Illustrasjonsfoto: P46, Høgskolebygg, campus, Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Eks-tilsatt tapte i retten mot HiOA

Tidligere ansatt ved HiOA tapte sak om usaklig oppsigelse i Oslo tingrett.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere arbeidstakeren ved Høgskolen i Oslo og Akershus mente at han ikke fikk nødvendig opplæring som nyansatt, og valgte å saksøke høgskolen etter at han ble oppsagt.

Det kommer fram i en rettsavgjørelse fra Oslo tingrett.

Dommen ble anket til lagmannsretten, men saken ble aldri realitetsbehandlet der da partene inngikk et utenomrettslig forlik.

Leverte ikke som forventet

Det var i oktober 2012 en mann i slutten av 20-åra ble ansatt som konsulent i en prøveperiode ved den statlige høgskolen. I løpet av prøveperioden var han i flere oppfølgingsmøter med en overordnet ansatt, og allerede samme høst mente arbeidsgiver at den ansatte ikke leverte som forventet. 

Khrono har vært i kontakt med mannen, men han ønsker ikke å uttale seg. 

Etter flere møter mellom partene hele 2013, med blant annet med hjelp fra Norsk Tjenestemannslag, fikk den ansatte brev fra tilsettingsrådet i april 2014 om at han var oppsagt. Den ansatte klaget til tilsettingsrådet.

Blant mange saker ble den vanskelige oppsigelsessaken behandlet i styret ved høgskolen i slutten av oktober 2014 . Etter det Khrono den gang erfarte brygget det opp til arbeidsrettssak etter at høgskolestyret valgte å opprettholde oppsigelsen av en konsulent.

Les også: Opprettholdt oppsigelse og opprettet ny master på helsefag.

NTL involvert

Norsk Tjenestemannslag sentralt vurderte den gangen å gå til sak mot høgskolen, hvilket de da også gjorde. NTL ble involvert for å ivareta interessene til den oppsagte konsulenten, som er deres medlem. Etter vel en times diskusjon bak lukkede dører vedtok styret å opprettholde oppsigelsen. 

Hovedtillitsvalgt for NTL lokalt på høgskolen, Anders Schjelderup Lyng, sa tidligere til Khrono at han ikke kan kommentere saken fordi han er for involvert i den. Personalsaken ble, som alle andre personalsaker, behandlet bak lukkede dører.

HiOA får kritikk

Den tidligere ansatte tok ut stevning i desember 2014 med påstand om at oppsigelsen var urettmessig og at han tilkjennes erstatning og oppreisning. 

— I den grad oppsigelsen bygger på samarbeidsproblemer, er det arbeidsgivers plikt å oppdage og følge opp eventuelle konflikter på arbeidsplassen. Dette har ikke HiOA gjort, står det i rettsavgjørelsen. 

Videre står det at HiOA ikke har oppfylt sin opplærings- og oppfølgningsplikt overfor den tidligere ansatte. Det står også han har dessuten blitt utsatt for forskjellsbehandling, ved at det har blitt stilt krav til ham som ikke er stilt til hans kollegaer. 

— Han opplevde at han ble overvåket og ikke hadde tillit etter at oppsigelsen i prøvetiden ble trukket, og han har inntrykk av at arbeidsgivers fokus var på å underbygge en fremtidig oppsigelse av ham og ikke å veilede ham, står det i dommen. 

Geir Haugstveit, HR-direktør ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har ikke noen kommentarer utover følgende:

— Saken er avsluttet, og utover det har jeg ikke noe å tilføye, sier Haugstveit til Khrono. 

Liten arbeidsvilje

Selv om høgskolen får kritikk, mener retten at arbeidstakeren på bakgrunn av bevisførselen, at han en rekke ganger ikke har fulgt opp de instrukser han har fått fra overordnede eller arbeidsleder. Han møtte ikke på møter som avtalt, og møtte i en periode februar 2014 heller ikke på jobb. 

En representant fra HiOA sa i retten at han fikk opplæringen det var vanlig å gi. Representanten sa at den ansatte fikk være med hans tildelte faddere som var på jobb med ham, og de var tilgjengelige for spørsmål. 

Høgskolen blir frikjent fordi han ble oppsagt etter 1,5 år og at han hadde mye tid til å lære seg arbeidsoppgavene på den tiden. 

— Etter en samlet vurdering finner retten det bevist at arbeidstakeren har hatt en arbeidsutførelse og arbeidsprestasjon som ligger markant under det arbeidsgiver med rimelighet kunne regne med, står det i rettsavgjørelsen. 

Den tidligere HiOA-ansatte må betale saksomkostningene på rundt 60.000 kroner. 

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / Khrono

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS