Universitetet i Agder har fått en ny strategi for 2016-2020 med en ny visjon og tre satsingsområder som skal være de viktigste de neste årene. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

«Samskaping» falt i smak i Agder

Rektor Frank Reichert ved Universitetet i Agder (UiA) er glad for at universitetsstyret nå har vedtatt visjonen «Samskaping av kunnskap».

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om et av styremedlemmene ved Universitetet i Agder sa spøkefullt at fire ansatte var blitt sykmeldte på grunn av ordet «samskaping», sier rektor Frank Reichert at det er stor oppslutning både om universitetets nye visjon og hva som skal være satsingsområdene de neste årene.

— Det har vært diskusjoner rundt ordet samskaping, men etterhvert som folk har fått smakt på det så liker de det, sier Reichert (bildet under).

Barneregle og fornærmelse

Også ekstern har visjonen skapt reaksjoner. Professor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo, kalte Agders forslag til visjon for en «barneregle»

— Visjonen er jo nærmest en barneregle. Hvorfor ikke velge visjonen: «Jo mere vi er sammen jo gladere vi blir?», spurte han tidligere i Khrono og mente at visjonen «Samskaping av kunnskap» er en fornærmelse mot tenkende ansatte. 

Det har vært diskusjoner rundt ordet samskaping, men etterhvert som folk har fått smakt på det så liker de det.

Frank Reichert

Gundersen har gått hardt ut mot sitt eget universitet og deres arbeid med visjoner, som han mener er bortkastet. 

Les også: «Man bør ikke bruke tid på sånt vrøvl, det er virkelig bortkastet arbeid».

På styremøtet mandag ble UiAs strategi for 2016-2020 vedtatt. Den gjelder fra styrevedtaket ble gjort mandag ettermiddag og til et år etter at Reicherts rektorperiode utløper.

Universitetsstyret vedtok visjonen «Samskaping av kunnskap» og tre satsingsområder, som er utdypet i strategidokumentet. De tre områdene er «Læring og utdanning for framtiden», «Globalt mindset» og «Samfunnsengasjement og nyskaping».

Har involvert mange

Reichert forklarer at det har vært en god strategiprosess i forkant av vedtaket i universitetsstyret, der mange har vært involvert.

— Bred involvering har vært målet hele tiden og er en forutsetning for å få god forankring av strategien og satsingsområdene. Jeg mener det er helt avgjørende med bred involvering i slike prosesser, for vi er helt avhengige av god forankring når satsingsområdene skal virkeliggjøres i organisasjonen, sier Reichert.

Strategiprosessen har pågått i flere måneder og det har vært gjennomført et stort antall workshops, dialogmøter, møter i et strategiråd der det også sitter eksterne representanter, arbeidsgrupper har vært i sving og det har kommet innspill på universitetets webside. Det har også vært flere allmøter på campusene i Kristiansand og Grimstad.

— Flere personer har sagt at prosessen har økt samhandlingen over fag- og fakultetsgrenser, og også åpnet opp for spennende møter med representanter for eksterne virksomheter. Slik har denne prosessen fått verdi i seg selv, sier Reichert.

Engelsk og norsk

I styret ble det noe diskusjon rundt begrepet «Globalt mindset», som er et av de tre satsingsområdene.

— Det var noen som mente at det var rart å sette sammen et norsk og et engelsk ord, men jeg mener at det understreker nettopp at vi skal være globale. Dessuten greide vi ikke å finne noe norsk ord som dekket det samme som «mindset», sier Reichert.

Det ble også litt diskusjon på møtet om den opprinnelige formuleringen på satsingsområdet om læring og utdanning. Formuleringen var «Vi skaper landets beste institusjon å studere og undervise ved», men i innstillingen til styret ble dette endret til «Læring og utdannet for framtiden», som også var det styret vedtok.

Videre kom det opp om ikke UiA burde profilere seg som profesjonsuniversitet, men konklusjonen ble at dette ikke er så spesielt lenger, fordi det er flere andre som bruker dette begrepet. Blant dem er Høgskolen i Oslo og Akershus, Høgskolen i Sørøst-Norge og den nye fusjonerte høgskolen på Vestlandet.

Skal ikke i skuffen

Nå skal strategien konkretiseres og tiltak planlegges. Det arbeidet begynner allerede denne uken, forteller Reichert.

—  Vi skal jobbe med å omsette strategien i konkrete tiltak, som vi så skal legge fram for universitetsstyret i oktober. Dette blir ikke en strategiplan som skal legges i en skuff, sier Reichert.

Han har stor tro på at strategidokumentet vil bli tatt i bruk i organisasjonen.

— Strategien er godt forankret gjennom den prosessen vi har hatt i forkant, og det har gjort at folk har fått eierskap til den. Så jeg er overbevist om at den vil bli tatt i bruk, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS