Kommende siviløkonomer Marte Bore Tesaker og Karoline Ask Kristiansen (t.v.) skal trenes i jobbintervju av førsteamanuensis Helge Nordahl ved HiOA.

Nye siviløkonomer får hjelp til å selge seg inn

De første siviløkonomene fra Høgskolen i Oslo og Akershus trener på å vise seg fram i et arbeidsmarked der de skal konkurrere med kandidater fra etablerte og prestisjetunge studiesteder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et undervisningsrom i Pilestredet 35 følger en gruppe kommende siviløkonomer nøye med på hvordan de best skal profilere seg på det profesjonelle, sosiale nettverket LinkedIn.

— Tenk på dere selv som en merkevare. Tenk nøye gjennom hva dere deler og husk at dette er et profesjonelt nettverk, sier Hallvard Lavoll, som er høgskolens ekspert på sosiale medier.

Skal vise seg fram

Til våren går de første 40 siviløkonomene noensinne ut fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Nå får de hjelp til å vise seg fram i arbeidsmarkedet og konkurrere med kandidater fra studiesteder som har lang tradisjon for å utdanne siviløkonomer, som Handelshøyskolen i Bergen og BI i Oslo.

Tidligere på dagen har de øvd seg på case-oppgaver som kandidater ofte må løse i en ansettelsesprosess, og førsteamanuensis Helge Nordahl har gjort prøve-intervjuer med en del av dem.

Jo større bredde vi har å rekruttere fra, desto bedre for oss.

Kristin Hesla Halvorsen

— Jeg bruker erfaringen jeg selv har fra konsulentbransjen, og prøver å forberede dem på det de vil møte når de er ute og søker jobb, sier han.

Siden dette er første kullet med siviløkonomer fra HiOA, prøver han å finne ut hva som skal til for at arbeidsgivere blir kjent med at det nå kommer kandidater med denne kompetansen HiOA også. Foreløpig har høgskolen laget et opplegg der studentene får hjelp med noen praktiske ting, som å ta gode profilbilder av seg selv, og til å øve seg på jobbintervjuer.

— Vi er litt usikre på hva de egentlig trenger, men vi begynner med dette og så får vi se hva de trenger framover, sier Nordahl.

Kjekt med støtte

Masterstudent Marte Bore Tesaker er en av studentene som har øvd på case-løsning og blitt prøve-intervjuet.

— Jeg synes det er veldig kjekt at skolen støtter oss på denne måten, og viser at de satser på oss. Det er nyttig både å lære seg og løse caser og lage en god LinkedIn-profil, sier hun.

Hun er veldig fornøyd med det faglige opplegget som masterstudentene har vært gjennom.

— Vi har dyktige forelesere og det faglige utbyttet er godt. Jeg føler at vi kan det vi skal kunne, og jeg håper at arbeidsgiverne også får øynene opp for kandidater herfra, sier hun.

Studentene kan velge mellom to faglige profiler, enten organisasjon og ledelse eller finans- og økonomistyring. Marte Bore Tesaker har valgt det siste. Nå ser hun etter jobber i et bredt spekter, alt fra konsulentfirmaer, bank og finans til olje og offshore. Og hun kan godt tenke seg å flytte hjem til Stavanger etter snart fem år som økonomistudent i Oslo.

— Jeg gleder meg til å sette teori ut i praksis, sier hun.

Når høgskolen ønsker å hjelpe siviløkonomstudentene ut i gode jobber, er det også for at de skal bli ambassadører for HiOA og bidra til at det blir kjent at det utdannes siviløkonomer på høgskolen også.

Rekrutterer bredt

Leder for Institutt for økonomi og administrasjon, Trine Ellekjær, er spent på hvordan kandidatene blir tatt i mot i arbeidslivet.

— Vi håper arbeidsgiverne skjønner at det er god kvalitet på de som blir uteksaminert herfra, sier hun.

Kristin Hesla Halvorsen, som er leder for karriere og HR i det store, internasjonale konsulentselskapet PwC, er ikke kjent med at det utdannes siviløkonomer ved HiOA. Men hun sier at selskapet søker kandidater også fra utdanninger som ikke er så kjent og har de samme tradisjonene som NHH og BI.

— Det er ikke sånn at vi bare vi vil ha kandidater fra NHH og BI. Jo større bredde vi har å rekruttere fra, desto bedre for oss, sier hun, og legger til at erfaringene fra den relativt nye utdanningen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet (NMBU) i Ås er gode.

Tidlig søknadsfrist

Høsten 2013 ble det andre kullet tatt på master-programmet i økonomi og administrasjon, som leder fram til tittelen siviløkonom, og høsten 2014 vil cirka 60 bli tatt opp. Søknadsfrist for høstens opptak er allerede 1. mars. Det synes Trine Ellekjær er en stor ulempe.

— Vi har tidligere søknadsfrist enn mange andre utdanninger. Det er uheldig når vi konkurrerer om de samme kandidatene, sier hun.

De to største utdanningsstedene for siviløkonomer har mye senere frist enn HiOA. Mens søknadene for opptak ved BI må leveres innen 15. april, har NHH frist så sent som 15. mai for opptak til høstsemesteret. Det er utdanningsinstitusjonene selv som bestemmer søknadsfristen. 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS