Bare 21 prosent av studentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus velger studier ved skolen pga godt fagmiljø. Her fra studiestart på St.Hanshaugen 2013.

Fagmiljøet er viktigst når studentene velger studium

Nesten halvparten av norske studenter mener gode fagmiljøer er viktig når de velger studier. Slik er det ikke på HiOA, viser ny undersøkelse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flere faktorer som spiller inn når studentene skal velge hva og hvor man skal studere. En ny undersøkelse fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at det er to ting som er særlig viktig for norske studenter når de velger studium: Et godt fagmiljø og geografisk beliggenhet. 

68 prosent ved Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU) på Ås og 64 prosent ved NTNU i Trondheim sier at bra faglig miljø var viktig for dem da de valgte studiested. Nederst på skalaen finner vil Høgskolen i Hedmark (24 prosent) og Høgskolen i Oslo og Akershus (21 prosent).

Totalt svarer 40 prosent at et godt fagmiljø var viktig da de valgte hvilket studium de skulle gå på. 

Fag før familie

Studentene synes det er greit å flytte på seg, så lenge de møter gode fagmiljøer og et interessant studiemiljø. Det bør institusjonene merke seg

Anders Kvernmo Langset

Ifølge undersøkelsen var det geografi den vanligste årsaken til at studentene hadde søkt seg til HiOA, 40 prosent oppga det som viktigste grunn. 

Leder i Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Tord Øverland (bildet over), synes det er en merkelig undersøkelse.

— Men, det beste HiOA kan gjøre for å forbedre sitt omdømme er å gi studenter ved høgskolen topp kvalitet i studiene. Tidligere studenter er nøkkelen til et godt omdømme, også når det kommer til rekruttering, sier Øverland i en kommentar til Khrono, men legger også til:  

—  Mange velger HiOA fordi mange utdanninger ligger i Oslo, det er ikke til å stikke under en stol. Det gjenspeiler denne undersøkelsen, og slik vil det alltid være, mener Øverland. 

NMBU og NTNU på faglig topp

Både  Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim skiller seg kraftig ut fra landets største høgskole, HiOA. Ved NMBU og NTNU sier henholdsvis 68 og 64 prosent av studentene at det var det gode fagmiljøet som trakk dem til studier på disse stedene. 

Undersøkelsen viser også at det for mange studenter ikke er viktig at studiestedet ligger i nærheten av der de vokste opp. Det er nordlendingene som er mest opptatt av dette. 21 prosent av Tromsø-studentene i undersøkelsen oppga at de var oppvokst i nærheten som en av årsakene til at de valgte studiet de nå går på. 

Krav til fagmiljøene 

Leder i NSO, Anders Kvernmo Langset, mener institusjonene nå bør merke seg hva det er som er avgjørende for studentene når de velger studium, en uke før fristen for å omprioritere studievalgene i StudentWeb går ut. 

— Det er overraskende lite viktig for studentene å studere der de er oppvokst. Hvor studiestedet er plassert, har derimot mye å si for studentene. Studentene synes altså det er greitt å flytte på seg, så lenge de møter gode fagmiljøer og et interessant studiemiljø. Det bør institusjonene merke seg, sier Langset.

Han mener også at undersøkelsen viser at Stortinget gjør rett når de stiller krav til sterkere fagmiljøer på institusjonene, slik strukturmeldingen legger opp til. 

Studentkamp

— Flere universiteter og høgskoler må jobbe målrettet med å være gode studiemiljøer og sikre alle studenter god studiekvalitet. Du får ikke lenger studentene gratis bare fordi de bor i nærheten, sier Langset.

Undersøkelsen viser at jo eldre studentene blir, jo mindre opptatt er de av å ha vokst opp i nærheten av studiestedet. Av de over 31 år som har svart på undersøkelsen, oppgir bare fem prosent at nærhet til stedet der de vokste opp er viktig, mot 12 prosent av studentene under 19 år. 

Den geografiske beliggenheten er fremdeles viktig for studentene, men undersøkelsen viser også at det ikke bare er Oslo, Bergen og Trondheim studentene trekkes mot når de skal velge studium. 52 prosent av studentene som svarte ved Høgskolen i Nord-Trøndelag og oppgir også at geografisk beliggenhet var viktig for valg av studiested. 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS