En mørk affære

Det er 8. mars, og i den anledning har jeg tatt meg en tur på nettet for å se hva mannen i gata mener om kvinnedagen og feminismebegrepet. Overraskende nok, ble det en mørk affære.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et gjennomgående «argument» er at vi visstnok ikke trenger kvinnedagen lenger. Vi lever tross alt i 2014, liksom (si det til Siv og Erna). Det kan rett og slett virke som at noen ønsker å reservere seg mot hele kvinnedagen - siden vi først er så godt i gang.

Jeg vet at man i prinsippet må holde seg langt unna kommentarfeltene, men samtidig gir det en brutal påminnelse om at det fremdeles (i 2014 der, altså) er mye grums å forholde seg til. Før i tiden traff ikke nødvendigvis gufne ytringer lenger enn barens fire vegger, men i dag får det leve fritt, og det kan få hundrevis av likes på tvers av landet (internett ass).

Av det jeg fant, vil jeg dele mine favoritter:

«Hvorfor i all værden er det flest kvinner som tar høyere utdanning? Kanskje fordi menn ikke trenger og lese seg til og bli smarte og lære masse fancy ord? Det er uansett vi som gjør det tyngste arbeidet, og det kan ikke damer lese seg til». - Anonym.

  • Dette var en kommentar i forbindelse med at nettopp flere kvinner tar høyere utdanning enn menn. Nei du «værden», hva skal vi med utdannelse? Det er bare å innse det, jenter - vi kan studere så mye vi bare vil (i hvert fall siden 1882), men det hjelper altså ikke. Kanskje HiOA burde ha en egen parole i kvinnetoget: «Vi vil ha flere menn på høgskolen! Vi klarer ikke å bære alle bøkene våre (!) selv».

Sofie Frøysaa er Khronos uhøytidelige studentblogger. Som lærerstudent og standup-komiker samler hun på gode formuleringer.

[[{"fid":"3235","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_op_caption[und][0][value]":"","field_op_caption[und][0][format]":"filtered_html","field_byline[und][0][value]":"","field_image_tags[und]":""},"type":"media","attributes":{"height":"600","width":"450","class":"media-element file-default"}}]]

På fritiden kjemper hun aktivt for at kj-lyden ikke skal dø ut, og som kommende norsklærer vil hun helst tapetsere klasserommet med Ibsen-sitater.

På fredager publiseres nye innlegg fra Sofies univers. Velkommen skal du være! 

«Likestilling!? Dette likestillingspjattet har gått altfor langt. Hvem er det som kjefter og skal bestemme alt i hjemmet, sa du?» - Roger.

  • Jeg bare lar den henge løst, jeg. Akkurat som Roger. 

«Greit nok med likestilling, men disse feministene gjør det ikke akkurat noe bedre for seg sjæl»- Geir.

  • Ja, sånn bortsett fra at feminisme rett og slett handler om likestilling, vil jeg tørre å påstå at feminister gjør det bedre for seg selv - og andre. Jeg vil også påstå at likestilling er noe som tjener (hehe) begge kjønn. Det er mange forventninger knyttet til både menn og kvinner, noe vi tidlig får inn med lyserosa og lyseblå teskje. Misforstå meg rett, jeg sier ikke at samfunnet burde males i kjønnsnøytrale farger (hva nå enn det er), men etiketter kan ofte være ganske trange. Og trauste.

«Hehe, kom igjen a folkens, vi må da kunne avse én kvinnedag i året, når de resterende 364 er for menn» - Richard.

  • Aaah, Richard ass. Han har garantert de beste «damenes tale» på julebordet. Det som er ekstra mektig med dette innlegget, er at han hadde postet kommentaren sin to ganger. Bare at det var var smiley i det ene, og ikke det andre. Så det er tydelig at han har hatt litt tekniske problemer, men virkelig ønsket å få frem budskapet sitt.

«Dette er så typisk norske damer. Selv om vi har likestilling i Norge, er det alltid noe å sippe for. Jeg var i Asia i fjor sommer og damene der kan ikke sammenlignes med våre. De er mye mer feminine og vennlige og setter faktisk pris på menns oppmerksomhet» - Even.

