HiOA-studenter hevder seg i fotokonkurranser

Fotojournalist Katinka Hustad er nominert i den prestisjetunge fotokonkurransen World Press Photo for et videoprosjekt hun gjorde som student ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Katinka Hustad er en av tre nominerte i klassen for korte multimediaproduksjoner i årets World Press Photo. Prosjektet hennes er en del av avgangsprosjektet «China Dream» som fotojournalistene som gikk ut fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sommeren 2015 sto bak.

Videoproduksjonen hennes har tittelen «MEI», og handler om 13-årige Shi Long Mei som er sendt bort fra foreldrene sine for å gå på skolen, og som jobber hardt dagen lang for å skaffe seg muligheter som hennes foreldre aldri fikk. Drømmen hennes er å bli en kjent sanger. Mei ser foreldrene sine bare en gang i året, og deler skjebne med over 60 millioner barn som blir igjen på landsbygda for å gå på skolen, mens foreldrene er tvunget inn til de store byene for å finne jobb.

— Det er veldig stort for meg å bli nominert i denne konkurransen, som henger så høyt. Jeg synes det er veldig, veldig fint at en enkel historie om en jente fra Kina kan nå så langt, og nå får jeg bare lyst til å jobbe mer. Det er kjempemotiverende, sier Katinka Hustad.

Stolt lærer

Høgskolelektor Jon Petter Evensen ved HiOA er stolt over å ha sendt en fotojournalist i verdensklasse rett ut fra utdanningen.

Det er veldig stort for meg å bli nominert i denne konkurransen, som henger så høyt.

Katinka Hustad

— Dette er stort…og første gang i fotojournalistutdanningens historie at vi opplever at en student klatrer helt opp på det aller øverste nivå i denne konkurransen, sier han.

To andre tidligere studenter fra HiOA er dessuten nominert til en plass i World Press Photos masterclass, etter at de har sendt inn en portefølje som er vurdert av en jury. De to er Line Ørnes Søndergaard (avgangskullet 2015) og Kyrre Lien (avgangskullet 2012). Det er i alt 163 nominerte fra 60 land, og av disse blir 12 plukket ut til å være med.

Kina-bilder priset

Studentene bak avgangsprosjektet «China Dream» fikk også flere priser i årets norske Årets bilde-konkurranse.

Katinka Hustad fikk andrepris  for videoprosjektet «MEI» her, og også en 3. pris i kategorien dokumentar utland - også fra prosjektet «China dream».

Den norske juryen sier dette om «MEI»:

«En vakker og stemningsfull historie om Mei fra Kina, som gir oss et inspirerende innblikk i en ellers lukket verden på en kinesisk kostskole. Meis egne skildringer er sterke, men denne filmen bæres av bildene. Enkle komposisjoner, nære som et fotografi. En poetisk framstilling av en hverdag så ukjent for oss, fengslende fortalt gjennom en jente, hennes omgivelser, hennes ord og sang.»

Khronos prisvinner

Khronos faste frilansfotograf Skjalg Bøhmer Vold, som også gikk ut fra fotojournalistutdanningen i 2015, fikk 2. pris i åpen klasse for bildeserien «Next stop» fra metroen i Shanghai.

(Et av bildene i serien Next stop. Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

«En deilig, befriende serie med flyktige øyeblikk fra hverdagslivet. Noen scener er til og med følsomme og intime, selv om det bare er en reise med metroen i Shanghai», heter det i juryens begrunnelse. 

I tillegg fikk Torstein Bø, også avgangsstudent fra ifjor, andrepris i kategorien klima og miljø. Alle disse tre fikk priser for arbeider som inngår i avgansprosjektet «China Dream».

Flere tidligere studenter

Det var også flere andre tidligere HiOA-studenter blant vinnerne i årets norske Årets bilde, blant dem Anton Ligaarden som ble årets videojournalist, Andrea Gjestvang som vant førstepris for portrett, Kyrre Lien som vant førstepris for nyhetsvideo og Ingun Mæhlum som vant førstepris i kategorien dokumentar Norge.

Les også: Her er alle nominerte til Årets bilde 2015

Juryen i Årets bilde sier at vinnerne viser stor forståelse for eget fag og tør å stole på sitt eget bildespråk. Ifølge juryen virker det som om den tradisjonelle fotojournalistikken i mediehusene er under press.

«Det er likevel mange egne prosjekter, både fra frilansere og fast ansatte, som vinner frem», skriver juryen, som også har følgende oppfordring til redaksjonsledere som skal sende fotografer ut på jobb:

«Gi fotografene tid, enten de skal jobbe i Norge eller i utlandet».

Studentene i fotojournalistikk har hentet inn en lang rekke priser tidligere, blant annet vant Line Ørnes Søndergaard og Katinka Hustad, som begge gikk ut fra HiOA ifjor, priser i den internasjonale konkurransen College Photographer of the Year i høst.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS