– Vi lover å følge nøye med i arbeidet høgskoleledelsen gjør, sier leder i Studentparlamentet Tuva Aune Wettland. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Studenter dropper motstand mot universitetsplanene

Studentene tar på seg rollen som vaktbikkje i HiOAs prosess fra høgskole til universitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå når universitetsplanene er vedtatt i høgskolestyret, innser vi at sjansene for å snu denne prosessen er små, sier Tuva Aune Wettland, leder av Studentparlamentet.

— Universitet er veien vi går, og det må studentene forholde seg til. Vi må være med og påvirke og være vaktbikkjer som passer på at universitetssatsningen ikke går utover grunnutdanningene, fortsetter Wettland.

Fortsatt bekymret

Studentparlamentet vedtok i januar i fjor å ikke stille seg bak universitetssatsningen. Den viktigste årsaken var at parlamentet mente den ikke var forenlig med ambisjonen om å tilby Norges beste bachelorbaserte profesjonsutdanninger.

I vedtaket står det blant annet at studentparlamentet mener at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å si at økt forskningsaktivitet gir bedre grunnutdanninger. Videre står det at universitetssatsningen mangler fokus på kvalitet i praksis.

Vi er redde for at midlene til mer forskning skal tas fra bachelor-utdanning.

Tuva Aune Wettland

– Vedtaket beskriver bekymringene våre, og disse er de samme fortsatt. Vi er redde for at midlene til mer forskning skal tas fra bachelorutdanningene, selv om ledelsen prøver å hente midler fra effektivisering. Vi er også bekymret for at studenttallet skal økes så mye som med 3000, for det har vi verken nok forelesningssaler, grupperom, lesesaler eller forelesere til, sier Tuva Aune Wettland.

For dårlig informasjon

Hun er ikke fornøyd med måten studentene er blitt informert om universitetsplanene på.

– Vi må få være med på alle prosesser mot universitet framover. Jeg oppfatter at ledelsen ønsker dette nå, men utfordringen er at de må ha det i bakhodet hele tiden og huske på at alt på HiOA egentlig handler om studentene. Det er en utbredt oppfatning blant studentene at ledelsen er mest opptatt av status og prestisje og ikke av studentene – at studentene bare er et nødvendig vedheng. Dette er en kjempeutfordring for ledelsen, sier hun.

Hun oppfordrer ledelsen til å jobbe med å skape et tillitsforhold til studentene og at det informeres bedre om universitetsplanene.

Engasjementet øker

– Hvor stort er engasjementet blant studentene i denne saken?

– Når de først får informasjon om universitetsplanene, blir studentene engasjert. Men det er altfor dårlig informasjonsflyt fra ledelsen. Vi jobber nå for å få til et informasjonsmøte for studentene, sier hun.

Hun sier også at mange studenter ønsker å gå på en høgskole, og ikke helst ville vært ved et universitet.

– Det er derfor de er her på HiOA. Men når det er sagt, så håper jeg ikke det blir så veldig stor forskjell for studentene. Det er andre ting som er viktigere, for eksempel utviklingen av eCampus med nye læringsarenaer. Også det å jobbe internasjonalt er viktig – viktigere enn å skulle bli universitet.

Må tenke bredt

Til tross for all bekymring, håper lederen av studentparlamentet at satsningen på kvalitet skal komme studentene til gode.

– Det er ikke gitt at dette vil skje, og i så fall kunne det like gjerne skjedd som høgskole. Hvis universitetssatsningen gjør det lettere for ledelsen å holde fokus på kvalitet, så kan dette være positivt, men da må de tenke bredt, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS