje litt ingeniørkunnskaper å forstå hva innholdet i faget hennes er, men Holand forklarer at VVS-faget tar for seg varme, ventilasjon og sanitær, altså at oppvarming og avkjøling fungerer som det skal. For Holands del går det ut på å regne ut hvor vann bør gå ut og inn i rør og hvor i bygget det passer at disse rørene havner.

Nettverk som inngang

Holand fikk jobb uten særlig mye erfaring, men forteller at det å bli kjent med folk har vært viktig for henne. Da hun i førsteklasse var med og planla karrieredagene på HiOA, snakket hun med flere bedrifter for å finne et passende sted å jobbe. Likevel kom hun ikke gjennom nåløyet før denne sommeren.

— Det har absolutt vært et ønske veldig lenge. Jeg husker godt første skoledag på studiet, da hadde vi besøk av en ingeniør som anbefalte oss å søke relevante sommerjobber hvert år.

— Det hjelper å kjenne folk, og å prate med folk, tror hun.

— Hadde ikke peiling da jeg begynte

Selv om Holand har fullført to av tre år på bachelorstudiet i VVS-ingeniør, var det mye som ikke var helt på plass før hun begynte i sommer.

— Hittil i studiet har vi hatt veldig teoretiske og ingeniørbaserte fag, og ikke så mye linjefag.

Egentlig har Holand fått jobb som sommerstudent, hvor noe av poenget er å bruke tiden på å lære. Hun har hatt opptil flere rådgivere og en fadder.

— Jeg hadde ikke peiling på hvordan jeg skulle gjøre dette da jeg begynte. Men siden jeg egentlig har vært student, har jeg fått lov til å bruke så lang tid jeg har trengt, og lært meg fagene grundig. Jeg har tatt ting stegvis, og selv om jeg ikke har hatt de mest relevante fagene har jeg klart meg bra.

Bra med praktisk læring

Holand tror sommerens erfaringer kan være nyttige å ha med seg utover høsten, og ser at det er mye man ikke nødvendigvis lærer på skolebenken.

— Noe ekstremt viktig som ingeniør er å tørre å anta, forteller hun.

— Når man skal prosjektere et bygg må man for eksempel anta hvor mange personer som skal være i det, for å se på hva som trengs. Alle avdelinger antar mye, også oppdaterer vi mer etter hvert når vi får mer konkret informasjon.

Holand ser også fordeler med sommerjobben når hun nå skal ta fatt på siste året.

—  Det er jo nå alt det relevante begynner, og da er det greit å allerede kunne litt av det vi skal gå gjennom.

For Holands del har sommerjobben gitt mersmak, og tanken på master etter kommende skoleår er ikke lenger like fristende.

— Det er klart det er gøy å jobbe. Jeg har ikke bestemt meg enda, men det er jo gøy å lære på denne måten, gjennom å gjøre noe. Så vi får se hva jeg ender opp med neste høst. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS