Vaktholdet ved Høgskolen i Oslo og Akershus er forsterket i forbindelse med terrortrusselen mot Norge. Foto: Patrick de Silva Sæther

Lærestedene har sjekket beredskap

Alle universiteter og høgskoler har sjekket beredskapen sin i forbindelse med terrortrusselen mot Norge. Alle var pålagt å rapportere til departementet innen mandag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra Tord Øverland, leder av stdentparlamentet, HiOA)

I forbindelse med den omtalte terrortrussel mot Norge, og den høynede beredskap nasjonalt, har Kunnskapsdepartementet bedt alle høgskoler og universitet om å gjennomgå egne beredskapsplaner og vurdere behov for tiltak.

Departementet ønsker tilbakemelding på at beredskapsplanverket er gjennomgått og hvilke tiltak som er iverksatt innen mandag 28. juli kl 1500. En av de som har gjort denne jobben er Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

— Vi har gått gjennom våre beredskapsplaner og vi har rapportert tilbake til departementet om hvilke tiltak som er gjort, sier sjef for sikkerhet og beredskap på HiOA, Tor Gustav Hovland (bildet under).

(Foto: Hioa)

Ikke stor HiOA-trussel

— Etter det vi har av opplysninger nå er det ingenting som tyder på at denne trusselen er rettet mot vår virksomhet, sier Hovland.

Hovland forteller at høgskolen har høynet det generelle sikkerhetsnivået, og at man blant annet har styrket vaktholdet på høgskolen.

Les også kronikken: Terrortrusselen mot Norge

Har kontakt med PST og andre studiesteder

— Vi har hatt kontakt med PST, Politiet i Oslo og på Romeriket for å få best mulig oversikt over situasjonen. Vi har også kontakt med Universitetet i Oslo og BI, sier han.

— Vi følger altså nøye med på situasjonen, og vi vil gjøre tiltak ettersom vi får inn nye opplysninger som tilsier at vi bør gjøre det, understreker Hovland.

I tillegg henviser Hovland ansatte og studenter til den informasjonen politiet og PST til enhver tid presenterer i media og på sine hjemmesider.

Les også: Råd fra politiet

Topp beredskap i Bergen

— Vi hadde møte i den sentrale beredskapsgruppen klokken 08.15 i morges, og har oppdatert alle planer og regelverk, sier konstituert universitetsdirektør ved Universitetet i bergen (UiB) Kjell Bernstrøm.

UiB ble sammen med et trettitalls andre statlige høyskoler og universitet kontaktet av Kunnskapsdepartementet i forrige uke, med ordre om å oppdatere kontaktinformasjon for ledelsen, og om å gjennomgå egen beredskapsplan og vurdere om det er behov for spesielle tiltak i lys av den generelle terrortrusselen.

— Det er ekstremt stille her oppe, og veldig lite aktivitet denne uken. Det er først i slutten av neste uke at de internasjonale studentene begynner å komme, forteller Bernstrøm.

Det har derfor ikke vært nødvendig med store tiltak.

— Vi har i grunnen tatt frem regelverket og drillet folk i det, sier Bernstrøm.

En del bygg har vært mer stengt enn resten av året, men dette er et tiltak som brukes hver sommer. 

God kontroll

Utdanningsinstitusjonene hadde frist på seg til klokken 1500 i dag med å svare departementet, og fungerende ekspedisjonssjef Grethe Sofie Bratlie ved universitets- og høyskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet ventet litt før fristen gikk ut at alle kom til å svare.

— Inntrykket vårt er at dette har institusjonene god kontroll på. Dersom vi ikke får tilbakemelding fra alle vil vi ta kontakt med dem, sier Bratlie til På Høyden.

Departementet har ikke gitt institusjonene bestemte råd i forbindelse med terrortrusselen, men har vist til de generelle vurderingene fra PST og Justisdepartementet. Kunnskapsdepartementet innhentet i forrige uke oversikt over hvem i ledelsen som er til stede denne uken.

— Det er alltid viktig for Kunnskapsdepartementet å vite at universitet og høyskoler har oppdaterte beredskapsplaner, sier Bratlie. 

Føler seg trygg på HiOA

Leder av studentparlamentet ved HiOA, Tord Øverland (bildet under), vil gjerne berolige ferske og nye studenter soms nart er på vei til Oslo for å starte skolegangens in på høgskolen.

— Jeg tror situasjonen er trygg og stabil for studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus. På HiOA har vi arbeidet med sikkerhetsarbeidet siden Kunnskapsdepartementet kom med krav om at alle skoler skal ha en beredskapsplan. HiOA har tatt grep om tematikken og sørget for å ha en beredskapsplan dersom uønskete situasjoner skulle oppstå, understreker Øverland.

Han oppfordrer alle til å holde seg orientert via politiets og myndighetenes informasjonssider, men trekker også fram HiOAs egne sikkerhetssider.

Les også: Her kan du leser mer om HiOAs sikkerhetsarbeid

Øverland legger til at HiOA er en skole med et stort mangfold, noe som verdsettes stort.

— Grunnen er at gjennom kunnskap og meningsutvekslinger utvikler man samfunnet. Gjennom forståelse for at andre ikke er som meg, og at alle ikke har samme bakgrunn som meg, har jeg blitt hørt og lært meg å høre på andre. Dette er en viktig egenskap når man skal jobbe med mennesker, noe som brorparten av studentene ved HiOA skal, sier studentlederen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS