korona-gjenåpning

Færre enn antatt er tilbake på campusene

Det er fortsatt stor forskjell på hvor mange som er tilbake ved campusene landet rundt etter at den gradvise gjenåpningen startet for tre uker siden.

Studiesjef Sissel Waagbø (f.v.), overingeniør Anne Margrethe Løvold, internasjonal koordinator Ragnhild Brakstad og IT-sjef Kjetil Kroknes., alle ansatte ved Høgskolen i Molde.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

7.mai varslet regjeringen at også universiteter og høgskoler gradvis kunne åpnes mer, og flere har lagt opp til dette.

Ved Høgskolen i Molde regner de med at rundt 90 prosent av de administrativt ansatte er tilbake på kontorene, mens betraktelig færre vitenskapelig ansatte er å se. Flest personer inn gjennom dørene var det ved Universitetet i Oslo, der over 4.400 adgangskort var i bruk forrige uke.

Flest folk er det på de eldste universitetene under gjenåpningen, viser Khronos gjennomgang fra begynnelsen av juni. NTNU har doblet antall personer på campus fra vel 1500 til over 3.000. Universitetet i Bergen har gått fra 200 til over 2000 de siste ukene.

Færre enn antatt tilbake

Men i alle hovedsak er det fortsatt ganske så tomt og stille ved landets universiteter og høgskoler som ble koronastengt 12. mars. Flere melder om at færre enn antatt er tilbake på campus.

Khronos gjennomgang viser at det fortsatt er store forskjeller mellom utdanningsinstitusjonene.

Mens Høgskolen i Molde sier at rundt 90 prosent av de administrativt ansatte er tilbake på kontorene sine, melder Høgskulen på Vestlandet at «folk i svært liten grad er fysisk tilbake på jobb».

— Temmelig stille

Vakt- og alarmsentralen ved Universitetet i Oslo har oversikt over registrerte adgangskort som ble brukt av ansatte i løpet av forrige uke. Oversikten viser at det fra 25. til 31. mai ble brukt 4457 forskjellige adgangskort ved UiOs bygg som i normale tider huser nærmere 7000 ansatte og i underkant av 28.000 studenter .

Rektor ved UiO, Svein Stølen twitret lystig tidligere denne uken at «Vi åpner ⁦⁦@UniOslo⁩ ! 2075 personer tilstede 19 mai, 3117 personer 25 mai!»

Stølen sier til Khrono at han synes gjenåpningen ved universitetet har gått rolig og forsiktig for seg.

— Vi har ikke hatt den tilstrømningen av folk man kanskje kunne tenke at ville komme, sier han.

Enkelte professorer ansatt ved UiO var allerede i slutten av april ute og etterlyste åpning for å komme tilbake til kontoret fra oppholdet på hjemmekontor.

Han forteller at de har åpnet bygningene ganske mye, uten store restriksjoner.

— Selv med den situasjonen var det bare rundt 3100 personer på campus i forrige uke. Så det er temmelig stille her, sier han.

UiO har også åpnet 800 lesesalplasser og satt opp et elektronisk bookingsystem. Likevel forteller Stølen at det ikke har vært mer enn ca. 300 studenter tilstede samtidig.

— Jeg tenker at dette går veldig fint. Jeg treffer mange fornøyde og glade folk som er tilbake, sier han.

— Hvorfor tror du ikke det har dukket opp flere?

— For det første er jo Norge i en utfordrende situasjon. Det er fint om de som kan jobbe hjemmefra foreløpig gjør det. Dette blir annerledes når studentene kommer tilbake. En del har nok funnet seg godt tilrette på hjemmekontorene sine. De som trenger tilgang til laboratorier er jo i stor grad tilstede, sier han.

Det var kø i kaffebaren ved UiO ved lunsjtider torsdag og rektor Svein Stølen fikk en prat med to av sine ansatte, Johan L. Tønnesson og Merethe Roos:

— Gjør dere noe spesielt for å få folk til å komme på campus?

— Jeg mener vi har hatt ganske klar kommunikasjon på det, men det er jo ikke nødvendig å ha flere folk her enn nødvendig. Det er riktig å åpne sakte og forsiktig. Jeg er glad for å ha studenter her. Dette er en god start på en åpen høst.

— Så dere legger opp til en mer åpen høst enn tidligere antatt da?

— Vi legger opp til det ja. Vi ser for oss grupper på 10-20 studenter. Da kan man doble eller halvere gruppene alt ettersom. Store forelesninger tenker vi fortsatt blir vanskelig. Vi jobber med alt dette, og forbereder oss på ulike scenarier, sier han.

Få tilbake ved OsloMet

Brannalarmen gikk i et delvis koronastengt bygg på Campus Pilestredet i Oslo og vel 40 ansatte kom ut fra bygningen, viste Khronos uformelle opptelling tirsdag.

Da universitetene og høgskolene skulle være nedstengt i april, skrev Khrono at det likevel var store forskjeller i hvordan dette ble praktisert. På en dag ble det for eksempel registrert 1300 mennesker tilstede i NTNUs bygninger. Og mens OsloMet nærmest bokstavelig talt hadde stengt bygningene for sine 20.000 studenter og 2000 ansatte, og kun hadde 46 personer med tilgang, viste tallene at omtrent 800 personer daglig den gang var innom byggene til Universitetet i Oslo.

Forskjellen mellom ansattes tilstedeværelse ved OsloMet og UiO er fortsatt stor. Basert på adgangskort som har vært i bruk har mellom 370 og 530 av universitetets 2000 ansatte vært på jobb, eller innom, i Pilestredet eller på Kjeller fram til nå i løpet av forrige uke, opplyser kommunikasjonsavdelingen ved OsloMet til Khrono.

Khronos osloredaksjon har selv redaksjonslokaler på Campus Pilestredet og jobber fra lokalene, og etter en brannalarm tirsdag telte vi vel 40 personer som kom ut av bygget til barnehagelærer-, lærerutdanningen og internasjonale studier.

Mange, men stille ved NTNU

Ved NTNU har antallet personer som er tilstede på campus økt jevnt siden april. Fra 1539 personer 5. mai, via 2703 personer 25. mai til 3317 personer 2. juni. Denne siste dagen var 962 av de som var innom studenter. Den detaljerte oversikten til NTNU viser og at de fleste ansatte er tilstede på campus Gløshaugen, og at rundt 30-40 prosent av de ansatte er tilbake på kontorene sine.

Universitetsavisa har vært en rundtur på campus Gløshaugen og Dragvoll uten å finne den helt store aktiviteten. Akademika, en kioskene og kantina var åpen. På en av de åpne lesesalene satt fire av de 40.000 NTNU-studentene.

Tidobling ved UiB

Torsdag ettermiddag kunne man se noen få mennesker utenfor universitetsbyggene på Høyden, UiB.

Ved Universitetet i Bergen (UiB) har antallet mennesker på campus økt drastisk siden forrige gang Khrono undersøkte dette. Fra at det i gjennomsnitt var 200 personer innom byggene daglig i slutten av april til at det i slutten av mai var 2381 personer innom på en dag. De fleste av disse er ansatte. Det betyr likevel at bare rundt halvparten av de ansatte ved universitetet har vært på campus.

Stadig flere i Sørøst

Ved Universitetet i Sørøst-Norge ønsket rektor Petter Aasen sine ansatte og enkelte studenter tilbake til campus fra 11.mai. Flere av de ansatte reagerte på at dette var altfor raskt.

Professor Tony Burner var en av dem som den gangen reagerte på at hovedregelen fra da skulle være jobbing fra kontoret, mens hjemmekontor skulle være unntaket.

Nå, i begynnelsen av juni, opplyser kommunikasjons- og markedsdirektør ved Universitetet i Sørøst-Norge, Reidun Mangrud, at universitetet ikke lenger teller hvor mange av de ansatte som går ut og inn av dørene.

— Vi er spredd utover åtte ulike campuser, og derfor er det vanskelig å gi et godt estimat, sier Mangrud. På hjemmesiden til universitetet opplyses det at «flere ansatte er tilbake på jobb».

Molde vil ha flest mulig

Ved Høgskolen i Molde er det også krevende å finne frem eksakte tall, men informasjonssjef Jens Petter Straumsheim forteller at de aller fleste i administrasjonen er tilbake på jobb.

— Jeg vil anslå at rundt 90 prosent er tilbake, sier Straumsheim.

Når det gjelder de vitenskapelig ansatte er mange av disse nå opptatt med sensur, og behovet for å være fysisk til stede på høgskolen er således mindre.

— Slikt arbeid krever arbeidsro, og da er mitt inntrykk at mange velger å sitte hjemme og jobbe. Ellers tror jeg at grunnen til at så mange av våre administrativt ansatte er tilbake fordi vi ikke har de samme utfordringene når det gjelder for eksempel kollektivtrafikk som det de har i de store byene, sier Straumsheim.

Ifølge et intervju med rektor Steinar Kristoffersen i høgskolens egen avis Panorama ønsket han flest mulig ansatte tilbake på campus 12.mai.

Høgskolen lettet da på smitteverntiltakene knyttet til koronakrisen. Mens det de siste to månedene had vært et mål at færrest mulig ansatte skulle være på campus, ble det da ønsket at flest mulig av de ansatte – inkludert doktogradsstudenter – skulle finne veien tilbake til kontorene sine.

HVL: Veldig, veldig få

Direktør Tage Båtsvik ved Høgskulen på Vestlandet forteller om helt andre scener.

— Jeg vil si at folk i svært liten grad er fysisk tilbake på jobb hos oss. Det er veldig, veldig få på jobb, og de aller fleste jobber hjemmefra, noe vi også oppfordrer dem til å gjøre dersom de har mulighet til det, sier Båtsvik.

— I Bergen holder vi jo dessuten på å flytte, noe som gjør tilgangen til kontorer ekstra vanskelig. Jeg har ikke konkrete tall, fortsetter direktøren.

— Færre enn antatt ved Nord

Ved Nord universitet er det lagt vekt på en gradvis og styrt oppstart, der stipendiatene var de første som fikk tilgang til å bruke arbeidsplassen sin.

— Fra 20. mai åpnet vi for at cirka 30 prosent av de ansatte kunne være til stede på arbeidsplassen sin i arbeidstiden. Fra 26. mai økte vi til 50 prosent. Mitt inntrykk er at færre enn antatt velger å benytte seg av muligheten til å være fysisk til stede på jobb, sier organisasjonssjef ved Nord universitet, Bjarte Toftaker.

Ifølge Nords egne hjemmeside var teaterstudentene tilbake i øvingssalene i forrige uke.

Andreårsstudentene ved skuespillerutdanningen til Nord universitet undervises i bevegelse. Teip på gulvet skal gjøre det lettere å holde nødvendig avstand.

UiT har vært delvis åpen lenge

I tidsrommet 23. april til 28. mai har antallet personer de på mange campusene til UiT Norges arktiske universitet holdt seg relativt stabil, men med en liten økning mot slutten. 23. april ble det registrert til sammen 1133 antall unike kort, og 28. mai ble det registrert til sammen 1570 unike kort på alle campusene til UiT. Flest personer har det hele tiden vært på Medisin- og helsebyggene og Teorifagbygget i Tromsø. UiT har rundt 15.500 studenter og 3.300 ansatte.

Rolig åpning ved UiA og Høgskolen i Østfold

Universitetet i Agder var en av utdanningsinstitusjonene som praktiserte strengest nedstenging i begynnelsen.

Kommunikasjonsdirektør ved UiA, Øivind Eskedal, opplyser om at de bruker en kombinasjon av nøkkelkorttrekk og wifi-trafikk for å anslå antall personer på campus.

— Vi anslår at vi har hatt totalt rundt 600 personer på campus i forrige uke – 450 i Kristiansand og 150 i Grimstad. Fordelingen mellom ansatte og studenter er nå rundt 65 prosent ansatte og 35 prosent studenter.

Ved UiA er det rundt 1300 ansatte.

Av ca. 580 ansatte og ca. 7800 studenter ved Høgskolen i Østfold er kun et fåtall tilbake på campus.

Oversikten høgskolen har sendt over viser at de har hatt relativt få personer på sine to campuser den siste måneden. 13. mai ble det registrert 129 personer på campus. Fire av disse var studenter. 2. juni ble det bare registrert noen få flere - P166 personer. 24 av disse var studenter.

450 av 1600 i Stavanger og en del på NMBU

Direktør for Bygg og Arealforvalting ved Universitetet i Stavanger, Frode Alvheim, forteller at det i forrige uke var i gjennomsnitt 450 ansatte til stede per dag på hovedcampus.

— Dette er ikke helt nøyaktige tall, da flere kan ha kommet inn samtidig, understreker Alvheim. Cirka 1600 ansatte er tilknyttet hovedcampus ved UiS.

Trolig var under en tredjedel av disse altså innom jobb i snitt per dag forrige uke.

Beredskapsleder og administrasjonsdirektør ved NMBU, Lars Atle Holm skriver i en epost til Khrono at de har oversikt over dørpasseringer daglig, men at de ikke logger hvem som går inn og ut.

— Vi har også oversikt over hvem som er gitt tillatelse til å være på campus, og vi er godt innenfor 1/3-del, som er myndighetens anbefaling. Dette bekrefter også antall dørpasseringen. I oversikten over dørpasseringer vet vi at det er mange som går flere ganger ut og inn. Særlig gjelder det ansatte i Eiendomsavdelingen som benytter anledningen til å foreta vedlikeholdsarbeid i bygningene når byggene er tomme. Det er høy fokus på smittevern, og alle som benytter bygningene må ha gjennomført et smittevernkurs først, skriver han.

Stabilt ved BI - økende ved NHH

BI åpnet sine campus for avgangsstudenter på bachelor og masternivå fra 18.mai.

Senior kommunikasjonsrådgiver ved BI, Henrik Oliver Aasebøe Stølen, forteller at antall ansatte som var fysisk til stede på jobb fra tirsdag til torsdag forrige uke, varierte fra 128 til 161 personer. Samlet har BI rundt 870 ansatte fordelt på de fire campusene i Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen, så her holder fortsatt flesteparten av de ansatte seg hjemme.

Fungerende kommunikasjonssjef ved Norges Handelshøyskole (NHH), Sigrid Folkestad, informerer om at det i snitt har vært ca. 65 personer innom campus Pper dag de siste to ukene. Til sammen er det registrert at 240 ansatte har vært innom de siste to ukene. NHH har ca 400 ansatte.

— Men det var først fra 27. mai antall kortbruk gikk særlig opp: Det var cirka 100 kortbruk 27. - 28. - 29. mai. Før den tid var snittet mye lavere, alt fra 12 til 83 daglige kortbruk, skriver hun i en sms til Khrono.

(Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at de to som har skrevet denne artikkelen, jobber delvis på hjemmekontor og delvis fra kontoret i Khronos bergensredaksjon, i UiBs lokaler i Media City.)

Powered by Labrador CMS