  • Dette er helt klart min favoritt. «Jeg var i Asia i fjor sommer»… Sjokk. Og ja, det er helt klart at hadde de hatt samme rettigheter som norske kvinner, hadde de helt sikkert blitt med deg og rumpetaska di hjem til Norge, Even.

OK, det var Even og gjengen. La oss se hva noen damer sier om kvinnedagen:

«På selveste kvinnedagen hadde mannen kjøpt roser og sjokolade! #Kvinnedagen #Roser #Sjokolade» - Christine.

  • Denne fant jeg på Instagram den 8. mars i fjor, og jeg likte det så godt at jeg måtte lagre bildet. Jeg syns for øvrig datoen er litt merkelig, da jeg tror hun har forvekslet 8. mars med 14. februar. Så vidt meg bekjent er altså kvinnedagen en politisk dag, ikke Valentine’s Day.

«Jeg er ikke en feminist! Jeg liker faktisk når menn er gentlemen og drar ut stolen og sånne ting, jeg. Kall meg gjerne gammeldags, men jeg setter pris på sånt!»  - Lene.

  • Her skimter jeg et hint av selvinnsikt («kall meg gjerne gammeldags»), men én ting er menn som ikke er for likestilling - en annen ting er når jenter ikke anser seg selv som feminister. Så du vil ikke ha samme rettigheter som menn du, da. Det er litt som at en diabetiker KUN spiser Snickers, selv om han vet at det blir kjipt i lengden.

For å runde av vil jeg avslutte med et lite avsnitt fra en kronikk, skrevet av mitt store forbilde, Arild Brock (les mer om hvorfor jeg er fan her). Han skriver om «de to kjønns krutt», og kort fortalt gråter han litt over at norske kvinner ikke byr nok på seg sjæl. Han henviser til et australsk “forsøk” (veldig spent på hvordan dette forsøket utartet seg…) fra 2007, og skriver: 

«Der ble det kon­sta­tert at kvin­ner som gikk med på sex, selv om de ikke hadde lyst, fikk mer lyst etter hvert. I Vesten er det blitt en hel­lig ku (!) for en gene­ra­sjon kvin­ner eller to, å all­tid si nei når de ikke har lyst, hvis ikke oftere.»

At jeg ikke har tenkt på dette før. SÅ enkelt kan det altså gjøres. Så får jeg bare håpe at jeg ikke blir gravid, for det nytter visst ikke alltid å si nei da heller.  

Få med deg tidligere blogginnlegg fra 2014:

Hva er greia med OL, liksom?

21.02.2014: Jeg er veldig glad i akademiske briller, men ikke fullt så glad i OL. I forbindelse med OL har HiOA invitert studenter og ansatte til å følge sendingene med akademiske briller. Jeg er veldig glad i akademiske briller, men jeg er ikke fullt så glad i OL. Derfor skulle jeg ønske at HiOA kunne hatt et alternativt tilbud - ja rett og slett tilpasset undervisning for oss som ikke bryr oss om OL (med mindre det bare er meg, da).

Les hele blogginnlegget her.

Finner du deg selv?

14.02.2014:  Allerede i fadderuka oppstår gruppedynamikken. Hvem er du i klassen?

Les hele blogginnlegget her.

Bortgjemt eller bortskjemt?

07.02.2014: Det nye studiebarometeret viser at høgskoler og universitet har et forbedringspotensiale. Se spørsmålene som studentene burde fått.

Les hele blogginnlegget her.

«Sosiale» medier

31.01.2014: HiOA er på Facebook, men hvor er studentene? Sofie kommer med tips om hvordan ta den helt ut i sosiale medier.

Les hele blogginnlegget her.

Skjerp deg!

24.01.2014: På dannelseseminaret ble det hevdet at vi må ta mer hensyn. Mora di jobber tross alt ikke her.

Les hele blogginnlegget her.

Nytt år, nye arbeidskrav

17.01.2014: Vi er godt i gang med 2014, og folk skriver at vi «lever tross alt i 2014» for fullt i kommentarfeltene (alltid et grundig og hardtslående argument - lurer på om folk skrev det før Kristus også? Sokrates bare «herregud (eller, det sa han kanskje ikke), hva er greia med at jeg må tømme et giftbeger? Vi lever tross alt i 298 år f. Kr»).

Les hele blogginnlegget her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS