Oljekrise i akademia

I forrige uke kom talla for hovedopptaket i høyere utdanning, og en ting er helt klart - oljekrisen har kommet til akademia, skriver Jonas Nilsen fra Grønn Liste i dette innlegget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingeniørfag i petroleumsgeologi ved Universitetet i Stavanger hadde bare 12 søkere til 25 studieplasser, på Universitetet i Tromsø var det to søkere til prosessteknologi, og petroleumsfag ved NTNU har gått fra 420 søkere til 53 studieplasser for tre år siden, til 31 søkere til 29 studieplasser i år.

Til E24.no kommenterer rektor ved UiT, Anne Husebekk, søkertallene; «Dette var veldig skuffende», og Geir Seljeseth, regionsjef i interesseorganisasjonen Olje og gass, sier følgende til NRK; «Vi synes selvsagt det er trist at ungdom velger bort olje- og gassfag når Nord-Norge skal utvikle seg videre på denne sektoren».

Husebekk er skuffet, mens Seljeseth er trist. Imidlertid burde de trøste seg med at nedgangen i søkere til petroleumsrelaterte studier i realiteten er en god nyhet. I det grønne skiftet trenger vi studier som er framtidsrettet og som bidrar til et bærekraftig samfunn.

Oljestudiene, med sitt fokus på en gammeldags og miljøfiendtlig energiform, er det stikk motsatte, og dette har studentene tatt konsekvensene av. De velger oljen vekk, og universitetene og høyskolene burde gjort det samme for lenge siden. Det gjorde de ikke.

I flere tiår har verden visst at vi må over på fornybare energiformer og at olje- og gassvirksomheten fører til ødeleggende klimaendringer. Allikevel har universiteter og høyskoler ikke bare satset på studier knyttet til olje og gass, men til og med inngått lukrative avtaler med oljenæringen. I stedet for å løfte frem kunnskap knyttet til bærekraft og bærekraftige løsninger, har universiteter og høyskoler satset på fossil energi.

Vi trenger ikke at
universiteter og
høyskoler
utdanner
flere med master
i petroleums-
logistikk til
arbeidsledighet.

Jonas Nilsen

Høyere utdanning er en variert sektor og det finnes selvfølgelig unntak; forskning og studier som fokuserer på bærekraft og fornybar energi, men satsing på olje og gass er allikevel et hovedtrekk. Dette er en satsning som i løpet av de to siste årene har krasjlandet.

Årets søkertall viser at studentene er stadig mindre interessert i denne bakstreverske satsingen, og universitetene og høyskolene bør ta signalet fra studentene og legge ned de aller fleste av disse studiene.

Vi trenger ikke at universiteter og høyskoler utdanner flere med master i petroleumslogistikk til arbeidsledighet. Vi trenger ikke mer satsing på olje og gass. I stedet trenger vi universiteter og høyskoler som utdanner studenter som kan bidra til å skape et bærekraftig samfunn.

Vi trenger studier som bygger på kunnskapen som vi har om klimaendringer og konsekvensene av disse.  Vi trenger et grønt skifte i akademia.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS