Premievinnerne som var til stede, samlet sammen med jury og høgskolens rektor Kari Toverud Jensen: Fra venstre: Kari Toverud Jensen (rektor), Marina Stan (reisestipend, Arne Bygdås (reisestipend), Sissel Isachsen og Franz Schmidt, Kunsthøgskolen i Oslo (vinnere), Mari Lie Venjum, (jury), Anneke von der Fehr og Tona Gulpinar (3. plass), Morten Irgens (jury), Terje Gjøvaag (vinner) og Frode Eika Sandnes (jury). Foto: Eva Tønnessen

Prisdryss for gode ideer

Stor variasjon da vinnerne av årets idekonkurranse på Høgskolen i Oslo og Akershus ble offentliggjort onsdag. Fem fikk reisestipend, og to ideer delte førsteplassen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

100 prosent norsk kåpe og et prosjekt basert med en bærbar lommedings som skal hjelpe til å skille falsk fra ekte medisin er årets vinnere og mottakere av 100.000 kroner hver seg for sine forskningsideer.

— Vi hadde langt flere ideer til vurdering i fjor, men dette konseptet er nok ennå litt nytt for folk, sier juryleder og prorektor for forskning Frode Eika Sandnes.

Han tror også at lista over aktuelle forskningsideer ble litt oppbrukt i fjor. I 2013 fikk de inn 52 ideer. I 2014 bare 11 ideer til vurdering.

Eika Sandnes understreker:

— Vi er strålende fornøyd med de ideene vi har fått inn, nivået i toppen er like bra, og vi har plukket ut åtte meget spennende prosjekter.

Åtte premier fra juryen

Sandnes har sittet i juryen sammen med forskningsdirektør på HiOA, Morten Irgens ,og Mari Lie Venjum fra Kjeller Innovasjon.

— Alle har sendt inn én til to sider om sitt prosjekt. Deretter har de presentert seg for juryen. Vi endte opp med fem reisestipendier på 5.000 kroner, en tredjepremie på 25.000 kroner og altså to førsteplasser på 100.000 kroner, forklarer Sandnes.

Han forteller at i vurderingen har juryen spesielt sett til følgende kriterier:

  • Hvor spennende ideen er
  • Verdien, både kommersielt men også vurdert for menneskeheten
  • Originalitet
  • Realiserbarhet
  • Målgruppeorientering og om ideen løser utfordringer for den definerte målgruppen.

Fornøyd rektor

Oppgaven som prisutdeler tilfalt i år som i fjor, rektor Kari Toverud Jensen. Hun understrekte betydningen av denne type konkurranser for å få framhevet og synliggjort all den spennende forskningen som skjer på HiOA:

— Vi håper å få inn enda flere forslag neste år, og vi håper ansatte kan stimulere hverandre til å kaste seg frampå med sine ideer og prosjekter, sier Toverud Jensen.

To deler førsteplassen

Det er to vidt forskjellige ideer som begge får 100.000 kroner fra høgskolen for sin idé. Om prosjektet til Terje Gjøvaag og Peyman Mirtaheri skriver juryen blant annet: 

«Ideen er et mobilt spektrometer, Ideen har potensial til å løse et økende globalt og alvorlig problem med falske legemidler på en god måte, og dermed bidra til å redde liv og minske skader som oppstår på grunn av bruk av farlige falske legemidler. Løsningen er kosteffektiv ved at den er et tillegg til allment tilgjengelig utstyr (smarttelefoner).»

Den andre vinneren er en 100 prosent norskutviklet kåpe. Om prosjektet til Siv So Hee Steinaa og Sissel Isachsen skriver juryen blant annet:

«Prosjektet knytter forskning og undervisning opp mot et ønske om innovativ utvikling av det norske mote- og tekstilmarkedet. Ideen har potensiale til å vitalisere norsk ullnæring gjennom å skape et behov for produkter basert på norsk ull som når ut til et kjøpekraftig segment av konsumentene. Ideen har derfor potensiale for å skape verdi for mange aktører i den norske næringskjeden.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS